logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en het probleem met het schrikkeljaar

In het co-ouderschap is het belangrijk om een duidelijk en overzichtelijk schema op te stellen dat zowel voor de ouders als voor de kinderen begrijpelijk is. Een veelvoorkomend probleem bij het opstellen van een co-ouderschapsplan is het omgaan met het schrikkeljaar, dat op het eerste gezicht misschien onbeduidend lijkt, maar in de praktijk toch een rol kan spelen bij de verdeling van de kinderen tussen de ouders. Dit artikel bespreekt de mogelijke uitdagingen van het schrikkeljaar in het co-ouderschap en geeft tips om hier mee om te gaan.

Wat is het schrikkeljaar en waarom is het relevant?

Het schrikkeljaar is een jaar dat 366 dagen telt in plaats van 365. Dit komt door de extra dag, de 29e februari, die in schrikkeljaren wordt toegevoegd. Dit is een gevolg van het feit dat het aardse jaar iets langer is dan 365 dagen. Het schrikkeljaar komt elke vier jaar voor, tenzij het jaar een eeuwjaar is en niet deel uitmaakt van een jaar dat door 400 deelbaar is.

In het co-ouderschap is het schrikkeljaar relevant omdat het een invloed kan hebben op het aantal weken dat in het jaar zit. Normaal gesproken heeft een jaar 52 weken, maar in schrikkeljaren zijn er 53 weken. Dit betekent dat het aantal weken dat een ouder de kinderen heeft, anders kan zijn dan verwacht. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot onzekerheid over hoe het ouderlijk gezag over de kinderen in zo’n jaar is verdeeld.

De invloed van het schrikkeljaar op het co-ouderschap

De invloed van het schrikkeljaar op het co-ouderschap is vooral van toepassing op het moment dat het ouderschapsplan wordt opgesteld of aangepast. In sommige gevallen kan het schrikkeljaar ervoor zorgen dat het aantal weken dat de kinderen bij de ene ouder zijn, anders is dan verwacht. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot situaties waarin een ouder meer dagen heeft dan de andere, wat opnieuw overleg vereist.

In de bronnen is te zien dat het belangrijk is om in het ouderschapsplan duidelijke afspraken te maken over het omgaan met schrikkeljaren. Zo kan worden afgesproken dat in schrikkeljaren de verdeling van de kinderen tussen de ouders anders is dan in gewone jaren. Bijvoorbeeld, in schrikkeljaren kan worden afgesproken dat de ene ouder één week meer heeft dan de andere, of dat de verdeling op een andere manier wordt aangepast.

Hoe omgaan met het schrikkeljaar in het co-ouderschap?

Om te voorkomen dat het schrikkeljaar problemen oplevert in het co-ouderschap, is het belangrijk om dit duidelijk op te nemen in het ouderschapsplan. Hieronder volgen enkele tips om hiermee om te gaan:

1. Duidelijke afspraken maken over het schrikkeljaar

Het is belangrijk om in het ouderschapsplan duidelijk te maken hoe met het schrikkeljaar wordt omgegaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de verdeling van de kinderen in schrikkeljaren anders is dan in gewone jaren. Bijvoorbeeld, in schrikkeljaren kan worden afgesproken dat de ene ouder één week meer heeft dan de andere.

2. Overleg houden over het schrikkeljaar

Hoewel het ouderschapsplan duidelijke afspraken bevat, is het belangrijk om regelmatig overleg te houden over het schrikkeljaar. Dit helpt om onzekerheid te voorkomen en zorgt ervoor dat beide ouders op de hoogte zijn van eventuele aanpassingen.

3. Overweeg om de verdeling te aanpassen

In sommige gevallen is het handig om de verdeling van de kinderen tussen de ouders aan te passen in schrikkeljaren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de verdeling van de kinderen te veranderen van 50/50 naar 60/40, of omgekeerd. Dit is vooral relevant als het schrikkeljaar leidt tot een ongezonde verdeling van de kinderen.

4. Zorg voor flexibiliteit

Hoewel het belangrijk is om in het ouderschapsplan duidelijke afspraken te maken, is het ook belangrijk om flexibel te zijn. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor aanpassingen in het geval het schrikkeljaar problemen oplevert.

Wat als het schrikkeljaar niet is opgenomen in het ouderschapsplan?

Als het schrikkeljaar niet is opgenomen in het ouderschapsplan, kan dit leiden tot onzekerheid over de verdeling van de kinderen. In zo’n geval is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de andere ouder om te bespreken hoe met het schrikkeljaar wordt omgegaan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat.

Belangrijk om te weten: het verschil tussen het schrikkeljaar en de feestdagen

Het is belangrijk om het verschil tussen het schrikkeljaar en de feestdagen te begrijpen. Het schrikkeljaar is een jaar met 366 dagen, terwijl de feestdagen de dagen zijn waarop feesten worden gevierd, zoals Kerstmis, Sinterklaas, Pasen enzovoort. In het co-ouderschap is het belangrijk om zowel het schrikkeljaar als de feestdagen in de gaten te houden, omdat deze invloed kunnen hebben op de verdeling van de kinderen.

Conclusie

Het schrikkeljaar kan in het co-ouderschap een rol spelen, vooral als het om de verdeling van de kinderen tussen de ouders gaat. Het is daarom belangrijk om in het ouderschapsplan duidelijke afspraken te maken over het omgaan met het schrikkeljaar. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig overleg te houden en flexibel te zijn. Door dit te doen, kan het schrikkeljaar geen probleem worden in het co-ouderschap.

Bronnen

  1. Co-Ouderschap: Effectief Schema voor Werkende Ouders
  2. Verdeling feestdagen bij scheiding
  3. Wet Bevordering Voortgezet Ouderschap en Zorgvuldige Scheiding
  4. Ouderschap en de verdeling van de kinderen
  5. Tips opstellen ouderschapsplan
  6. Soorten ouderschap
  7. Co-ouderschap: verschillende vormen
  8. Regels co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven