logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangkosten zakelijk aftrekbaar: wat is mogelijk?

De vraag of kinderopvangkosten zakelijk aftrekbaar zijn, is voor veel ouders, ZZP'ers en werkenden van belang. In Nederland zijn er verschillende regelingen en voorwaarden die bepalen of en hoeveel van deze kosten belastingsvrij of aftrekbaar zijn. Deze artikel behandelt de relevante informatie over de kinderopvangtoeslag, de fiscale regels voor ZZP’ers, en de mogelijke aftrekposten voor werkenden. Alle informatie is gebaseerd op de meest recente data uit betrouwbare bronnen en richt zich op een duidelijke uitleg voor ouders, zzp’ers en andere betrokkenen.

Wat is kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een regeling die sinds 1 januari 2005 in werking is en vervangt de oudere regeling van de aftrek inkomstenbelasting voor kinderopvang. Deze toeslag is bedoeld om ouders te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang. De regeling is geregeld door de Wet kinderopvang, die is opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De toeslag is een bijdrage van de rijksoverheid aan de kosten van kinderopvang, en geldt voor iedereen die gebruik maakt van een erkende vorm van kinderopvang, zoals kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang.

De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van de aanvrager, het aantal kinderen en de soort opvang. De toeslag is een percentage van de maximumuurprijs, en per kind kunnen ouders voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. De overheid stelt de toeslagen jaarlijks opnieuw vast.

De aanvraag voor kinderopvangtoeslag kan gedaan worden via de Belastingdienst, die ook de toeslag uitvoert. Ouders kunnen zelf een proefberekening doen om te zien of en hoeveel toeslag ze kunnen krijgen. Ook is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een toeslag als de werkgever een deel van de kosten niet of niet volledig vergoed. In dat geval kan de rijksoverheid een extra bijdrage leveren.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, moeten ouders aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Er woont tenminste één kind bij de aanvrager in huis, en dit kind maakt gebruik van een geregistreerde kinderopvangorganisatie.
  2. De aanvrager ontvangt voor tenminste één kind kinderbijslag of een pleegouderbijdrage, of draagt financieel bij aan het levensonderhoud van elk kind.
  3. De aanvrager is in loondienst, heeft winst uit onderneming of heeft inkomsten uit ander werk, of werkt mee in de onderneming van een echtgenoot of huisgenoot.
  4. De aanvrager heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Daarnaast geldt dat de kinderen naar een erkende vorm van kinderopvang moeten gaan, zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang. De toeslag is geen recht van de ouders, maar een vergoeding van de overheid voor een deel van de kosten.

Kinderopvangtoeslag voor zzp’ers

ZZP’ers hebben ook de mogelijkheid om kinderopvangtoeslag aan te vragen. In tegenstelling tot werknemers die hun werkuren vast hebben, moeten zzp’ers hun werkuren op basis van een urenadministratie aannemelijk maken. Dit betekent dat zzp’ers moeten kunnen tonen dat ze tijd besteden aan het bedrijf, bijvoorbeeld aan het volgen van cursussen, het maken van offertes of het beheren van hun bedrijfsadministratie.

De regels voor zzp’ers zijn als volgt:

  • Werkuren die voor de kinderopvangtoeslag in aanmerking komen, zijn onder andere:
    • Uren die in rekening worden gebracht bij klanten;
    • Uren die worden besteed aan bedrijfsadministratie;
    • Uren die nodig zijn voor het maken van offertes of het beheren van een website;
    • Uren die worden besteed aan het volgen van cursussen of trainingen voor het bedrijf.

Let wel op: reistijd voor woon-werkverkeer is niet meerekend.

Om de toeslag aan te vragen, moet een proefberekening worden gedaan, waarin wordt bepaald hoeveel uren per maand in aanmerking komen. Deze berekening kan helpen om te bepalen hoeveel toeslag er mogelijk is. De uiteindelijke uitkering is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang.

Fiscale aandachtspunten voor kinderopvangorganisaties

Voor kinderopvangorganisaties is het belangrijk om aandacht te besteden aan de fiscale regels. In de praktijk zien experts dat het uitlenen van personeel tussen kinderopvanginstellingen of naar onderwijsinstellingen regelmatig voorkomt. Hierbij is het belangrijk te weten of btw (omzetbelasting) in rekening moet worden gebracht.

In de hoofdregel is sprake van een met btw belaste prestatie bij het uitlenen van personeel, zoals bijvoorbeeld bij een onderwijsassistent. Echter, er zijn ook mogelijkheden om btw-heffing te voorkomen, bijvoorbeeld via een fiscale eenheid of een overeenkomst kosten voor gemene rekening. Dit vereist echter een zorgvuldige vooraf afstemming en het naleven van strikte voorwaarden.

Een andere fiscale aandachtspunt is de vennootschapsbelasting (Vpb). Veel kinderopvangorganisaties zijn opgericht als stichting. Hoewel sommigen denken dat een stichting automatisch niet Vpb-plichtig is, is dit niet het geval. Een stichting is Vpb-plichtig indien er sprake is van een onderneming. Dit wil zeggen dat er een organisatie van kapitaal en arbeid is die deelneemt aan het economisch verkeer en een winststreven heeft. In de praktijk is dit vaak het geval, vooral bij maatschappelijke kinderopvangorganisaties die in concurrentie treden.

Daarnaast is er ook aandacht voor verduurzaming in de kinderopvangsector. Hierbij is sprake van een energie-investeringsaftrek van 45,5% van het investeringsbedrag, mits er sprake is van Vpb-plicht en de investering is gericht op energiebesparing of duurzame energie. Het is echter belangrijk om tijdig een melding van de investering te doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), binnen drie maanden na het aangaan van een verplichting.

Aftrek van kinderopvangkosten voor werkenden

Voor werkenden is het ook mogelijk om een deel van de kinderopvangkosten te laten vergoeden door hun werkgever. Werkgevers en toeslagpartners mogen samen maximaal 1/3 van de totale kosten belastingvrij vergoeden. Dit betekent dat ouders niet verplicht zijn om extra geld te betalen voor de kinderopvang, maar wel dat de werkgever niet verplicht is om mee te betalen.

Als een werkgever geen of niet het volledige deel van de kosten vergoed, kan de kinderopvangtoeslag ingevuld worden als extra bijdrage van de rijksoverheid. De Belastingdienst berekent dan op basis van het inkomen van de ouders hoeveel extra bijdrage er verstrekt kan worden. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de schatting van het jaarinkomen, omdat eventuele wijzigingen in het inkomensniveau of in de samenstelling van het huishouden kunnen leiden tot wijzigingen in de toeslag.

Financiering door de gemeente

In sommige gevallen kan de gemeente (een deel van) de kosten van de kinderopvang voor ouders vergoeden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorschoolse educatie (VE), waarbij de peuter risico loopt op een (taal)achterstand. Ook bij een peuteraanbod kan de gemeente een gesubsidieerd aanbod doen voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. In dit geval is er meestal sprake van een aantal korte dagdelen per week.

Belastingen en verantwoordelijkheden

Ook voor kinderopvangorganisaties zijn er belastingaandachtspunten. Zo is er bijvoorbeeld sprake van loonbelasting, zowel voor personeel als vrijwilligers. Dit betekent dat de organisatie verantwoordelijk is voor de loonheffing en loonbelastingaangifte van haar medewerkers. Dit geldt ook voor vrijwilligers die in de organisatie actief zijn, aangezien hun inbreng vaak wordt beschouwd als een belaste arbeidsprestatie.

Conclusie

Kinderopvangkosten zijn een belangrijk onderdeel van het budget van ouders, zzp’ers en werkenden. In Nederland zijn er verschillende regelingen om deze kosten te ondersteunen, zoals de kinderopvangtoeslag, die een bijdrage van de rijksoverheid is. De hoogte van deze toeslag hangt af van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang.

Voor zzp’ers is het belangrijk om hun urenadministratie goed bij te houden, omdat dit bepaalt hoeveel toeslag ze kunnen krijgen. Ook werkenden kunnen in aanmerking komen voor een deel van de kosten die door hun werkgever belastingvrij worden vergoed. De Belastingdienst speelt een centrale rol bij de uitvoering van de toeslag, en ouders kunnen zelf een proefberekening maken om te zien of en hoeveel toeslag ze kunnen krijgen.

Voor kinderopvangorganisaties zijn er fiscale aandachtspunten zoals btw, vennootschapsbelasting en loonbelasting. Het is belangrijk om hier op tijd aandacht aan te besteden, omdat verkeerde fiscale handelingen leiden kunnen tot extra kosten of naheffingen. Ook is er aandacht voor verduurzaming, waarbij kinderopvangorganisaties kunnen profiteren van een energie-investeringsaftrek van 45,5% van het investeringsbedrag.

In het kader van kinderopvang is het dus belangrijk om zowel de fiscale regels als de beschikbare subsidies en toeslagen goed te doorgronden. Dit helpt ouders, zzp’ers en organisaties om de kosten van kinderopvang op een betaalbare en legale manier te financieren.

Bronnen

  1. Kinderopvang en belastingen: naheffingen voorkomen
  2. Rechtswinkel Kinderopvangtoeslag
  3. Kinderopvangtoeslag voor zzp’ers
  4. Kosten kinderopvang in Nederland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven