logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap: Wat ouders moeten weten over gezamenlijk ouderlijk gezag

Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderlijk gezag die voorkomt dat kinderen geconfronteerd worden met een keuze tussen hun ouders. Het betekent dat beide ouders gelijkwaardig verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van hun kind. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken, voordelen, nadelen, en praktische aspecten van co-ouderschap behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderlijk gezag waarbij beide ouders gelijkwaardig verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van hun kind. Dit houdt in dat ze samen beslissingen nemen over het kind, zoals schoolkeuze, gezondheidszorg, en andere belangrijke onderwerpen. De verdeling van de zorg- en opvoedtaken kan variëren, maar is meestal ongeveer gelijk. Dit wordt ook wel een 50/50-verdeling genoemd.

Een belangrijk kenmerk van co-ouderschap is dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en samenwerken om problemen met de kinderen op te lossen. Daarnaast is er vaak sprake van een ouderschapsplan waarin de afspraken over de omgang, de verdeling van de kosten, en andere praktische kwesties zijn vastgelegd.

Kenmerken van co-ouderschap

Er zijn verschillende kenmerken van co-ouderschap die het onderscheiden van andere vormen van ouderlijk gezag. Hieronder staan de belangrijkste kenmerken op een rijtje:

  • Regelmatige communicatie: Ouders communiceren regelmatig met elkaar, zowel persoonlijk als via telefoon of e-mail.
  • Gemeenschappelijke beslissingen: Beide ouders nemen samen belangrijke beslissingen over de kinderen.
  • Samenwerking: Ouders werken samen om problemen met de kinderen op te lossen en activiteiten te plannen.
  • Belang van de kinderen: Beide ouders werken vanuit de belangen van de kinderen.
  • Prettige overgangen: Ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang is van het ene naar het andere huis.
  • Openheid en flexibiliteit: Ouders bespreiden veranderingen in schema’s en vakanties in overleg en met een soepele en open houding naar de verzoeken van de andere ouder toe.
  • Gesprekken op school: Ouders gaan samen naar gesprekken op school.

Verschillen met parallel ouderschap

Co-ouderschap verschilt van parallel ouderschap. Bij parallel ouderschap hebben de ouders weinig contact met elkaar en nemen ze aparte beslissingen over de kinderen. Er is dan weinig ruimte voor aanpassingen en de afspraken staan vast. Bij co-ouderschap is er veel meer samenwerking en communicatie.

Voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft meerdere voordelen voor zowel ouders als kinderen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Kinderen kiezen niet: Het grootste voordeel is dat kinderen niet hoeven te kiezen tussen de ouders. Een kind heeft hierdoor geen last van een loyaliteitsconflict.
  • Gelijke belasting: Beide ouders dragen evenredig bij waardoor de belasting voor de zorg en opvoeding van de kinderen gelijk is.
  • Geen vervreemding: Doordat beide ouders evenveel tijd doorbrengen met de kinderen zullen de kinderen minder snel naar één ouder toetrekken.
  • Kwalitatieve tijd: Beide ouders maken de dagelijkse en doordeweekse gang van zaken mee van hun kind zoals school, vriendjes, sportclubjes, etc.

Nadelen van co-ouderschap

Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Hieronder staan de belangrijkste nadelen op een rijtje:

  • Werk en co-ouderschap: De combinatie van werk en co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn.
  • Veel contact: Wanneer de scheiding niet zo prettig verlopen is, kan co-ouderschap lastig zijn omdat deze vorm veel communicatie vergt.
  • Veel heen en weer verhuizen voor de kinderen: Bij co-ouderschap zie je vaak dat kinderen de ene week bij de vader zijn en de andere week bij de moeder. Dit vraagt van de kinderen veel heen en weer gesjouw.
  • Hogere kosten: Omdat zaken als kleding, schoolspullen en speelgoed vaak dubbel aangeschaft moeten worden, zijn de kosten vaak hoger.
  • Bij elkaar in de buurt wonen: Door de school die de kinderen bezoeken is het belangrijk dat beide ouders in de buurt van deze school blijven wonen. Dit is soms niet de meest gewenste woonlocatie.

Praktische aspecten van co-ouderschap

Bij co-ouderschap zijn er verschillende praktische aspecten die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Hieronder staan de belangrijkste aspecten op een rijtje:

Verdeling van de zorg- en opvoedtaken

De verdeling van de zorg- en opvoedtaken kan variëren, maar is meestal ongeveer gelijk. Dit wordt ook wel een 50/50-verdeling genoemd. De verdeling kan worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Kostenverdeling

Bij co-ouderschap is het belangrijk om een duidelijke verdeling van de kosten vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan via een kinderrekening. Hierin worden de gezamenlijke kosten van de kinderen opgeslagen.

Overgangen en wisseldagen

Bij co-ouderschap is het belangrijk om te kijken naar de overgangen en wisseldagen van de kinderen. Dit moet zo glad mogelijk verlopen, zodat de kinderen zich niet te veel lastiggevallen voelen.

Communicatie tussen ouders

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren. Dit helpt bij het oplossen van problemen en het nemen van gemeenschappelijke beslissingen.

Co-ouderschap en de Belastingdienst

Co-ouderschap kan fiscale gevolgen hebben, met name voor de toeslagen. Voor de Belastingdienst is het belangrijk om te weten bij wie het hoofdverblijf van het kind komt te liggen, omdat de ouder waar het kind staat ingeschreven in aanmerking komt voor toeslagen zoals het kindgebonden budget, huurtoeslag en ook de kinderbijslag. In sommige gevallen kunnen beide ouders in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit hangt af van de verdeling van de zorg en de afspraken die de ouders hierover maken.

Co-ouderschap en alimentatie

Bij co-ouderschap is het belangrijk om afspraken te maken over de alimentatie. De berekening van de bijdrage op de kinderrekening kan worden gedaan door een advocaat of mediator. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de kosten.

Samenwerking en communicatie tussen ouders

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen samenwerken en communiceren. Dit helpt bij het oplossen van problemen en het nemen van gemeenschappelijke beslissingen. De samenwerking moet gebaseerd zijn op het belang van het kind.

Conclusie

Co-ouderschap is een vorm van ouderlijk gezag waarbij beide ouders gelijkwaardig verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van hun kind. Het heeft voordelen zoals het voorkomen van loyaliteitsconflicten en het delen van de kosten. Maar ook nadelen zoals de hogere kosten en het veel heen en weer verhuizen voor de kinderen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Een goed ouderschapsplan is daarbij van groot belang.

Bronnen

  1. https://www.nji.nl/scheiding/welke-vormen-van-ouderschap-zijn-er
  2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/waterschappen
  3. https://www.jmouders.nl/regels-co-ouderschap/
  4. https://www.waterschappen.nl/
  5. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR16960/1
  6. https://dezaakinrecht.nl/de-rechten-en-plichten-bij-co-ouderschap/
  7. https://www.eindesamenwonen.nl/rechten-plichten-co-ouderschap.html
  8. https://www.allesoverkinderen.nl/ouders/gezin-relatie/co-ouderschap/
  9. https://uitelkaar.nl/info-over-scheiden/kinderrekening-co-ouderschap-berekening
  10. https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/vraag/194844/financieel-geregeld-co-ouderschap/
  11. https://www.ambtadvocaten.nl/kennisbank/co-ouderschap/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven