logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe ga je terecht met een klacht over de kinderopvang?

Wanneer ouders ontevreden zijn over de kwaliteit of werkwijze van een kinderopvang, is het belangrijk om te weten hoe men terecht kan komen met een klacht. In Nederland is er een duidelijke procedure ingesteld waarmee ouders hun klachten kunnen indienen en oplossen. De procedure is ontworpen om conflicten op een eerlijke en constructieve manier te behandelen, met als doel het welzijn van het kind en de transparantie in de kinderopvangsector te waarborgen. De stappen die ouders kunnen volgen zijn onderdeel van wettelijke regelingen en richtlijnen die gelden voor alle kinderopvangorganisaties. Deze artikelen geven een overzicht van de klachtenprocedure, de betrokken instanties en mogelijke vervolgstappen, op basis van de beschikbare informatie.

Klachtenprocedure binnen de kinderopvangorganisatie

De eerste stap bij het indienen van een klacht is om contact op te nemen met de kinderopvangorganisatie zelf. Iedere kinderopvang is verplicht een klachtenregeling te hebben, die beschrijft hoe ouders hun klachten kunnen indienen. Deze regeling is meestal beschikbaar op de website van de organisatie of kan worden opgevraagd bij de locatiemanager of pedagogisch medewerker.

Als ouders een probleem constateren, bijvoorbeeld met de werkwijze van een medewerker of met de manier waarop met hun kind wordt omgegaan, wordt aangeraden om dit direct aan te kaarten met een medewerker of de locatiemanager. Dit maakt het mogelijk om het probleem op een vroegtijdige en persoonlijke manier te bespreken en een oplossing te zoeken. Wanneer dit niet lukt, kan een schriftelijke klacht worden ingediend via het klachtenformulier van de kinderopvangorganisatie.

De klacht dient zo snel mogelijk ingediend te worden, en niet langer dan twee maanden na het ontstaan van het probleem. Na indiening ontvangt de klachthebber een bevestiging via e-mail en begint de organisatie met het onderzoek. Het is belangrijk dat ouders de klachtenregeling van de organisatie goed begrijpen, omdat deze bepaalt hoe de klacht verder wordt behandeld.

Klachtenloket Kinderopvang

Als de klacht binnen de kinderopvangorganisatie niet tot een bevredigende oplossing leidt, of als de organisatie binnen zes weken niet reageert, is het mogelijk om terecht te komen bij het Klachtenloket Kinderopvang. Dit loket is onderdeel van de Geschillencommissie Kinderopvang en biedt ouders informatie, advies en bemiddeling. Deze stappen zijn gratis en kunnen helpen bij het oplossen van het geschil tussen ouder en kinderopvangorganisatie.

Het Klachtenloket is een externe partij die niet onderdeel uitmaakt van de kinderopvangorganisatie zelf. Hierdoor kan het objectief terecht komen en een neutrale bemiddeling bieden. Ouders kunnen telefonisch of via e-mail contact opnemen met het Klachtenloket om uitleg te krijgen over de mogelijkheden en om eventueel een mediator in te schakelen. De bemiddeling kan leiden tot een overeenkomst die zowel voor de ouder als voor de kinderopvangaanbieder acceptabel is.

Geschillencommissie Kinderopvang

Als het Klachtenloket niet tot een oplossing komt, kan een klacht worden ingediend bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Deze commissie is wettelijk verplicht voor alle kinderopvangorganisaties en heeft de bevoegdheid om een bindende uitspraak te doen over het geschil. Omdat de uitspraak bindend is, is het belangrijk dat ouders eerst de interne klachtenprocedure binnen de kinderopvangorganisatie volledig doorlopen voordat ze terecht kunnen komen bij de Geschillencommissie.

Het indienen van een klacht bij de Geschillencommissie is niet gratis. Ouders moeten een beperkte vergoeding (klachtengeld) betalen. De precieze hoogte van deze vergoeding kan variëren, afhankelijk van de aard van de klacht. Ondanks het feit dat het geld moet worden betaald, wordt dit gezien als een wettelijk gerechtvaardigde stap in het oplossen van geschillen. De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend voor beide partijen en moet worden gevolgd.

Klacht over het gedrag van de toezichthouder

Een aparte klacht kan ook worden ingediend indien ouders ontevreden zijn over het gedrag van een toezichthouder. In dit geval dient de klacht via de klachtenregeling van de regio waarin de kinderopvang is gevestigd. In regio Gooi en Vechtstreek bijvoorbeeld, kan een klacht over de toezichthouder worden ingediend bij de klachtenregeling van die regio. De GGD speelt hierbij een rol als toezichthouder en is verantwoordelijk voor het controleren en ondersteunen van kinderopvangorganisaties.

Ouders die het vermoeden hebben van kindermishandeling of seksueel misbruik door een medewerker van een kindercentrum of gastouder, moeten dit direct melden aan de directie van de organisatie. De directie is verplicht om contact op te nemen met de Vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. Ouders kunnen ook zelf contact opnemen met de Vertrouwensinspecteur via het telefoonnummer 0900 – 111 31 11. Deze stap is belangrijk om zowel het kind als andere kinderen in de opvang te beschermen.

Rol van de GGD bij klachten

De GGD speelt een belangrijke rol bij het toezicht op kinderopvangorganisaties. Echter, individuele klachten over een kinderopvang worden niet behandeld door de GGD zelf, maar moeten via de klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie worden afgehandeld. De GGD ontvangt wel jaarlijks klachtenjaarverslagen van de kinderopvangorganisaties, wat onderdeel is van het wettelijke toezicht.

Als een klacht ook voor andere ouders relevant is, kan de oudercommissie worden ingeschakeld. De oudercommissie is echter geen klachtencommissie en kan de klacht zelf niet behandelen. De commissie kan wel adviseren om het beleid van de kinderopvangorganisatie aan te passen. Dit kan leiden tot veranderingen die ook andere ouders betreffen.

Klachten en bemiddeling: Een overzicht

Het indienen van een klacht kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de aard van het probleem. Een duidelijke klachtenprocedure is van groot belang om te zorgen dat ouders zich gerespecteerd voelen en dat eventuele problemen op een eerlijke manier worden opgelost. De klachtenprocedure is ontworpen om conflicten op te lossen, maar ook om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren.

Tabel: Overzicht van klachtenstappen

Stappen Omschrijving Betrokken partij
1. Klacht bespreken met medewerker Directe communicatie over het probleem Medewerker of locatiemanager
2. Schriftelijke klacht indienen bij de organisatie Klacht volgens de klachtenregeling Kinderopvangorganisatie
3. Klachtenloket inschakelen Advies en bemiddeling Klachtenloket Kinderopvang
4. Geschillencommissie indienen Bindende uitspraak Geschillencommissie Kinderopvang
5. Klacht over toezichthouder Via klachtenregeling van de regio GGD of regio-klachtenregeling

Klachten in de praktijk

In de praktijk kan het indienen van een klacht soms een uitdaging zijn, vooral als de relatie tussen ouder en kinderopvangorganisatie al gespannen is. Het is daarom belangrijk om tijdig in te grijpen en het probleem niet te laten escaleren. Veel kinderopvangorganisaties zijn gevoelig voor klachten en proberen deze snel en transparant af te handelen.

Een voorbeeld is SKRS, een kinderopvangorganisatie die in 2024 geen klachten heeft ontvangen bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Hierdoor heeft de organisatie het Certificaat Klachtenvrij 2024 ontvangen. Dit duidt op een goede klachtenbehandeling en een hoge mate van tevredenheid bij ouders. Het is duidelijk dat een goed functionerende klachtenprocedure bijdraagt aan het vertrouwen van ouders in de kinderopvang.

Klachten en wettelijke verplichtingen

Alle kinderopvangorganisaties zijn verplicht om een klachtenregeling te hebben en deze regeling is onderdeel van het wettelijke kader dat de kinderopvangsector regelt. De klachtenregeling dient beschikbaar te zijn voor ouders en moet duidelijk uitleggen hoe klachten kunnen worden ingediend en opgelost. Daarnaast zijn organisaties verplicht om jaarlijks een klachtenjaarverslag in te dienen bij de GGD. Dit verslag geeft een overzicht van de klachten die in het afgelopen jaar zijn ingediend en hoe deze zijn afgehandeld.

Het indienen van klachten is dus niet alleen een rechtsinstrument, maar ook een middel om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. Door klachten te behandelen, kunnen kinderopvangorganisaties leren van eventuele problemen en verbeteringen aanbrengen in hun werkwijze.

Klachten en transparantie

Transparantie speelt een belangrijke rol in het klachtenproces. Ouders moeten weten hoe ze terecht kunnen komen met een klacht en wat ze kunnen verwachten. Het is daarom belangrijk dat de klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie duidelijk en begrijpelijk is. Buiten de klachtenregeling is het ook mogelijk om via het internet toegang te krijgen tot inspectierapporten van kinderopvangorganisaties. Deze rapporten zijn openbaar en kunnen worden ingezien via het Landelijk Register Kinderopvang. Ze geven inzicht in de kwaliteit van de kinderopvang en kunnen helpen ouders bij hun keuze voor een kinderopvang.

Conclusie

Het indienen van een klacht over de kinderopvang is een wettelijk gerechtvaardigde en belangrijke stap voor ouders die ontevreden zijn over de kwaliteit of werkwijze van een kinderopvangorganisatie. De klachtenprocedure is ontworpen om conflicten op een eerlijke, transparante en constructieve manier te behandelen. Ouders kunnen terecht komen bij de kinderopvangorganisatie zelf, het Klachtenloket Kinderopvang of de Geschillencommissie Kinderopvang, afhankelijk van de aard en ernst van het probleem.

Het is belangrijk dat ouders de klachtenprocedure goed begrijpen en deze in volgorde doorlopen. Dit zorgt niet alleen voor een eerlijke behandeling van de klacht, maar draagt ook bij aan de verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang. Door klachten serieus te nemen en op te lossen, kan de kinderopvangsector zich blijven verbeteren en beter aansluiten bij de behoeften van ouders en kinderen.

Bronnen

  1. Rijksoverheid.nl - Wat kan ik doen met een klacht over de kinderopvang van mijn kind?
  2. Go-kinderopvang.nl - Klachtenprocedure
  3. GGD Gooi en Vechtstreek - Melding doen bij de GGD
  4. GGD Kennemerland - Melding kinderopvang
  5. Onderwijs-informatie.nl - Wat moet ik doen met een klacht over de kinderopvang?
  6. SKRS.nl - Klachten
  7. GGD Hollands Midden - Toezicht op kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven