logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap: Een Gelijkmatige Verdeling van Zorg na Scheiding

Co-ouderschap is een zorgregeling waarbij na een scheiding of relatiebeëindiging beide ouders actief en ongeveer gelijkmatig betrokken blijven bij de verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Het kind brengt ongeveer evenveel tijd bij beide ouders door, waardoor beide ouders hun ouderlijke rol kunnen blijven uitoefenen. Deze regeling is gericht op het belang van het kind, dat na een scheiding niet hoeft te kiezen tussen beide ouders. Het concept van co-ouderschap wordt in toenemende mate erkend als een manier om de impact van een scheiding op kinderen te minimaliseren, mits onder de juiste voorwaarden toegepast. Dit artikel biedt een overzicht van de aspecten van co-ouderschap, inclusief de voorwaarden, practicaliteiten, voordelen en nadelen, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat houdt co-ouderschap in?

Co-ouderschap verwijst naar een vorm van gezamenlijke verzorging en opvoeding na het beëindigen van een relatie. De kern van deze regeling is dat het kind(neren) ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, om zo een gelijkwaardige band en betrokkenheid van beide ouders te waarborgen. Het is belangrijk op te merken dat de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag standaard doorgaat na een scheiding, maar dat dit op zichzelf nog geen co-ouderschap is. Co-ouderschap impliceert de feitelijke, gelijkmatige verdeling van de zorgcontacten. Om van co-ouderschap te spreken, dient het kind minimaal 156 dagen van elk kalenderjaar (bij benadering de helft van de dagen) bij beide ouders te verblijven. De verdeling van deze dagen kan op verschillende manieren geïmplementeerd worden, afhankelijk van de situatie van de ouders en het belang van het kind. Bekende vormen zijn bijvoorbeeld een week-op-week-af regeling, waarbij het kind de ene week bij de ene ouder verblijft en de andere week bij de andere ouder. Ook komt een 4-3-3-4-verdeling (dus bijvoorbeeld vier dagen bij de eerste ouder, daarna drie dagen bij de andere, etc.) voor. De keuze voor een specifieke verdeling hangt mede af van schoolroosters, werkpatronen van de ouders en de leeftijd en behoeften van het kind. Wettelijk gezien is er geen standaardregeling voor co-ouderschap; de invulling kan per gezin verschillen, afgestemd op de specifieke omstandigheden. Bij co-ouderschap moeten de ouders naast de zorgverdeling ook gezamenlijk belangrijke beslissingen nemen over opvoeding, gezondheid en school.

Wanneer kiezen voor co-ouderschap?

De voornaamste reden om te kiezen voor co-ouderschap is het welzijn van het kind. Kinderen kiezen immers niet zelf voor de scheiding van hun ouders, en zij hebben een behoefte aan een blijvende relatie met beide ouders. Wanneer beide ouders na de scheiding hun ouderlijke rol willen voortzetten en bereid zijn om hun kinderen gezamenlijk op te voeden, is co-ouderschap een passende optie. Het is belangrijk dat beide ouders achter de regeling staan en bereid zijn om samen te werken. Als één van de ouders niet ondersteunend is, kan dat het hele proces ernstig bemoeilijken, met negatieve gevolgen voor zowel de andere ouder als het kind. Co-ouderschap is daarom alleen geschikt voor ouders die zich in redelijk goede harmonie van elkaar hebben geschieden en bereid en in staat zijn om te communiceren over onderwerpen die het kind aangaan, zelfs als hun persoonlijke relatie gecompliceerd is. Naast de onderlinge relatie is ook de woonafstand van belang. Een onderlinge woonafstand van minder dan 10 kilometer wordt vaak gezien als ideaal, omdat dit de coördinatie van afspraken over school, hobby’s en vrienden groepen aanzienlijk vereenvoudigt. Wanneer ouders ver van elkaar wonen, zoals in Limburg en Friesland, kan het ingewikkelder worden, vooral wat betreft het behoud van een vaste school en vriendenkring. Al met al is co-ouderschap een serieuze overweging voor ouders die na een scheiding hun kinderen gezamenlijk willen en kunnen opvoeden, maar het vereist ook bepaalde voorwaarden en een grote mate van bereidheid tot communicatie en samenwerking.

Voorwaarden en minimale vereisten

Hoewel er geen wettelijke minimale vereisten zijn die strikt moeten worden voldaan om co-ouderschap toe te passen, zijn er wel praktische factoren die grotendeels bepalen of deze regeling succesvol kan verlopen. Belangrijk is dat de ouders in staat zijn en bereid zijn om de zorg voor hun kind(eren) volgens de gemaakte afspraken te delen. Beide ouders moeten fysiek en mentaal in staat zijn om een actieve rol in de opvoeding en verzorging te spelen, ongeveer de helft van de tijd. Gezamenlijk communiceren en beslissingen nemen staan centraal. De ouders moeten over een degelijk communicatiekanaal beschikken en bereid zijn om samen te werken in het belang van het kind. Idealiter hebben de ouders het vermogen tot een redelijk constructieve communicatie, zelfs als hun persoonlijke wederzijdse relatie gespannen is. Daarnaast is de woonafstand een praktische factor; hoe dichter bij elkaar de ouders wonen, hoe gemakkelijker afspraken rondom school, activiteiten en andere logistieke zaken verlopen. Wanneer de ouders ver uit elkaar wonen, kan de uitvoering van een co-ouderschap regelmatig een praktische uitdaging worden. Deze voorwaarden zijn cruciaal voor het functioneren van co-ouderschap, maar het systeem laat ook ruimte voor afweging. Het belang van het kind staat hierbij voorop, en soms kan een formele gelijkmatige zorgverdeling wel het beste uitkomst bieden, zelfs als de voorwaarden niet optimaal lijken.

Voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap brengt verschillende voordelen met zich mee, die voor zowel het kind als de ouders relevant kunnen zijn.

Een van de grootste voordelen is dat het kind met beide ouders blijft opgroeien, waardoor hun banden met beide ouders sterker blijven. Deze continue betrokkenheid van beide ouders kan een gevoel van veiligheid en stabiliteit bieden in een periode die voor kinderen overigens al veel uitdagingen met zich meebrengt. Door voor co-ouderschap te kiezen, worden ouders en ex-partners ervoor verzekerd dat hun kinderen tijd met zowel hun moeder als hun vader kunnen doorbrengen. Dit voorkomt dat kinderen gedwongen worden te kiezen tussen hun ouders, wat vaak leidt tot schuldgevoelens en conflicten. Het kind profiteert van de unieke diensten en invloed van beide ouders, wat bijdraagt aan een completere opvoeding.

Ook voor de ouders zelf kan co-ouderschap voordelen bieden. Een van de belangrijkste voordelen is dat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van het kind(eren) wordt gedeeld. Hierdoor raakt niet de volledige zorg op één ouder's schouders. Het ouderlijk gezag blijft over het algemeen gezamenlijk, wat betekent dat beslissingen over de opvoeding, school, gezondheid, etc., gezamenlijk worden genomen. Dit ensures dat beide ouders zich betrokken blijven en hun visie kan inbrengen. De ene ouder kan bijvoorbeeld op een bepaalde dag helpen met huiswerk, terwijl de andere ouder op een andere dag bij sportactiviteiten aanwezig is. Bovendien biedt co-ouderschap ouders momenten van rust en ontspanning. Wanneer de kinderen bij de andere ouder verblijven, heeft de ouder de kans om even op te laden. Dit kan betekenen dat de ouder tijd heeft om persoonlijke ontwikkelingen na te streven, nieuwe hobby's te ontdekken of gewoon rust te nemen. Deze balans is belangrijk voor het welzijn van de ouders, wat indirect ook gunstig is voor de kinderen. Verder kan het een meer evenwichtig beeld opleveren in sociale kringen, omdat het kind duidelijk een evenwichtig contact met beide ouders heeft.

Er zijn ook financiële aspecten die gunstig kunnen uitpakken. Met meerdere kinderen binnen de co-ouderschap regeling, kan het 'verdelen' van de kinderen over beide ouders inhouden dat beide ouders op papier de ouder van één kind per huishouden zijn. Op die manier kunnen beide ouders in aanmerking komen voor regelingen die voordelig zijn, zoals kinderbijslag of toeslagen. Als er slechts één kind is, kan het financieel voordeliger zijn om het kind in te schrijven op het adres van de minstverdienende ouder, omdat dan regelingen sneller van toepassing zijn of hogere uitkeringen opleveren. De duidelijke structuur van de zorgverdeling kan ook leiden tot een voor de hand liggende berekening van eventuele alimentatieverplichtingen, hoewel de exacte regels voor alimentatie hierop niet direct verder worden toegelicht in de bronnen.

Nadelen van co-ouderschap

Naast de voordelen kent co-ouderschap ook bepaalde nadelen en uitdagingen die de ouders en het kind kunnen tegenkomen. Het is belangrijk deze realiteit te erkennen.

Een van de meest voor de hand liggende nadelen is de logistiek. Om het leven van het kind zo soepel mogelijk te maken, is het handig als de ouders in de buurt van elkaar wonen. Dan kunnen kinderen vaak blijven gaan naar dezelfde school, blijven bij hun sportvereniging en zien ze hun vrienden zonder het beladen met lange reistijden. Dit kan echter een grote uitdaging zijn. Het vinden van een fijne woning in de buurt van de ex-partner kan in de huidige woningmarkt complex zijn, en het kan gebeuren dat ouders elkaar frequent toevallig tegenkomen, wat soms ongemakkelijk kan zijn. Bij grote afstand tussen ouders kan het voor kinderen fysiek belastend en emotioneel vermoeiend zijn om regelmatig tussen twee huizen te reizen. De afstand kan ook andere zaken, zoals het bezoeken van familie, ingewikkelder maken.

Een ander nadeel is dat co-ouderschap een aanzienlijke hoeveelheid communicatie tussen ouders vergt. Ouders moeten onderling afspraken maken over waar, wanneer en hoe deze communicatie plaatsvindt. Voor de uitvoering van de omgangsregeling zijn duidelijke afspraken nodig over breng- en ophaaldagen, vakanties, verjaardagen en andere belangrijke momenten. De hoeveelheid communicatie kan variëren afhankelijk van de afstand tussen de ouders en hun persoonlijke voorkeur voor contact. Als ouders goed en regelmatig met elkaar overleggen over alles wat in het leven van de kinderen speelt, zullen ze waarschijnlijk veel via appjes en telefoontjes met elkaar overleggen. Tenzij er veel afstand is of een min of meer afstandelijke relatie, kan e-mail met de belangrijkste punten ook voldoende zijn. Communicatie is essentieel, maar als het contact tussen ouders ruisig of conflictueus is, kan de noodzaak tot frequent overleg voor stress bij de ouders en het kind zorgen. Eventuele conflicten tussen ouders zijn schadelijk voor het kind. Het is cruciaal dat ouders in staat zijn om hun eigen conflicten buiten het kind te houden en een constructieve communicatiestijl te handhaven, met het kind als prioriteit.

Ook voor het kind zelf kan de situatie uitdagingen met zich meebrengen. Continu van huis naar huis verhuizen kan voor soms onzekerheid of stress betekenen, zeker in het begin. Hoewel de intentie is om een stabiele band met beide ouders te creëren, is de realiteit soms complexer. Verschillende onderzoeken laten namelijk tweeduidige resultaten zien. Sommige studies wijzen erop dat kinderen bij co-ouderschap die normaal gesproken meer stress kunnen veroorzaken als gevolg van de continue wisseling tussen huizen of nog resterende (onbewuste) spanningen tussen de ouders. Andere studies tonen aan dat het goed is voor kinderen om beide ouders te blijven zien, wat zorgt voor meer stabiliteit dan wanneer kinderen slechts sporadisch of bij één ouder verblijven. Gegevens zijn onduidelijk vanwege tegenstrijdige rapporten. De mogelijkheid van "Bird Nesting" wordt soms overwogen als een alternatief: hierbij zijn het de ouders die in plaats van het kind steeds van huis verwisselen, zodat het kind in een stabielere omgeving blijft. Echter, bird nesting vereist dat de ouders dan steeds veel meer spullen en benodigdheden moeten verhuizen, wat zwaar kan zijn, en bovendien is het mogelijk dat men dan drie huizen moet betalen, wat een dure kostenpost wordt. Vooral bij het krijgen van een nieuwe partner kan dit regeling minder handig zijn, omdat dan nooit een vaste plek voor zichzelf is.

Een ander specifiek nadeel kan bemoeilijkingen met overheidsinstanties met zich meebrengen. Want voor de Belastingdienst is het belangrijk om te weten bij wie het hoofdverblijf van het kind ligt, omdat de ouder waar het kind is ingeschreven in aanmerking komt voor toeslagen zoals het kindgebonden budget, huurtoeslag en ook de kinderbijslag. Bij co-ouderschap kan dit administratief ingewikkelder worden, hoewel in sommige gevallen beide ouders mogelijk in aanmerking komen voor bepaalde korting of toeslagen, afhankelijk van de verdeling van zorg en overeenkomsten. De financiële nadeligheid kan optreden wanneer het co-ouderschap niet correct of helder is geregeld in relatie tot overheidsregelingen, wat kan leiden tot moeilijkheden met toekenning van toeslagen of andere financiële voordelen.

Praktische aspecten en aanpassingen

Een effectieve co-ouderschapsregeling vereist dat de ouders concrete en duidelijke afspraken maken en vastleggen, meestal in een ouderschapsplan. Dit plan moet realistisch zijn en rekening houden met de specifieke situatie van het kind(eren) en de ouders. Belangrijke afspraken betreffen onder andere de financiële verdeling, gegeven dat de kinderen bijna evenveel tijd in beide huishoudens doorbrengen. Ook de regels voor de coördinatie van school, zorgverzekering, sport en andere activiteiten moeten worden vastgelegd. Vooral rondom vaste momenten als breng- en ophaaldagen, maar ook verjaardagen en vakantiedagen, is een duidelijke regeling essentieel, omdat deze momenten terugkerend zijn en een bron van onduidelijkheid kunnen zijn.

Een ouderschapsplan is niet alleen nuttig bij de start van co-ouderschap, maar biedt ook de mogelijkheid om de regeling later aan te passen indien nodig. Zijn er bepaalde afspraken die uiteindelijk minder efficiënt blijken te werken? Of is er door de leeftijd van het kind na enkele jaren aanpassing van het co-ouderschap vereist? Dan kunnen de ouders dit in eerste instantie met elkaar bespreken. Het is belangrijk om open te zijn over wat wel en niet werkt. Worden er wijzigingen doorgevoerd of moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt, dan kunnen deze worden vastgelegd in een nieuwe versie van het ouderschapsplan. Deze nieuwe versie fungeert dan als de nieuwe leidraad voor de opvoeding. Het is wel vereist dat er een goede reden is om het ouderschapsplan aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer één ouder gemaakte afspraken niet nakomt, of wanneer door een verhuizing bepaalde omgangsregelingen niet langer mogelijk zijn, of als andere omstandigheden uiteindelijk zijn veranderd.

Niet alle afspraken die op papier staan, werken even goed in de praktijk als op papier. Dit is een van de praktische uitdagingen van co-ouderschap. Het kan gebeuren dat wat in goede overweging is afgesproken, later niet optimaal blijkt te zijn voor het kind of de ouders. Dit benadrukt het belang van regelmatig overleg tussen de ouders, om de afspraken aan de praktijk aan te passen en eventuele knelpunten in de loop van de tijd op te lossen.

Fiscale en financiële aspecten

Co-ouderschap kan ook fiscale en financiële consequenties hebben die de ouders moeten overwegen. De belangrijkste overweging is in verband met de toeslagen van de Belastingdienst. Cruciaal voor de Belastingdienst is de vaststelling van het hoofdverblijf van het kind, omdat de ouder waar het kind is ingeschreven het voordeel heeft van toeslagen zoals het kindgebonden budget (de budget die families krijgen naarmate ze kinderen hebben), de inkomensafhankelijke combinatiekorting (een korting op de loonheffingen voor naasten met een lager inkomen) en de kinderbijslag. Deze toekenning gebeurt doorgaans aan de ouder waar het kind staat ingeschreven als hoofdverblijfplaats heeft.

Bij een co-ouderschap kan dit administratief complexer zijn, omdat er twee huishoudens zijn waar het kind grotendeels gelijkmatig verblijft. De ouder waar het kind staat ingeschreven is in principe de ouder die deze toeslagen ontvangt. Het is echter mogelijk dat beide ouders een deel van de toeslag ontvangen of dat er andere regelingen zijn, afhankelijk van de precieze verdeling van zorgtaken en eventuele overeenkomsten met de Belastingdienst. Deze regeling hangt af van de zorgverdeling en de afspraken die de ouders hierover maken en hoe deze bij de Belastingdienst worden vastgelegd.

Ook rondom alimentatie kunnen er aspecten zijn die specifiek zijn voor co-ouderschap. De uiteindelijke alimentatie die een ouder betaalt of ontvangt kan, in theorie, anders uitvallen gezien de gedeelde zorgverdeling. Echter, het exacte mechanisme voor het berekenen van alimentatie in het geval van share care is niet verder gedetailleerd in de beschikbare informatie. Het is wel duidelijk dat de financiële aspecten, inclusief eventuele alimentatie, moeten worden besproken en vastgelegd binnen het kader van het ouderschapsplan.

Naast overheidsregelingen zijn er ook andere financiële aspecten. De kosten die samenhangen met het onderhoud van twee huishoudens ipv een groot gezin kunnen hoger zijn, aangezien de kosten voor huisvesting, voeding en andere dagelijkse kosten niet meer verdeeld zijn over één huishouden. Dit kan een nadeel zijn, vooral als de ouders een laag inkomen hebben. Er zijn echter ook mogelijkheden om kosten te besparen, zoals het delen van bepaalde kosten voor kinderen of het in kaart brengen van de zorgverdeling om te zien of beide ouders in aanmerking kunnen komen voor bepaalde financiële voorzieningen. Ook de gezamenlijke zorgverzekering moet worden afgestemd op de nieuwe situatie.

Juridische aspecten en ondersteuning

Hoewel co-ouderschap in de kern een zorg- en communicatie-aanpak is, bestaat er vaak een juridische kader om de afspraken te formaliseren. Een co-ouderschap regeling vereist vaak een formele juridische regeling, bijvoorbeeld via een ouderschapsplan of een rechterlijke uitspraak. Deze regeling zorgt ervoor dat de afspraken over zorgverdeling, communicatie en financiële zaken duidelijk worden vastgelegd en gecommandeerd. Het herinnert aan de belangrijkste principes dat beide ouders hun ouderlijke rechten en plichten behouden, tenzij er anders is overeengekomen of bepaald door een rechterlijk vonnis.

De situatie van co-ouderschap kan complex zijn, zeker als het gaat om het hoofdverblijf, overheidstoeslagen, alimentatie en andere financiële regelingen. Het kan dienstig zijn om juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan hierbij een belangrijke rol spelen. De advocaat kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan waarin alle belangrijke afspraken over de zorgverdeling, alimentatie en opvoeding van het kind duidelijk worden vastgelegd. Een goed opgesteld plan is de leidraad voor de toekomstige opvoeding en de interactie tussen de ouders. Als er later onenigheid ontstaat over de invulling van het co-ouderschap, bijvoorbeeld omdat één van de ouders de gemaakte afspraken niet nakomt of omdat er nieuwe omstandigheden zijn ontstaan, kan de advocaat de vertegenwoordiger van een van de ouders zijn in een rechtszaak. De advocaat zal dan proberen een oplossing te vinden die in het belang van het kind is, gezien de specifieke situatie.

De overheid en hulpverlening erkennen soms de complexiteit van co-ouderschap. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om mediation in te zetten. Mediation kan een nuttig mechanisme zijn wanneer er onderliggende spanningen zijn die de uitvoering van het co-ouderschap negatief beïnvloeden. Het mediator helpt de ouders om hun conflicten constructief aan tepakken en terug te komen op een duurzame oplossing die het belang van het kind respecteert. Zou ouders niet tot overeenstemming kunnen komen en de regeling voortdurend onderling spanningen creëren, dan kan mediation een turningpoint bieden om de relatie te helen en de co-ouderschap regeling duurzaam te maken.

Conclusie

Co-ouderschap is een zorgregeling die gericht is op het minimaliseren van de negatieve gevolgen van een scheiding voor kinderen door het bevorderen van een continue betrokkenheid van beide ouders. Het betekent een gelijkmatige verdeling van de zorg voor kinderen na de scheiding, waarbij beide ouders actief en ongeveer evenveel betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging, wat het voor het kind mogelijk maakt om een betekenisvolle relatie met beide ouders te behouden. Dit model kan verschillende voordelen hebben, zoals het behouden van banden, het delen van verantwoordelijkheden en het geven van kinderen geen lastige keuzes. Echter, co-ouderschap brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals logistieke aspecten, de noodzaak van continue en constructieve communicatie tussen ouders, en mogelijkheden voor stress voor het kind door de wisseling of daarvan restant spanningen onder ouders. De praktische uitvoering vereist duidelijke en vastgelegde afspraken in een ouderschapsplan, en eventuele aanpassingen moeten ook formeel worden aangebracht. Dit artikel heeft aangetoond dat het belangrijk is om de voorwaarden voor een succesvolle implementatie te begrijpen, wetende dat er soms fiscale en financiële implicaties zijn die met de nodige zorg moeten worden beheerd. Wanneer ouders zich aan de regels houden en goed communiceren, kan co-ouderschap een gunstige afwikkeling van de opvoeding na een scheiding zijn, waarbij het welzijn van het kind altijd de belangrijkste prioriteit heeft.

Bronnen

Co-ouderschap - DIK.nl Co-ouderschap - SBC Advocaten Co-ouderschap: alle voor- en nadelen - Famme.nl Co-ouderschap en afstand ouders - pro-deo-advocaten.com Whats in a name: 3x co-ouderschap uitgelegd - Notaris.be Co-ouderschap - Ambt Advocaten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven