RDV Kids in Spijkenisse: Flexibele Kinderopvang voor 0-12-jarigen
juli 20, 2025
De Stichting Private Aanvulling Werkloosheidswet (PAWW) speelt een belangrijke rol in de kinderopvangsector. Deze stichting biedt een aanvulling op de wettelijke uitkeringen voor werkloosheid (WW) en Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De regeling is bedoeld om medewerkers in de kinderopvang financieel te ondersteunen in het derde jaar van uitkering. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de PAWW-regeling, hoe deze in de praktijk werkt en wat het betekent voor werkgevers en werknemers.
De Stichting PAWW is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties in de kinderopvangsector. Het doel van de regeling is om een aanvullende uitkering te bieden aan medewerkers die werkloos raken of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden. In 2016 zijn de wettelijke uitkeringen volgens de WW en WGA versoberd, wat betekent dat werknemers minder lang recht hebben op uitkering. De PAWW-regeling is ontwikkeld om deze kloof te dichten, zodat medewerkers in de kinderopvang toch maximaal drie jaar lang een uitkering kunnen ontvangen.
De regeling is opgenomen in een verzamel-cao (collectieve arbeidsovereenkomst) van 1 september 2018. Deze cao is in 2022 verlengd tot en met 30 september 2027. Werkgevers in de kinderopvang zijn verplicht aangesloten bij de Stichting PAWW.
De PAWW-regeling draait om het betalen van een maandelijkse bijdrage uit het brutoloon van medewerkers. Deze bijdrage wordt via de werkgever afgedragen aan Stichting PAWW. De hoogte van deze bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld en afhankelijk van de actuele omstandigheden aangepast.
De medewerker is verplicht om zelf aan te vragen voor een PAWW-uitkering, één maand voordat de wettelijke uitkering eindigt. De uitkering wordt dan verstrekt door Stichting PAWW. Het is belangrijk dat de medewerker tijdig actie ondernemt om te voorkomen dat er een tussentijdse financiële hiaat ontstaat.
Daarnaast is het mogelijk voor werkgevers en medewerkers om een fietsenplan af te spreken. Dit moet wel conform de regels van de Belastingdienst zijn en wordt schriftelijk vastgelegd. Ook de werkkostenregeling kan gebruikt worden om contributies voor vakorganisaties of beroepsorganisaties uit het bruto maandsalaris te betalen, zonder dat daar belasting of premies vanaf worden afgedragen. De medewerker moet aan het einde van het jaar de contributiebrief van de vakbond inleveren bij de werkgever.
Alle werkgevers in de kinderopvangsector zijn verplicht aangesloten bij Stichting PAWW. Dit betekent dat ze maandelijks een PAWW-bijdrage van het brutoloon van hun medewerkers moeten afdragen. De bijdrage is afhankelijk van het bruto maandsalaris van de werknemer en wordt bepaald op basis van percentages die jaarlijks door Stichting PAWW worden vastgesteld.
Werkgevers kunnen de actuele percentages vinden op de website van Stichting PAWW. Het is belangrijk dat werkgevers nauwlettend controleren of de PAWW-bijdrage correct wordt afgehaald uit het loon en afgedragen aan de stichting. Dit is verplicht en vormt onderdeel van de verzamel-cao.
Voor medewerkers betekent de PAWW-regeling dat ze in het derde jaar van uitkering extra financiële ondersteuning kunnen krijgen. Aangezien de wettelijke uitkeringen in 2016 zijn versoberd, is deze aanvulling belangrijk om de inkomensniveau te behouden. Medewerkers moeten echter zelf actie ondernemen om de uitkering aan te vragen. Dit gebeurt één maand voor het einde van de wettelijke uitkering.
Het is ook belangrijk dat medewerkers weten dat ze verantwoordelijk zijn voor het indienen van de PAWW-aanvraag. Werkgevers hebben geen directe rol in het indienen van deze aanvraag. De uitkering wordt vervolgens door Stichting PAWW verstrekt.
De verzamel-cao speelt een centrale rol in de PAWW-regeling. Deze cao bevat de afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties over de PAWW-bijdrage en de uitkering. De cao is verlengd tot en met 2027 en geldt voor alle werkgevers en werknemers in de kinderopvangsector.
De verzamel-cao is ook van belang bij het bepalen van de regels rondom de PAWW-bijdrage. Zo is het verplicht voor werkgevers om deze bijdrage af te dragen aan Stichting PAWW. De cao bevat ook regels over het fietsenplan en de werkkostenregeling.
Een medewerker in de kinderopvang ontvangt een brutoloon van €3.000 per maand. De PAWW-bijdrage bedraagt 0,5% van het bruto maandsalaris. Dit betekent dat er maandelijks €15 wordt afgehaald uit het brutoloon en afgedragen aan Stichting PAWW.
Als de medewerker werkloos raakt en de wettelijke uitkering na twee jaar eindigt, moet hij of zij één maand voor het einde van de uitkering een aanvraag indienen bij Stichting PAWW. Als deze aanvraag is ingediend, ontvangt de medewerker een aanvullende uitkering van de stichting.
Een werkgever en medewerker besluiten om een fietsenplan af te spreken. Dit plan is verwerkt in een schriftelijke afspraak en voldoet aan de regels van de Belastingdienst. Het fietsenplan bevat regels over het gebruik van fietsen, fietsenverzamelplan en eventuele bijdrage van de werkgever aan de aanschaf van fietsen.
Door het fietsenplan te introduceren, kan de medewerker actief bijdragen aan duurzaam vervoer en tegelijkertijd profiteren van een gunstige belastingregeling.
De PAWW-regeling speelt een belangrijke rol in de kinderopvangsector. Het biedt medewerkers financiële ondersteuning in het derde jaar van uitkering en helpt zo bij het aanvullen van de versoberde wettelijke uitkeringen. Werkgevers zijn verplicht om een PAWW-bijdrage af te dragen en moeten ervoor zorgen dat deze correct wordt afgehaald uit het loon van de medewerker.
De regeling is onderdeel van de verzamel-cao en is verlengd tot en met 2027. Het is belangrijk dat zowel werkgevers als medewerkers zich bewust zijn van de regels en verantwoordelijkheden die horen bij de PAWW-regeling. Door de regeling te volgen, kunnen medewerkers in de kinderopvangsector beter beveiligd worden in tijden van werkloosheid of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet