Kinderopvang Piccolo: Een modern en persoonlijke aanpak voor kinderen van 0 tot 4 jaar
juli 20, 2025
Oogontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en kan zowel ongeruststellend als besmettelijk zijn. Voor ouders en opvangers in kinderopvanginstellingen is het belangrijk om te weten hoe je een oogontsteking herkent, hoe je deze behandelt en of het kind met een ontstoken oog naar de opvang mag. In dit artikel wordt ingegaan op de oorzaken, symptomen, behandeling en voorzorgen rondom oogontsteking bij kinderen in de kinderopvang.
Een oogontsteking bij kinderen ontstaat meestal als gevolg van een virus of bacterie. Deze kunnen bijvoorbeeld overgedragen worden tijdens een verkoudheid, wanneer het kind met vieze handen in de ogen wrijft of door hoestende of niesende mensen in de buurt. Soms kan een allergische reactie ook leiden tot ontstoken ogen, bijvoorbeeld door pollen of stof.
Bij jonge kinderen, zoals peuters, is een oogontsteking vaak het gevolg van een virus. Dit type ontsteking is vaak tijdelijk en geneest vanzelf binnen een paar dagen. Bacteriële oogontstekingen zijn minder frequent, maar vereisen soms medicijnen. Allergische oogontstekingen zijn meestal seizoensgebonden en kunnen zich vooral in het voorjaar en de zomer voordoen.
Het herkennen van een oogontsteking is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. De volgende symptomen zijn typisch voor een ontstoken oog:
Ook kan het kind last hebben van opgezwollen oogleden. In sommige gevallen kan het kind veel in de ogen wrijven, wat de ontsteking verder kan verergeren.
Bij een oogontsteking is het belangrijk om de ogen regelmatig schoon te maken en de hygiëne te waarborgen. Hieronder worden enkele aanbevolen stappen beschreven:
Als een arts oogdruppels of zalf heeft voorgeschreven, volg dan de instructies nauwkeurig. Let op de volgende stappen:
Het is belangrijk om de hygiëne te waarborgen om verdere verspreiding van de ontsteking te voorkomen:
Bij sommige kinderen kan het licht pijnlijk zijn. In dat geval kan een zonnebril met uv400-filter helpen om de ogen te beschermen tegen felle zonnestralen.
Een kind met een ontstoken oog mag gewoon naar de opvang, maar het is belangrijk om de leiding op de hoogte te brengen. Omdat oogontsteking besmettelijk kan zijn, is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de hygiëne in de opvang. De leiding kan dan maatregelen nemen om het risico op verspreiding te beperken, zoals het schoonmaken van oppervlakken en het begeleiden van het kind bij het wassen van zijn handen.
In tegenstelling tot sommige andere aandoeningen hoeft een oogontsteking niet gemeld te worden bij de GGD. Bovendien hoeft een kindercentrum geen kind met een oogontsteking te weren. De opvang kan dus doorgaan, mits de hygiëne en veiligheid op orde zijn.
Hoewel de meeste oogontstekingen vanzelf overgaan, is het verstandig om een arts te raadplegen als:
Een arts kan bepalen of het om een virus, bacterie of allergie gaat en eventueel medicatie voorschrijven.
In de meeste gevallen is een oogontsteking bij kinderen tijdelijk en niet gevaarlijk. Het is belangrijk om de ogen regelmatig schoon te maken en de hygiëne te waarborgen. Een kind mag met een ontstoken oog naar de opvang, mits de leiding hiervan op de hoogte is. Bij twijfel of bij ernstige symptomen is het verstandig om de huisarts te raadplegen.
Oogontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en kan zowel door een virus, bacterie of allergie ontstaan. Het herkennen van de symptomen en het toepassen van de juiste hygiëne maatregelen zijn essentieel voor een snelle herstelling. Een kind mag met een ontstoken oog naar de opvang, mits er voldoende aandacht is voor de hygiëne. Bij twijfel of bij ernstige symptomen is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Met de juiste zorg en aandacht is een oogontsteking bij kinderen meestal snel over te komen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet