logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Nadelen van kinderopvang: afwegingen en gevolgen voor kind en ouder

Bij de keuze voor kinderopvang als oplossing voor kinderopvangtijd, moeten ouders niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen goed in overweging nemen. Kinderopvang biedt zeker voordelen, zoals het mogelijk maken van een baan of deelbaan voor ouders en de sociale en ontwikkelingsmogelijkheden die het kind daar kan krijgen. Echter, zoals duidelijk uit meerdere bronnen blijkt, zijn er ook bepaalde nadelen verbonden aan het gebruik van kinderopvang. Deze nadelen zijn van betekenis voor zowel de ouders als voor het kind. In dit artikel worden de belangrijkste nadelen van kinderopvang besproken, met aandacht voor zowel de praktische, emotionele en ontwikkelingsaspecten.

Minder controle op de opvoeding

Een van de opvallendste nadelen van kinderopvang is dat ouders minder controle hebben op de opvoeding van hun kind. Wanneer een kind een groot deel van de dag doorbrengt in een opvanginstelling, is het niet langer mogelijk om dagelijks direct betrokken te zijn bij de opvoeding. De verantwoordelijkheid voor de zorg en het leren van het kind wordt gedeeld met begeleidsters, leidsters of oppaspersonen. Dit betekent dat ouders hun eigen normen en waarden minder direct kunnen doorgeven.

Daarnaast is er de kans dat het kind gedrag opdoet dat niet overeenkomt met de waarden van het gezin. Omdat kinderen in groepen vaak gedrag kopiëren, is het mogelijk dat ongewenst gedrag van andere kinderen ook wordt overgenomen. Dit kan tot verwarring leiden bij het kind, dat op verschillende plekken verschillende normen wordt geconfronteerd met.

Minder tijd met het kind

Een ander belangrijk nadeel van kinderopvang is de minderheid aan tijd die ouders met hun kind kunnen doorbrengen. Voor veel ouders is het belangrijk om een sterke band te ontwikkelen met hun kind, wat vaak het beste gebeurt in een persoonlijke en betrokken omgeving. Kinderopvang betekent dat ouders minder tijd hebben om te spelen, te lezen, te leren of gewoon te luisteren naar hun kind.

Hoewel kinderopvang zeker een oplossing biedt voor de logistieke kant van het opvoeden, is het ook een keuze die invloed heeft op de kwaliteit van de ouder-kindrelatie. Het verlies van tijd kan vooral duidelijk worden gevoeld in de eerste levensjaren van een kind, wanneer de hechting en betrokkenheid van ouders een essentiële rol spelen in de emotionele en psychische ontwikkeling.

Risico op ziektes en infecties

Een van de concreet meetbare nadelen van kinderopvang is het verhoogde risico op ziektes. In een opvanginstelling wonen of verblijven meerdere kinderen in een beperkte ruimte. Hierdoor is er een groter risico op het verspreiden van infectieziekten. Kinderen zijn vaak nog niet goed in het wassen van hun handen of het vermijden van contact met zieke kinderen. Dit leidt vaak tot een hogere ziektekans in vergelijking met een thuisomgeving.

Ziektes zoals griep, verkoelingen, buikgriep en andere kinderziektes verspreiden zich snel in groepen. Voor ouders kan dit betekenen dat ze vaker verzuim moeten opwerken of extra aandacht moeten besteden aan de gezondheid van hun kind. Bovendien kan het emotioneel vermoeiend zijn om te zien dat het kind ziek is, en het feit dat het kind zich in een andere omgeving bevindt dan thuis, kan de herstelproces vertragen.

Invloed op hechting en ontwikkeling

Hechting speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een kind. Kinderen die vaak in een opvanginstelling verblijven, kunnen minder hechten aan ouders of betrouwbare figuren binnen het gezin. De hoeveelheid dagen per week dat een kind naar de opvang gaat, heeft invloed op de kwaliteit van de hechting. Als het kind vaak in de opvang is en weinig gelegenheid heeft om een sterke band te ontwikkelen met ouders of vertrouwde verzorgers, kan dit leiden tot een onveilig gevoel of onzekerheid.

Onderzoek wijst uit dat een veilige hechting met een leidster of oppasfiguur positief kan zijn voor kinderen die onveilige hechting met hun ouders hebben. Echter, als de hechting met ouders zwak is en die met verzorgers ook onveilig, kan dit leiden tot ontwikkelingsproblemen. Het is dus belangrijk dat ouders en verzorgers samenwerken om een consistente en betrouwbare omgeving te creëren voor het kind.

Minder individuele aandacht

In een kinderopvang zit een kind meestal in een groep met meerdere andere kinderen. Hierdoor is het niet mogelijk om telkens één op één aandacht te geven aan elk kind. In tegenstelling tot bij oppas of bij een gastouder, waar het kind vaak in een kleinere setting verblijft, kan het in de opvang instelling sneller "verloren raken". Dit kan leiden tot het gevoel dat het kind minder belangrijk is of minder waard is dan anderen.

Hoewel ervaren en opgeleide professionals in de opvang zorgvuldig omgaan met kinderen, kan het toch voorkomen dat het kind minder aandacht krijgt op bepaalde momenten. Voor ouders is het dan belangrijk om te weten dat het kind op een andere manier wordt begeleid, en dat het goed is om regelmatig te controleren of het kind zich op zijn gemak voelt in de instelling.

Invloed op normen en waarden

Een nadeel van kinderopvang is ook dat normen en waarden vaak minder persoonlijk zijn dan binnen het gezin. In een opvanginstelling worden algemene regels gevolgd die vaak gelden voor alle kinderen. Deze regels zijn niet altijd hetzelfde als de normen en waarden van het gezin. Dit kan leiden tot verwarring bij het kind, dat op verschillende plekken verschillende regels wordt geconfronteerd met.

Bijvoorbeeld, wat in het gezin als ongepast wordt gezien, kan in de opvang geaccepteerd zijn. Het kind kan dan verwarring ervaren over wat wel en niet mag. Voor ouders is het belangrijk om hier op in te spelen, bijvoorbeeld door regelmatig te communiceren met de opvang en te kijken of de normen aansluiten bij hun visie op opvoeding.

Financiële belasting

Kinderopvang is ook een kostenpost die niet onbelangrijk is. De kosten van kinderopvang kunnen jaarlijks flink oplopen, en dit kan invloed hebben op de financiële situatie van het gezin. Voor ouders die in een beperkte inkomenssituatie verkeren, kan het lastig zijn om kinderopvang te betalen, en dit kan leiden tot extra stress of het gevoel dat er minder geld is voor andere dingen die belangrijk zijn voor het gezin.

Geen vaste betrekking

Afhankelijk van de soort opvang, kan het ook voorkomen dat het kind geen vaste betrekking met één of meerdere verzorgers heeft. In sommige opvanginstellingen wisselen de leidsters of oppaspersonen regelmatig, wat kan leiden tot een onveilig gevoel bij het kind. Kinderen hechten zich vaak beter aan een vaste figuur, en wisselingen kunnen het gevoel van veiligheid verstoren.

Conclusie

De keuze voor kinderopvang is een belangrijke beslissing voor elke ouder. Hoewel kinderopvang veel voordelen biedt, zoals sociale stimulering, ontwikkelingsmogelijkheden en het mogelijk maken van een baan, zijn er ook een aantal nadelen die niet onderschat mogen worden. Minder controle op de opvoeding, minder tijd met het kind, het risico op ziektes, invloed op hechting en ontwikkeling, minder individuele aandacht, conflicterende normen en waarden, financiële belasting en het ontbreken van vaste betrekkingen zijn belangrijke aspecten die in overweging moeten worden genomen.

Het is belangrijk dat ouders deze nadelen niet negeren, maar dat ze een afweging maken die aansluit bij hun eigen visie op opvoeding en hun situatie. Door bewust te kiezen en regelmatig te reflecteren op de ervaringen van het kind, kunnen ouders ervoor zorgen dat de kinderopvang een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van hun kind.

Bronnen

  1. Wat zijn de voordelen (en nadelen) van kinderopvang?
  2. Voor- en nadelen van kinderopvang
  3. Kinderopvang of oppas?
  4. Wat zijn de voor- en nadelen van de kinderopvang?
  5. De voor- en nadelen van een kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven