logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Persoonlijke Verzorging in de Kinderopvang: Aandacht voor Zelfredzaamheid en Gezondheid

Persoonlijke verzorging is een essentieel onderdeel van kinderopvang en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om de dagelijkse zorgactiviteiten, zoals wassen en aankleden, maar ook om het leren van zelfzorg en het bevorderen van zelfredzaamheid. In dit artikel wordt ingegaan op wat persoonlijke verzorging inhoudt, hoe het wordt uitgevoerd binnen kinderopvang, welke doelen erbij worden gesteld, en hoe het aansluit bij bredere gezondheids- en onderwijsdoelen.

Wat is persoonlijke verzorging?

Persoonlijke verzorging omvat de dagelijkse zorgactiviteiten die een kind nodig heeft om zichzelf op hygiënische en sociaal gepaste wijze te verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld het aankleden, tandenpoetsen, wassen van de handen of het wassen van het lichaam zijn. In de kinderopvang is het doel van deze activiteiten om kinderen te ondersteunen bij het leren van deze vaardigheden en hen te helpen om steeds zelfredzamer te worden.

Volgens het pedagogisch werkboek van Thieme Meulenhoff is persoonlijke verzorging ook gericht op het leren kennen van het lichaam, het begrijpen van gezondheid en het leren van hygiëne. Dit wordt verder uitgewerkt in het kader van lichamelijke verzorging, huidverzorging en het beschermen van zintuigen. Kinderen leren zo niet alleen functioneel met hun lichaam om te gaan, maar ook hoe ze zichzelf kunnen onderhouden op een manier die bij hun leeftijd en leefstijl past.

Persoonlijke verzorging en zelfredzaamheid

Een van de kernaspecten van persoonlijke verzorging is het bevorderen van zelfredzaamheid. Kinderen die steeds vaker zelf kunnen wassen, aankleden en zich hygiënisch kunnen onderhouden, ontwikkelen meer zelfvertrouwen en leren onafhankelijker worden. In de kinderopvang worden deze vaardigheden geleidtijdens begeleiding en ondersteuning van pedagogische werkers.

Volgens de leerlijnen van de SLO is het doel van persoonlijke verzorging ook om kinderen te leren bewuste keuzes te maken met betrekking tot hun lichaam en gezondheid. Bijvoorbeeld het kiezen van geschikte verzorgingsproducten, het begrijpen van de functie van tandenpoetsen en het herkennen van situaties waarin het belangrijk is om het lichaam extra te beschermen. Deze keuzevaardigheden zijn essentieel in het opbouwen van een gezonde leefstijl.

Persoonlijke verzorging in de praktijk van de kinderopvang

In de kinderopvang wordt persoonlijke verzorging uitgevoerd door pedagogische werkers of onderwijsassistenten, die kinderen ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Dit gebeurt op een manier die aansluit bij de leefbaarheid en het leeftijdsniveau van het kind. Zo kan het bij jonge kinderen gaan om het helpen bij het aankleden of het wassen van de handen, terwijl oudere kinderen geleid worden bij zelfstandigere activiteiten.

Volgens de richtlijnen van de lokale regelgeving (bron 2) is persoonlijke verzorging tijdens kinderopvang gebruikelijke zorg. Dit betekent dat deze activiteiten als normaal onderdeel van de kinderopvang zijn ingevoegd en niet als extra zorg. Echter, als er sprake is van extra zorgbehoefte of niet-uitstelbare zorg, kan er sprake zijn van individuele voorzieningen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind extra hulp nodig heeft bij het aankleden of wassen vanwege een beperking of aandoening.

Persoonlijke verzorging en de Jeugdwet

De Jeugdwet speelt een belangrijke rol in de regelgeving rond persoonlijke verzorging. Volgens artikel 9 van de richtlijnen voor gebruikelijke zorg bij persoonlijke verzorging is het de taak van de kinderopvang om de normale zelfzorgactiviteiten te ondersteunen. Dit geldt voor kinderen van 0 tot 18 jaar en omvat activiteiten zoals aankleden, wassen, tandenpoetsen en het verzorgen van de huid.

In gevallen waarin een kind extra hulp nodig heeft en de gebruikelijke zorg niet voldoet, kan er sprake zijn van een individuele voorziening. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een kind intensieve verpleging nodig heeft, zoals bij medische kindzorg. In dergelijke gevallen wordt de zorg meestal gefinancierd door zorgverzekeraars of gemeenten, afhankelijk van de situatie en de zorgvraag van het kind.

Medische kindzorg en persoonlijke verzorging

In sommige gevallen is persoonlijke verzorging een onderdeel van medische kindzorg. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen die intensieve verpleging of palliatieve zorg nodig hebben. In dergelijke gevallen wordt persoonlijke verzorging aangeboden als onderdeel van een bredere zorgaanpak, waarin zowel medische als emotionele en ontwikkelingsgerichte aspecten een rol spelen.

Organisaties zoals Kleine Maatjes bieden medische kindzorg aan voor kinderen tot 4 jaar met een medische of verpleegkundige zorgvraag. Deze zorg omvat onder andere persoonlijke verzorging en begeleiding bij het opgroeien. Het doel is om kinderen en hun gezin zoveel mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door ziekenhuisopnames te verkorten of om zorg in de eigen omgeving mogelijk te maken.

Ondersteuning op maat

Een belangrijk principe bij persoonlijke verzorging is dat het afgestemd moet zijn op de individuele behoeften van het kind. Elke kind is uniek en heeft een andere mate van ondersteuning nodig. Daarom is het essentieel dat kinderopvanginstellingen en zorgorganisaties werken met een persoonlijk plan, waarin de zorgbehoefte van het kind centraal staat.

Volgens bron 6 wordt bij PGB (Persoonlijke Gedragsbegeleiding) voor elk kind een individueel plan opgesteld. Dit plan bevat het doel van de persoonlijke verzorging, begeleiding en eventueel behandeling, en legt uit hoe dit wordt aangepakt. Tijdens evaluaties wordt bekeken of de doelen zijn behaald en of aanpassingen nodig zijn.

Samenwerking met ouders en zorgpartners

Persoonlijke verzorging is een gezamenlijke taak tussen de kinderopvang, de ouders en eventueel andere zorgpartners. Het is belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de zorgactiviteiten van hun kind, omdat zij de ervaringsdeskundigen zijn. Kinderopvanginstellingen en zorgorganisaties werken daarom nauw samen met ouders om zorg te bundelen en te bepalen wat het beste voor het kind is.

Volgens bron 6 werken organisaties zoals PGB nauw samen met ouders en andere zorgpartners om een passende plek te bieden aan elk kind. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het ontwikkelen van creatieve oplossingen voor zorgvragen of het combineren van verschillende zorgaanpakken. Het kind blijft altijd centraal in deze aanpak.

Persoonlijke verzorging en het lichaam

Een ander belangrijk aspect van persoonlijke verzorging is het leren kennen en verzorgen van het lichaam. Kinderen leren hoe hun lichaam werkt, wat hygiëne inhoudt en hoe ze zichzelf kunnen onderhouden. Dit wordt verder uitgewerkt in de leerlijnen van de SLO, waarin aandacht wordt besteed aan lichamelijke verzorging, huidverzorging en het beschermen van zintuigen.

Bijvoorbeeld, kinderen leren hoe ze hun huid kunnen verzorgen en beschermen, hoe ze hun tanden kunnen poetsen en hoe ze zich kunnen wassen. Deze vaardigheden zijn niet alleen essentieel voor een gezonde leefstijl, maar ook voor het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Verzorgingsproducten in de kinderopvang

Het gebruik van verzorgingsproducten is een belangrijk onderdeel van persoonlijke verzorging in de kinderopvang. Kinderopvanginstellingen gebruiken vaak ecologische en natuurlijke producten, zoals die van Baaslevert. Deze producten zijn veilig voor kinderen en voldoen aan hoge hygiëne-eisen. Het gebruik van dergelijke producten helpt bij het leren van gezonde keuzes en het bevorderen van een duurzame leefstijl.

Persoonlijke verzorging en de school

Ook in het onderwijs speelt persoonlijke verzorging een rol. In de school omvat persoonlijke verzorging het ondersteunen van kinderen bij dagelijkse activiteiten, zoals het aankleden, wassen en tandenpoetsen. Echter, in tegenstelling tot kinderopvang, is persoonlijke verzorging in het onderwijs beperkt tot het aanleren van vaardigheden en het ondersteunen bij normale dagelijkse activiteiten. Er kan geen individuele voorziening worden ingezet voor persoonlijke verzorging tijdens schooltijd, tenzij het gaat om niet-uitstelbare zorgactiviteiten.

Conclusie

Persoonlijke verzorging is een essentieel onderdeel van kinderopvang en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Het gaat niet alleen om de dagelijkse zorgactiviteiten, maar ook om het leren van zelfzorg, het bevorderen van zelfredzaamheid en het aanleren van gezonde leefstijlen. In de kinderopvang wordt persoonlijke verzorging uitgevoerd door pedagogische werkers, die kinderen ondersteunen bij het leren van deze vaardigheden.

Daarnaast is persoonlijke verzorging afgestemd op de individuele behoeften van het kind, met aandacht voor zowel medische als emotionele en ontwikkelingsgerichte aspecten. Het is belangrijk dat kinderopvanginstellingen, ouders en zorgpartners samenwerken om kinderen de beste zorg te bieden, zodat ze zich kunnen ontwikkelen naar zelfredzame en gezonde volwassenen.

Bronnen

  1. Baaslevert - Verzorgingsproducten
  2. Lokale regelgeving - Persoonlijke verzorging
  3. SLO - Gezonde leefstijl
  4. Pedagogisch Werk - Verzorging
  5. Kleine Maatjes - Medische kindzorg
  6. Persoonlijke Gedragsbegeleiding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven