Management Opleidingen in de Kinderopvang: De Stappen naar Leiderschap
juli 20, 2025
Wanneer ouders, verpleegders of andere betrokkenen ontevreden zijn over de kwaliteit van de kinderopvang, kunnen zij dit op verschillende manieren aanpakken. De GGD speelt een rol in de inspectie en toezichtgeving op kinderopvangorganisaties, maar behandelt geen individuele klachten. In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe men een klacht kan indienen bij de GGD, welke stappen relevant zijn bij het indienen van een melding, en welke alternatieven er zijn bij het oplossen van geschillen met een kinderopvangaanbieder.
Als ouder of verantwoordelijke persoon heeft u het recht om een melding te doen over de kwaliteit van de kinderopvang. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u vermoedt dat een kinderopvangorganisatie niet aan wettelijke eisen voldoet of als u zorgen heeft over veiligheid, gezondheid of pedagogisch beleid. De GGD kan op basis van binnenkomende signalen bepalen of er een inspectie nodig is.
Een melding kan zowel anoniem als met naam worden gedaan. Uw melding moet zo concreet mogelijk zijn, zodat de GGD adequaat kan reageren. Meldingen over vermoedens van kindermishandeling of seksueel misbruik vallen buiten het bereik van de GGD en moeten direct bij de Vertrouwensinspecteur worden gemeld.
Als u vermoedt dat een kinderopvangorganisatie, gastouder of buitenschoolse opvang niet aan de wettelijke eisen voldoet, kunt u een melding doen bij de GGD. Dit kan via e-mail of telefonisch. De contactgegevens variëren per regio. Voor bijvoorbeeld GGD Kennemerland kunt u e-mail sturen naar [email protected] of bellen op 023-5159500 (werkdagen 8.30 – 17.00 uur). Voor GGD Zaanstreek-Waterland kunt u contact opnemen via 075-651 83 33 of via e-mail naar [email protected]. GGD Utrecht accepteert meldingen via [email protected] of via 030-850 78 80.
Na het indienen van de melding nemen de GGD-inspecteurs contact met u op, tenzij u anoniem heeft gemeld. In dat geval ontvangt u geen terugkoppeling. Als het nodig is, voert de GGD een inspectieonderzoek uit. De uitkomsten van het onderzoek worden vastgelegd in een rapport, waarin eventuele aanbevelingen en vervolgstappen worden opgenomen.
Na het indienen van een melding bij de GGD volgt een proces dat afhankelijk is van de ernst en het type melding. In de regel nemen de GGD-inspecteurs contact op om de melding te bespreken. Indien nodig wordt een inspectieonderzoek uitgevoerd. De GGD kan op basis van dit onderzoek eventueel aanbevelingen doen of maatregelen nemen. Als u niet anoniem heeft gemeld, kunt u kiezen om terugkoppeling te ontvangen over het onderzoek.
De GGD is geen klachtencommissie en behandelt geen individuele klachten. Als u een klacht heeft over de kwaliteit van de kinderopvang, dient u deze eerst bij de kinderopvangorganisatie zelf in te dienen. Elke kinderopvangorganisatie heeft een klachtenregeling waarin uitleg staat over hoe klachten worden afgehandeld. Dit is verplicht, en organisaties sturen jaarlijks een klachtenjaarverslag naar de GGD.
Als de klacht niet naar tevredenheid wordt afgehandeld, kunt u het Klachtenloket Kinderopvang inschakelen. Het Klachtenloket biedt gratis informatie, advies en bemiddeling. Als dit niet tot een oplossing leidt, kunt u een klacht indienen bij de Geschillencommissie. Alle kinderopvangorganisaties zijn verplicht bij deze commissie aangesloten. De Geschillencommissie doet een bindende uitspraak die voor beide partijen geldt.
Als u een klacht hebt die ook voor andere ouders relevant is, kunt u de oudercommissie inschakelen. De oudercommissie is echter geen klachtencommissie en kan uw klacht niet behandelen. Wel kan de oudercommissie adviseren het beleid van de organisatie aan te passen. Deze stap kan een bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang in het algemeen.
Als u een klacht heeft over de toezichthouder of inspecteur van de GGD, dan is er ook een specifieke procedure. Voor GGD Kennemerland is er een aparte procedure beschikbaar, die via de website van de GGD kan worden ingezien. Voor GGD Brabant-Zuidoost is er een klachtenformulier beschikbaar. De klacht wordt dan verder afgehandeld binnen de GGD.
Als u een vermoeden heeft van kindermishandeling of seksueel misbruik door een medewerker van een kinderopvangorganisatie of gastouder, dient u dit direct bij de directie van de organisatie te melden. De directie is verplicht om contact op te nemen met de Vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie. U kunt ook zelf contact opnemen via het telefoonnummer 0900 1113 111. Dit is een directe lijn voor meldingen van zorgwekkende situaties bij kinderen in de opvang.
Het indienen van een klacht bij de GGD over kinderopvang is een specifieke procedure die gericht is op het opsporen van wettelijke tekortkomingen en het verbeteren van de kwaliteit van kinderopvangorganisaties. De GGD is geen klachtencommissie en behandelt geen individuele klachten. Ouders en andere betrokkenen worden aangemoedigd om eerst contact op te nemen met de kinderopvangorganisatie zelf. Als dit niet leidt tot een oplossing, zijn er alternatieven zoals het Klachtenloket Kinderopvang en de Geschillencommissie.
Voor meldingen over vermoedens van kindermishandeling of seksueel misbruik is er een aparte route via de Vertrouwensinspecteur. Het is belangrijk om deze situaties zo snel mogelijk aan te melden, om de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet