Unieke Kinderopvanghuizen: Focus op Ontwikkeling, Zorg en Participatie
juli 20, 2025
Voor ouders die op Curaçao wonen of tijdelijk verblijven, is de keuze van een geschikte kinderopvang een belangrijke stap. Nederlandse kinderopvanginstellingen op Curaçao bieden een vertrouwd kader en hoge zorgstandaarden, afgestemd op de verwachtingen van Nederlandse ouders. In dit artikel bespreken we de beschikbare opties, visies en praktijkgerichte aspecten zoals tarieven, openingstijden en educatieve benaderingen, alles op basis van informatie uit betrouwbare bronnen.
Sinds 1 september 2024 is Flekss Curaçao operationeel en biedt zij kinderopvang aan in Emmastad. Na een uitgebreide verbouwing is de locatie volledig vernieuwd met speelgoed, materialen en meubilair uit Nederland. Het doel van Flekss is om een veilige, vrolijke en inspirerende omgeving te bieden waarin kinderen zich thuis voelen en optimaal kunnen groeien. Het team heeft meer dan 10 jaar ervaring in de Nederlandse kinderopvang en houdt zich aan de strenge eisen die in Nederland gelden.
Flekss Curaçao is gevestigd op Margrietlaan 8, Willemstad. Ouders kunnen een rondleiding aanvragen via de website of contact opnemen via de telefoonlijn: +599 9 737 3762. Een virtuele proefmiddag of rondleiding is een goede manier om te beoordelen of deze opvang geschikt is voor hun kind.
Op Curaçao zijn ook kinderopvanginstellingen te vinden die werken volgens de Montessori- en Pikler-methode. Deze visies zijn gericht op het vrijwillig leren en ontdekken door het kind. De opvangsfeer is horizontaal, wat betekent dat kinderen van gelijkaars leeftijd samen spelen en leren, wat goed is voor het sociaal contact en de zelfstandigheid van het kind. In tegenstelling tot verticale opvang, waar kinderen van verschillende leeftijden in één groep zitten, is de horizontale opvang ideaal voor jonge kinderen die zich op hun gemak voelen in een gelijk leeftijdsgroep.
In een ervaringsblog wordt beschreven hoe een moeder, die vertrouwd is met de Nederlandse kinderopvang, uiteindelijk kiest voor een opvang die deze visie volgt. Een virtuele kennismaking met een juf gaf al snel duidelijkheid over de visie van deze opvang. Helaas kon vanwege de Corona-omstandigheden geen fysieke rondleiding worden gedaan, maar ook na de intake bleek de praktijk aan te sluiten bij de omschreven visie.
Deze instellingen zijn vooral geschikt voor ouders die belang hechten aan een kindgerichte, vrijwillige leersfeer waarin kinderen hun eigen tempo kunnen bepalen. Ze bieden vaak een rijke leefomgeving met materialen en activiteiten die het kind uitdagen, zoals de bekende Piklermaterialen, die kinderen helpen om te ontdekken hoe lichaam en beweging samengaan.
Bambino Curaçao is een andere populaire keuze. Sinds 2016 is deze opvang actief en heeft zij zich opgebouwd tot een vertrouwd en betrouwbaar kinderdagverblijf voor gezinnen. De sfeer is gezellig en kindvriendelijk, met een duidelijke focus op integratie in de lokale cultuur. Kinderen leren hier niet alleen te spelen en te leren, maar ook omgaan met kinderen uit verschillende culturele achtergronden.
In getuigenissen van ouders wordt benadrukt dat Bambino een actieve en leerzame omgeving biedt, waar kinderen zich kunnen ontplooien en beter kunnen integreren in de Curaçaose samenleving. De tantes en juffen zorgen voor een warme overdracht aan het einde van de dag, wat bijdraagt aan de rust van het kind en de ouders. Bambino is ook goed geschikt voor ouders die betrokken willen zijn in de opvang, zoals door deelname aan de oudercommissie.
De tarieven van Flekss Curaçao zijn gebaseerd op een 50- wekenmodel in plaats van 52 weken. Dit betekent dat ouders twee weken per jaar gratis opvang krijgen. De tarieven zijn als volgt:
Daarnaast zijn er extra kosten bijvoorbeeld voor vakantiedagen. Voor een kind dat in de vakantie de hele dag op de opvang is, kost dit extra Naf 50 per dag. Voor een halve dag is de extra Naf 30. Het jaartarief wordt verdeeld over 12 maanden, wat betekent dat ouders een vaste maandlast hebben.
Bij Flekss Curaçao is er een eenmalig inschrijfgeld van Naf 100,00. De opvang is open van 7:00 tot 17:30 en sluit niet in de zomer. Wel is er een sluitingstijd tussen kerst en oud nieuw. Alle hele dagen zijn inclusief vakantiedagen.
Ouders betalen niet voor twee weken per jaar. Dit betekent dat het jaarlijkse tarief over 50 weken wordt verdeeld. De praktische toepassing van deze regel is duidelijk en voorkomt extra financiële lasten voor ouders.
Hoewel dit artikel zich voornamelijk richt op kinderopvang, is het ook belangrijk om te weten hoe het onderwijs op Curaçao eruit ziet, vooral voor ouders die overwegen om hun kind langdurig op Curaçao te laten wonen.
Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) is verantwoordelijk voor primair, voortgezet en beroepsgericht onderwijs met een Rooms-Katholieke basis. RKCS leidt 13.000 leerlingen in 49 scholen op tot verantwoordelijke wereldburgers. Het onderwijs is gericht op maatwerk per leerling, zowel qua leren als qua zorg. In groep 1 t/m 4 op 8 scholen wordt in Papiamentu gealfabetiseerd; daarna is het Nederlands de instructietaal. Voor het voortgezet onderwijs is Nederlands de enige instructietaal, evenals voor examens in zowel primair als voortgezet onderwijs.
Nederlandse kinderopvang op Curaçao biedt ouders een betrouwbare en vertrouwd kader voor de opvoeding van hun kinderen. Instellingen zoals Flekss Curaçao, Bambino Curaçao en opvangen met een Montessori- en Pikler-visie geven kinderen de ruimte om zich op hun gemak te voelen en te groeien. De beschikbare opties zijn gevarieerd en afgestemd op verschillende behoeften, zowel qua leefstijl als qua opvoedvisie.
De praktische aspecten zoals tarieven, openingstijden en inschrijving zijn duidelijk gestructureerd en bieden ouders de mogelijkheid om een passende opvang te kiezen. Voor ouders die zich zorgen maken over de educatieve kwaliteit en sociale ontwikkeling van hun kinderen is het belangrijk om tijdens de keuze van een opvang ook aandacht te besteden aan de visie en werkwijze van het team.
Zowel opvang als scholen op Curaçao tonen aan dat het mogelijk is om een kind een rijke, veilige en leerzame omgeving te bieden, die aansluit bij de verwachtingen van Nederlandse ouders. Het is een investering in de toekomst van het kind, waarbij ook de ouders betrokken kunnen worden via oudercommissies of andere betrokkenheid.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet