logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hygiëne en medicatiebehandeling in de kinderopvang: richtlijnen en praktijkvoorbeelden

Het geven van medicatie aan kinderen in de kinderopvang is een onderwerp dat regelmatig opkomt bij ouders en medewerkers. De praktijkvarieert per instelling, en het is belangrijk dat zowel ouders als kinderopvangpersoneel goed informeerd zijn over de huidige richtlijnen en aanbevelingen. In dit artikel wordt ingegaan op de hygiënerichtlijnen, medische zorg, en praktische aspecten van het geven van medicatie in de kinderopvang, op basis van de laatste beschikbare informatie.

Inleiding

Kinderen die in een kinderopvang verblijven, kunnen soms medische zorg nodig hebben. Het is daarom van belang dat kinderopvangmedewerkers goed op de hoogte zijn van de hygiëne- en veiligheidsrichtlijnen, evenals de regels rondom het geven van medicatie. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het risico op infectieoverdracht te beperken en te zorgen voor een veilige en gezonde omgeving voor kinderen, medewerkers en bezoekers. In de kinderopvang gelden specifieke hygiënemaatregelen, zoals het juist omgaan met thermometers, wondverzorging, schoonmaak en desinfecteren. Ook de regels rondom het toedienen van medicatie zijn onderdeel van deze richtlijnen.

Hygiënerichtlijnen in de kinderopvang

De hygiënerichtlijn voor kinderopvang is in 2025 herzien en bevat instructies voor basis hygiënepraktijken, voorbeelden van schoonmaakschema’s en een normenlijst. Deze richtlijn is bedoeld voor alle medewerkers in de kinderopvang en benadrukt dat hygiëne synoniem is met infectiepreventie. Door het toepassen van goede basishygiëne, kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels zich minder makkelijk verspreiden. De werkgever is hoofdverantwoordelijk voor de implementatie van deze richtlijnen, terwijl de praktische uitvoering voornamelijk ligt bij de medewerkers en de facilitaire dienst.

Thermometers en wondverzorging

Een thermometer die door meerdere personen wordt gebruikt, kan een bron zijn van infectieoverdracht. Daarom is het belangrijk dat thermometers op een hygiënische manier worden gebruikt. Ook bij wondverzorging moet infectiepreventie centraal staan, aangezien lichaamsvloeistoffen zoals bloed virussen kunnen bevatten. Medewerkers moeten zorgvuldig omgaan met wonden en de hygiënenormen strikt volgen.

Schoonmaken en desinfecteren

Schoonmaken verwijderd vuil en ziekteverwekkers, terwijl desinfecteren ervoor zorgt dat deze ziekteverwekkers worden gedood. Het is belangrijk dat schoonmaakregels en technieken correct worden toegepast. Foutief schoonmaken kan leiden tot het overblijven en verspreiden van ziekteverwekkers. Daarnaast moet er aandacht zijn voor het juist omgaan met schoonmaakmaterialen en middelen, zodat medewerkers en kinderen niet blootgesteld worden aan schadelijke stoffen.

Sieraden en handhygiëne

Sieraden zoals armbanden, horloges en ringen kunnen ziekteverwekkers vasthouden en moeten daarom tijdens risicohandelingen zoals luierwisselen of het bereiden van voedsel worden verwijderd. Handhygiëne is een belangrijk aspect van infectiepreventie, aangezien handen vaak de belangrijkste route zijn voor de verspreiding van ziekteverwekkers. Medewerkers worden uitgenodigd om regelmatig hun handen te wassen, zowel voor als na contact met kinderen of lichaamsvloeistoffen.

Medicatie in de kinderopvang

Het geven van medicatie in de kinderopvang is een onderwerp dat niet zonder complicaties is. In sommige kinderopvangorganisaties is het toedienen van medicatie aan kinderen niet standaard. Zo stelt huisarts Bernard Leenstra dat paracetamol, bijvoorbeeld, vaak als het "verboden wondermiddel" wordt gezien in de kinderopvang. De regels en praktijk variëren per instelling, en ouders worden uitgenodigd om bij de intake te bespreken of medicatie nodig is en hoe deze dient te worden toegediend.

Aanmelding en ziekmelding

Bij het kinderopvangcentrum Little People is het belangrijk dat ouders telefonisch aangeven of hun kind ziek is. Een ziekmelding dient tussen 7.00 en 9.00 uur te worden gedaan, en na een ziekteperiode moet het kind opnieuw worden aangemeld. Kinderen met koorts boven 38° C mogen niet naar de opvang komen. In het geval van een besmettelijke ziekte zonder koorts wordt overleg aangeraden met de opvang, en kan in sommige gevallen contact worden opgenomen met de GGD.

Medicatieformulier

Als een kind medicatie nodig heeft, zoals bij allergieën, moet het ouderschap een medicatieformulier invullen en ondertekenen. Dit formulier bevat instructies over hoe de medicatie moet worden toegediend. Ouders worden uitgenodigd om medewerkers te informeren over de juiste methode van toedienen, zodat er geen risico op fout gebruik of overdosering is.

Gezondheidsrisico’s en veiligheid

In de peuterspeelzaal en andere vormen van kinderopvang wordt gelet op gezondheidsrisico’s. Voorwerpen en stoffen die gevaarlijk kunnen zijn, zoals schoonmaakmiddelen of medicijnen, worden buiten bereik van kinderen gehouden. Buitenspeelruimtes zijn beveiligd zodat kinderen niet ongemerkt kunnen vertrekken, en ruiten beneden de 1.20 meter zijn beveiligd tegen breken en verwondingen.

Speciale vormen van kinderopvang

Er zijn ook speciale vormen van kinderopvang voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of meervoudige beperkingen. Deze kinderen krijgen dagbehandeling, dagbesteding en persoonlijke begeleiding van hulpverleners zoals orthopedagoog, logopedist of creatief therapeut. In dergelijke instellingen kan verpleegkundige zorg worden geboden voor medische behoeften. Voor kinderen met autisme of taalontwikkelingsstoornissen zijn er behandelgroepen waar kinderen in een begeleide omgeving kunnen leren en groeien.

Conclusie

Het toedienen van medicatie in de kinderopvang is een complexe aangelegenheid die regelmatig voor vragen en discussies zorgt. Het is belangrijk dat ouders en medewerkers goed op de hoogte zijn van de hygiënerichtlijnen en de regels rondom het geven van medicatie. In de praktijk variëren deze regels per instelling, en ouders worden uitgenodigd om bij de intake te bespreken of medicatie nodig is en hoe deze moet worden toegediend. Door het toepassen van goede hygiënepraktijken en het juist omgaan met ziekteverwekkers, kan de kans op infectieoverdracht worden beperkt. In de kinderopvang is gezondheid en veiligheid centraal, en medewerkers en ouders werken samen om een veilige en gezonde omgeving te garanderen voor de kinderen.

Bronnen

  1. RIVM - Hygiënerichtlijnen voor kinderopvang
  2. Little People - Veel gestelde vragen
  3. Kinderopvangtotaal - Paracetamol en medicatie in de kinderopvang
  4. Autisme.nl - Kinderopvang voor jonge kinderen met autisme
  5. Lokale regelgeving - Peuterspeelzaalrichtlijnen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven