logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Binnen- en buitenluchtkwaliteit in kinderopvang: een kritisch overzicht van gezondheidsrisico’s en beleidsmaatregelen

De luchtkwaliteit in kinderopvangcentra speelt een belangrijke rol in de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Nieuw onderzoek toont aan dat zowel binnen- als buitenluchtkwaliteit aandacht verdienen, gezien kinderen een hoge mate van blootstelling hebben aan hun omgeving. Deze artikel bespreekt de huidige kennis en beleidsmaatregelen rondom luchtkwaliteit in kinderopvangcentra, op basis van recent onderzoek en beleidsregels.

Binnenluchtkwaliteit in kinderopvangcentra

CO2-concentraties in kinderbedjes

Een onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat de luchtkwaliteit in kinderopvangcentra vaak onder de maat is, met name in de kinderbedjes. Hierin blijkt de concentratie van koolstofdioxide (CO2) vaak te hoog te zijn. Dit gebeurt vooral wanneer de kinderbedjes tegen de muur staan of gedeeltelijk worden afgedekt, bijvoorbeeld om te verduisteren. In dergelijke gevallen tredt onvoldoende luchtcirculatie op, wat leidt tot een verhoogde CO2-concentratie in de ademzone van de baby.

Hoog niveau van CO2 in de ademzone kan duiden op het ophopen van andere onwenselijke stoffen zoals matrasstof, vocht en VOC’s (vluchtige organische stoffen). Deze stoffen kunnen nadelige effecten hebben op de gezondheid van baby’s.

Gezondheidsklachten bij kinderen

Een slechte binnenluchtkwaliteit door onvoldoende ventilatie in kinderbedjes kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken of verergeren. Onder andere kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Oogirritatie
  • Hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen
  • Verhoogde vermoeidheid
  • Luchtwegaandoeningen of allergische reacties
  • Verlaagde cognitieve prestaties

Deze klachten kunnen bijdragen aan een verhoogde ziektelijkheid en beïnvloeden de algehele ontwikkeling van kinderen. Aangezien kinderen in hun vroege levensjaren nog relatief gevoelig zijn voor omgevingsfactoren, is het van belang om hun luchtmilieu zorgvuldig te beheren.

Beperkingen van huidige regels

De aanpak van binnenluchtkwaliteit in kinderopvangcentra is gebaseerd op algemene regels rond de maximale toelaatbare CO2-concentraties. Echter, deze regels nemen geen rekening met de ventilatie-effectiviteit. Veel kinderbedjes zijn namelijk ontworpen met slechts een kleine opening aan de voorkant, waardoor de ventilatie in de ademzone beperkt is. Dit leidt tot een minimale luchtverversing in de omgeving van de baby.

Belangrijke aandachtspunten bij het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn:

  • Het bepalen van de ventilatie-effectiviteit
  • Het niet alleen kijken naar CO2-concentraties, maar ook naar andere verontreinigende stoffen zoals fijnstof, VOC’s en matrasstof

Onderzoek en publicaties

Meerdere onderzoeken en publicaties geven aan dat er verbeteringen nodig zijn in de ventilatieontwerp van kinderbedjes en in de regelgeving rondom binnenluchtkwaliteit. Relevant onderzoek is gepubliceerd door onder andere:

  • Offermans en Zeiler (2020): Indoor Air Quality conditions within the baby bunk beds at Dutch daycare centers indicate the necessity for an improved ventilation design.
  • Braun en Zeiler (2020): CO2-concentration of the surrounding air of sleeping infants inside a crib.
  • Braun en Zeiler (2019): The CO2 conditions within the baby cots of day care centres.
  • Schittny (2017): Development and Growth of the Lung.

Buitenluchtkwaliteit en kinderopvang

Beleidsregel buitenklimaat

Nabij drukke wegen kan de luchtkwaliteit aanzienlijk slechter zijn, vooral door verhoogde concentraties aan schadelijke stoffen zoals elementair koolstof. Een beleidsregel, genaamd Beleidsregel buitenklimaat: Luchtkwaliteit bij scholen en kinderopvang, is opgesteld om te voorkomen dat kinderen langdurig worden blootgesteld aan slechte luchtkwaliteit. De regel is vooral gericht op de locatie van nieuwe scholen en kinderopvangcentra, waarbij de afstand tot drukke wegen een belangrijk criterium is.

Doel van de beleidsregel

Het doel van de beleidsregel is om kinderen te beschermen tegen gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door blootstelling aan slechte luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dicht bij drukke wegen verblijven, vaker gezondheidsklachten ondervinden en een verminderde longfunctie kunnen ontwikkelen.

De beleidsregel richt zich dus niet op de concentratie van specifieke stoffen, maar op de afstand tot drukke wegen als maat voor risico. Dit is een strategische keuze, aangezien er geen eenduidige norm is voor blootstelling aan schadelijke stoffen in gebouwen of op de gevel.

Toepassing van de beleidsregel

De beleidsregel is van toepassing op nieuwe planologische situaties en wordt ingezet bij ruimtelijke planvorming. De afstand tot drukke wegen is een ruimtelijk gegeven dat meegenomen moet worden bij de besluitvorming over nieuwe locaties voor scholen en kinderopvangcentra. De beleidsregel geldt niet voor projecten die zijn opgenomen in eerdere huisvestingsprogramma’s, zoals het programma uit 2013.

Het bestuur draagt verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke ordening en de beleidsregel fungeert als hulpmiddel om deze verantwoordelijkheid te vervullen. Het doel is om in de toekomst een betere gezondheidssituatie te realiseren voor kinderen door hun blootstelling aan luchtverontreiniging te beperken.

Adviesrol van de GGD

De GGD speelt een rol in de toetsing van locaties voor scholen en kinderopvangcentra. Als een locatie binnen de zones langs drukke wegen valt, moet de GGD adviseren op basis van gezondheidsrisico’s. De gezondheidsrisico’s van slechte luchtkwaliteit moeten gelijkwaardig worden afgewogen tegen andere belangen, zoals ruimtelijke, maatschappelijke en economische overwegingen.

Bij vestiging buiten de zones langs drukke wegen wordt het advies van de GGD beperkt, aangezien het risico op gezondheidsklachten verkleint. Echter, het advies van de GGD op basis van medische milieukunde wordt wel meegenomen in de advisering.

Tijdstip van toepassing

De beleidsregel is vanaf haar vaststelling van toepassing op nieuwe planologische situaties. De regeling is geldig vanaf 6 november 2012 tot 25 februari 2025. Vanaf 26 februari 2025 wordt de regeling vervallen. Dit betekent dat de beleidsregel een tijdelijke aard heeft, en dat er in de toekomst mogelijk andere regelgeving of beleidsmaatregelen komen.

Samenhang met luchtkwaliteitsbeleid

De beleidsregel sluit aan op het langertermijn luchtkwaliteitsbeleid van de gemeente, maar gaat er op vooruit. Het richt zich op een extra kwetsbare groep — kinderen — die volgens wetenschappelijk onderzoek extra gevoelig is voor luchtverontreiniging. De beleidsregel is dus een voorbeeld van aanvullend beleid dat op korte termijn een positief effect kan hebben op de gezondheid van kinderen.

Conclusie

De luchtkwaliteit in kinderopvangcentra speelt een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Zowel binnen- als buitenluchtkwaliteit vereisen aandacht, gezien kinderen een hoge mate van blootstelling hebben aan hun omgeving. De huidige regels rondom ventilatie in kinderbedjes en locaties van kinderopvangcentra tonen beperkingen, maar er zijn maatregelen in ontwikkeling om dit te verbeteren.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van slechte luchtkwaliteit en actief te werken aan verbeteringen in het ontwerp van kinderbedjes, de ventilatie in kinderopvangcentra, en de locaties van nieuwe instellingen. Zowel onderzoekers als beleidsmakers blijven deze kwestie in de gaten houden, aangezien de gezondheid van kinderen een kernbelang is.

Bronnen

  1. Signalen leefomgeving: Binnenluchtkwaliteit in kinderopvangcentra
  2. Beleidsregel buitenklimaat: Luchtkwaliteit bij scholen en kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven