logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en de invloed op kinderalimentatie: een overzicht van de Tremanormen

Inleiding

Co-ouderschap, waarbij ouders na een scheiding het kind gelijkwaardig delen, heeft invloed op de manier waarop kinderalimentatie wordt berekend. De Tremanormen vormen de basis voor deze berekening, waarbij zowel de behoefte van het kind als de draagkracht van de ouders centraal staan. Deze artikel legt uit hoe co-ouderschap de berekening van kinderalimentatie beïnvloedt, welke rol de Tremanormen spelen, en hoe ouders duidelijke afspraken kunnen maken om conflicten te voorkomen.

Wat zijn de Tremanormen?

De Tremanormen zijn een stel regels die gebruikt worden om de hoogte van kinderalimentatie vast te stellen. Deze regels zijn gebaseerd op twee basisbegrippen: de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. De behoefte van een kind wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen van de ouders en de leeftijd van het kind. De draagkracht van een ouder wordt bepaald door het netto maandinkomen van die ouder en de kosten die nodig zijn om zelf van te leven. Het verschil tussen deze twee bedragen heet de vrije ruimte, waarvan 70% beschikbaar moet zijn voor de kinderen.

Co-ouderschap en de invloed op de berekening

Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen, meestal in een gelijke tijdsverdeling. Hierdoor wordt de alimentatie op een andere manier berekend dan bij traditionele regelingen. De belangrijkste punten om hier rekening mee te houden zijn:

Verdeelde kosten

In een co-ouderschapssituatie delen ouders doorgaans de kosten van het kind, zoals woonkosten, schoolkosten en kleding. De uitgaven worden meestal evenredig verdeeld op basis van de draagkracht van beide ouders. Dit betekent dat de ouder met een hoger inkomen meer bijdraagt aan de kosten van het kind.

Wisselende zorgpercentages

Hoewel co-ouderschap vaak neerkomt op een gelijkwaardige verdeling van zorgtaken, kan het percentage zorg per ouder variëren. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. De ouder met meer zorgdagen kan hogere kosten hebben, wat gecompenseerd kan worden door de andere ouder.

Kinderbijslag en toeslagen

Kinderbijslag en eventuele kindgebonden budgetten worden vaak evenredig verdeeld tussen de ouders. Dit wordt standaard meegenomen in de totale kostenverdeling en alimentatieberekening. Ouders kunnen ook onderling specifieke afspraken maken over de verdeling van zorgoverstijgende kosten, zoals medische uitgaven, beugels, nieuwe fietsen, schoollaptops en andere hogere incidentele uitgaven.

Overleg en flexibiliteit

Goede communicatie en overleg tussen beide ouders zijn essentieel. Flexibiliteit kan helpen bij het aanpakken van onvoorziene uitgaven en veranderende omstandigheden. Het opstellen van een helder en gedetailleerd ouderschapsplan kan helpen om misverstanden te voorkomen. Hierbij kan het nuttig zijn om een mediator of juridisch adviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van co-ouderschap en alimentatie systematisch worden behandeld.

De rol van de Tremanormen bij co-ouderschap

De Tremanormen zijn belangrijk bij de berekening van kinderalimentatie bij co-ouderschap. De regels zijn gebaseerd op de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. Hierbij wordt rekening gehouden met het netto besteedbare inkomen van beide ouders. De regel is dat 70% van de vrije ruimte beschikbaar moet zijn voor de kinderen; de ouder houdt dus 30% vrije ruimte over voor zichzelf.

Behoefte en draagkracht

De behoefte van een kind wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen van de ouders en de leeftijd van het kind. De draagkracht van een ouder wordt bepaald door het netto maandinkomen van die ouder en de kosten die nodig zijn om zelf van te leven. Het verschil tussen deze twee bedragen heet de vrije ruimte, waarvan 70% beschikbaar moet zijn voor de kinderen; de ouder houdt dus 30% vrije ruimte over voor zichzelf.

Wettelijke richtlijnen

Ook bij co-ouderschap moeten de wettelijke richtlijnen voor alimentatie worden gevolgd. Dit kan betekenen dat er een herberekening plaatsvindt op basis van de nieuwe verdeling van zorgtaken en inkomens. De hoogte van de kinderalimentatie kan invloed hebben op de toeslagen die ouders ontvangen, zoals de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het is belangrijk om te bepalen wie deze toeslagen ontvangt en hoe dit de financiële afspraken beïnvloedt.

Belangrijke punten bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

Flexibiliteit en overleg

Goede communicatie en overleg tussen beide ouders zijn essentieel. Flexibiliteit kan helpen bij het aanpakken van onvoorziene uitgaven en veranderende omstandigheden. Het opstellen van een helder en gedetailleerd ouderschapsplan kan helpen om misverstanden te voorkomen. Hierbij kan het nuttig zijn om een mediator of juridisch adviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van co-ouderschap en alimentatie systematisch worden behandeld.

Afspraken maken

Ouders kunnen onderling afspraken maken over hoe de kinderbijslag wordt verdeeld. Deze afspraken kunnen schriftelijk worden vastgelegd in een ouderschapsplan, wat handig is voor de helderheid en duurzaamheid van de regeling. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan een zorgvergoeding toekennen aan de ouder die de meeste zorg draagt. Dit is een aanvulling op de kinderbijslag en kan helpen om de extra kosten van de zorg te dekken.

Samengestelde gezinnen

Bij samengestelde gezinnen is de berekening ingewikkeld. Hierbij moet worden gekeken naar de draagkracht van de vader, de moeder en de stiefouder. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat sprake is van samengestelde gezinnen. Dit kan zowel voor de behoefte van de kinderen als voor de draagkrachtruimte van belang zijn en zorgt ervoor dat meer berekeningen gemaakt moeten worden om de hoogte van de alimentatie te kunnen bepalen.

Conclusie

Co-ouderschap heeft invloed op de manier waarop kinderalimentatie wordt berekend. De Tremanormen vormen de basis voor deze berekening, waarbij zowel de behoefte van het kind als de draagkracht van de ouders centraal staan. Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen, meestal in een gelijke tijdsverdeling. Hierdoor wordt de alimentatie op een andere manier berekend dan bij traditionele regelingen. Het opstellen van een helder en gedetailleerd ouderschapsplan kan helpen om misverstanden te voorkomen. Hierbij kan het nuttig zijn om een mediator of juridisch adviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van co-ouderschap en alimentatie systematisch worden behandeld.

Bronnen

  1. Samen Uit Eens
  2. Raadgever bij scheiden
  3. Gvk Advocaten
  4. Bollenvan Scheppingen
  5. Zorgeloos Cheren
  6. Kinderopvang Lappelein
  7. Dwaze Vaders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven