Wat is parallel ouderschap en hoe werkt het in de praktijk?
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelgebruikte term in de context van scheidingen en het opvoedingsproces van kinderen. Het betekent dat beide ouders gelijkwaardig betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kinderen. Hoewel het als een positieve oplossing wordt gezien, blijkt uit verschillende bronnen dat het voor kinderen en ouders niet altijd gunstig is. In dit artikel worden de voordelen en nadelen van co-ouderschap besproken, gebaseerd op feiten uit de opgegeven bronnen.
Co-ouderschap wordt vaak gezien als een ideale oplossing voor gescheiden ouders. Het stelt kinderen in staat om contact te houden met beide ouders en helpt bij het opbouwen van een sterke band met beide ouders. Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat het voor kinderen niet altijd gunstig is. De invloed van co-ouderschap op kinderen is complex en hangt af van de situatie van de ouders en het kind. In dit artikel wordt gekeken naar de voordelen en nadelen van co-ouderschap, en hoe het kan worden uitgevoerd om zowel voor de ouders als het kind gunstig te zijn.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders gelijkwaardig betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kinderen na een scheiding. Het betekent dat de kinderen evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen en dat de verantwoordelijkheid voor de zorg en opvoeding gelijk verdeeld is. Het is belangrijk om te benadrukken dat co-ouderschap geen wettelijke verplichting is. Het is een afspraak die ouders onderling kunnen maken en vastleggen in een ouderschapsplan. De term zelf komt niet voor in de wet, maar de gedachte van gelijkwaardig ouderschap wordt wel erkend.
Er zijn meerdere voordelen van co-ouderschap. Allereerst helpt het bij het behouden van de band tussen de ouder en het kind, wat op de lange termijn belangrijk is voor het welzijn van het kind. Daarnaast kan het bijdrragen aan de gelijkwaardige verdeling van de opvoedtaken en de kosten die daarbij komen kijken. Ook kan het kind een sterke band behouden met beide ouders, wat kan helpen bij de emotionele stabiliteit van het kind.
Een ander voordeel is dat kinderen die opgroeien met co-ouderschap vaak de kans hebben om te leren omgaan met veranderingen en compromissen te sluiten, wat kan helpen bij hun emotionele ontwikkeling. Daarnaast kunnen kinderen die opgroeien met co-ouderschap minder kans lopen op gedragsproblemen, zoals agressie en angst, omdat ze meer stabiliteit en ondersteuning hebben.
Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat het voor het kind emotioneel zwaar kan zijn om steeds te moeten verhuizen tussen twee huizen. Het kan ook lastig zijn om afspraken te maken over bijvoorbeeld vakanties en verjaardagen. Bovendien is het moeilijk om te bepalen of het kind zich goed aanpast aan de veranderingen in het leven van de ouders.
Een ander nadeel is dat er goede communicatie moet zijn tussen de ouders om co-ouderschap goed te laten werken. Als er veel conflicten zijn tussen de ouders, kan co-ouderschap een moeilijke regeling zijn. Ook kan het lastig zijn om werk en zorgtaken te combineren als het kind steeds van huis wisselt. Daarnaast kunnen sommige ouders een schuldgevoel ervaren bij hen zelf wanneer er bij de ene ouder iets mag wat bij de ander niet mag.
De invloed van co-ouderschap op kinderen is complex. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met co-ouderschap zich beter voelen. Het psychologisch en sociaal welzijn van kinderen die na een scheiding afwisselend bij beide ouders wonen ligt hoger dan dat van kinderen die bij één van de ouders wonen. Het onderzoek toont verder aan dat een conflictueuze relatie tussen gescheiden ouders slecht is voor het welzijn van het kind. Vaak wordt aangenomen dat kinderen in geval van co-ouderschap in hogere mate worden blootgesteld aan conflicten. Maar ook als er na de scheiding een conflictsituatie tussen ouders bestaat, is het volgens Westphal voor het welzijn van het kind beter als het afwisselend bij beide ouders woont.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van co-ouderschap op kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen in ‘co-ouderschap’, waarbij ze afwisselend bij beide ouders wonen, minder psychologische problemen hebben dan kinderen die bij hun vader of moeder wonen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een conflictueuze relatie tussen gescheiden ouders slecht is voor het welzijn van het kind. Maar ook als er na de scheiding een conflictsituatie tussen ouders bestaat, is het volgens Westphal voor het welzijn van het kind beter als het afwisselend bij beide ouders woont.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders gelijkwaardig betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kinderen na een scheiding. Het heeft zowel voordelen als nadelen. De invloed van co-ouderschap op kinderen is complex en hangt af van de situatie van de ouders en het kind. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet voor iedereen de beste oplossing is. Elke situatie is anders en het is belangrijk om een regeling te kiezen die past bij de behoeften van het kind en de ouders.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet