logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Meldpunt Kinderopvang: Wat U Moet Weten over Melden, Wanneer en Hoe

Het melden van misstanden in de kinderopvang is een belangrijk instrument om kinderwelfare, veiligheid en kwaliteit te waarborgen. Voor ouders, medewerkers en andere betrokkenen is het essentieel om te weten hoe en wanneer een melding gedaan kan worden. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden, procedure, en verantwoordelijkheden rondom het melden van onregelmatigheden in de kinderopvang. Alles is gebaseerd op informatie uit betrouwbare bronnen, zoals GGD’s, meldpunten en toezichthouders.

Melden: Wanneer en Wie Kan Melden

Een melding kan gedaan worden door iedereen, mits de melding specifiek is en betrekking heeft op een duidelijk probleem. Niet alle situaties vallen onder de categorie "misstand". Volgens de regels geldt dat geruchten of vermoedens niet voldoen als basis voor een melding. U moet zelf de misstand hebben gezien of ervaren.

Een persoonlijk arbeidsconflict is bijvoorbeeld geen misstand. Wel zijn er situaties die wel een melding rechtvaardigen, zoals wanneer er sprake is van onveilige omstandigheden, illegale kinderopvang of wanneer er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld.

Professionals in de kinderopvang, zoals pedagogisch medewerkers of verpleegkundigen, hebben specifieke verplichtingen. Zij kunnen meldingen doen volgens een gestructureerde procedure, die bestaat uit meerdere stappen, zoals het in kaart brengen van signalen, overleg met collega’s en het wegen van actie. Wanneer het gaat om een melding over een leidinggevende of directeur, is het verplicht om de melding bij de politie te doen, omdat er binnen de organisatie geen hoger niveau is om het probleem op te lossen.

Wat Valt Onder de Definitie van Misstand?

Volgens de informatie in de bronnen, valt onder een misstand bijvoorbeeld illegale kinderopvang, situaties waarin het woonklimaat van omwonenden wordt aangetast door overlast veroorzaakt door kinderopvangvestigingen, of situaties waarin de kwaliteit van de kinderopvang niet aan wettelijke eisen voldoet. Ook het vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld binnen een kinderopvanginstelling kan een melding rechtvaardigen.

Een melding kan ook gedaan worden wanneer er sprake is van een mogelijke overtreding van de Cao Kinderopvang, maar dan moet het om meerdere medewerkers of het gehele personeel gaan. In dat geval is het belangrijk om duidelijk te vermelden wie de melding doet en over welke werkgever het gaat. Anonieme meldingen in deze context worden niet in behandeling genomen.

Hoe Gaat het Melden Verder?

Wanneer een melding wordt gedaan, gebeurt er een aantal stappen. Allereerst nemen de betrokken toezichthouders, zoals de GGD of de Inspectie Kinderopvang, contact op met de persoon die de melding heeft gedaan. Vervolgens kan een inspectie of onderzoek volgen. De uitkomst van het onderzoek wordt meestal in een rapport vastgelegd, waarin ook eventuele adviezen en vervolgstappen worden opgenomen. De betrokkene kan, indien gewenst, een terugkoppeling ontvangen.

Het is belangrijk dat de melding zo concreet mogelijk is. Hoe duidelijker de situatie beschreven wordt, hoe sneller en effectiever de toezichthouders kunnen handelen. Ook is het raadzaam om te vermelden welke stappen u al hebt ondernomen om de situatie zelf te verbeteren.

Melden bij de GGD of via Meld.nl

In Nederland zijn er verschillende manieren om een melding te doen. Een melding kan bijvoorbeeld via het centrale Meldpunt via Meld.nl, of direct bij de GGD in de regio waar de kinderopvang is gevestigd. Elke GGD heeft haar eigen contactgegevens, zoals e-mailadressen en telefoonnummers.

Bijvoorbeeld, in de regio Gooi & Vechtstreek kan een melding gedaan worden via e-mail naar [email protected] of telefonisch via 035-6926377. Voor GGD Amsterdam is het contactadres [email protected] of telefonisch via 020 555 5575.

Het is mogelijk om anoniem te melden, wat betekent dat de melding vertrouwelijk wordt behandeld en de betrokken instelling of persoon niet op de hoogte wordt gesteld van de identiteit van de melder. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er sprake is van wraakgevoelens of andere redenen waarom men niet wil dat de melding bekend wordt.

Procedure en Beslisboom

De GGD stelt op haar website een visuele weergave van het proces beschikbaar, genaamd de "beslisboom". Deze beslisboom helpt om te bepalen of een melding nodig is, en welke stappen er vervolgens genomen moeten worden. Het is een waardevolle hulp bij het beoordelen van de situatie en het bepalen van de juiste actie.

Professionals die een melding maken over een collega of leidinggevende volgen een aparte procedure. In dergelijke gevallen is het verplicht om de melding direct aan de leidinggevende of, bij het betreffen van de leidinggevende zelf, aan de politie te doen. Het is niet toegestaan om een melding over een directeur of houder intern te houden of via een klachtencommissie te behandelen.

Melden in het Kader van de Cao Kinderopvang

In de context van de Cao Kinderopvang is het mogelijk om een melding te doen over een vermeende overtreding van de cao. Dit moet echter over meerdere medewerkers of het gehele personeel gaan. Het is belangrijk om duidelijk te vermelden wie de melding doet en over welke werkgever het gaat. Anonieme meldingen worden in dit kader niet in behandeling genomen.

Melden van Overlast of Onveilige Situaties

Overlast veroorzaakt door kinderopvangvestigingen kan ook een reden zijn om te melden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een woning is gevestigd als kinderopvang zonder de juiste vergunning, of wanneer er sprake is van onveilige situaties in of rondom de opvanglocatie.

Wanneer u twijfelt of de organisatie aan de wettelijke eisen voldoet, kunt u het beleid van de opvanginstelling opvragen. Dit beleid omvat onder andere veiligheid, gezondheid, pedagogiek en het gebruik van personeel. Dit is een handige stap om te nemen voordat een officiële melding wordt gedaan.

Conclusie

Melden van misstanden in de kinderopvang is een essentieel onderdeel van het waarborgen van kinderwelfare, veiligheid en kwaliteit. Het is belangrijk om te weten wat precies onder een misstand valt, hoe en bij wie een melding gedaan kan worden, en welke stappen er vervolgens genomen worden. Zowel ouders als professionals in de kinderopvang hebben een rol te spelen in het melden van problemen, mits deze duidelijk en concreet zijn. Door te melden, kan het toezichthoudende kader sneller handelen en verbeteringen doorvoeren. Het is verstandig om altijd eerst contact op te nemen met de betrokken organisatie en pas bij onopgeloste kwesties een melding te doen bij de GGD of via het centrale Meldpunt.

Bronnen

  1. Meldpunt kinderopvang - Meld.nl
  2. Toezicht kinderopvang - GGD WB
  3. CAO Kinderopvang 2025-2026 - Kinderopvang Werkt
  4. Wie kan een melding doen bij vermoeden van kindermishandeling - Klachtenloket Kinderopvang
  5. Melding doen bij GGD Amsterdam
  6. Melding doen bij GGD Gooi & Vechtstreek
  7. Onveilige situaties in kinderopvang - Meld.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven