logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Algemene voorwaarden en regels in de kinderopvang: wat ouders en zorgverleners moeten weten

De kinderopvang speelt een essentiële rol in de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Voor ouders die werken of andere verplichtingen hebben, is het belangrijk om te weten dat de kinderopvang niet alleen betrouwbaar, maar ook veilig en kwalitatief hoogwaardig is. Dit artikel geeft een overzicht van de geldende algemene voorwaarden en regels in de kinderopvang, op basis van de actuele informatie die beschikbaar is. Het richt zich zowel tot ouders als zorgverleners, met het doel om duidelijkheid te scheppen over de verplichtingen, regels en kwaliteitseisen.


Inleiding

De kinderopvang in Nederland is sterk gereguleerd. De Wet kinderopvang en de kwaliteitseisen die hieruit voortvloeien, stellen eisen aan de kwaliteit, veiligheid, organisatie en financiering van kinderopvang. Daarnaast hanteren kinderopvangorganisaties meestal algemene voorwaarden die uitgebreidere regels omschrijven. Deze voorwaarden zijn vaak opgenomen in contracten tussen ouders en de opvangorganisatie. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van deze regels en voorwaarden besproken, inclusief speelruimte-eisen, personeelsaantallen, klachtenregelingen en veranderingen in voorwaarden.


Algemene voorwaarden van kinderopvangorganisaties

De meeste kinderopvangorganisaties zijn lid van brancheverenigingen zoals de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) of de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). Deze organisaties hanteren standaard algemene voorwaarden die gelden voor dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Deze voorwaarden zijn verplicht voor leden en vormen de basis voor de relatie tussen ouders en de opvangorganisatie.

Bijvoorbeeld, KinderRijk is lid van BMK en gebruikt de Algemene Voorwaarden voor Kinderopvang, Dagopvang en Buitenschoolse Opvang 2025 en 2016. Deze voorwaarden zijn aanvullend op de Wet kinderopvang. Daarnaast kunnen organisaties aanvullende voorwaarden hanteren, zoals bij Spring Kinderopvang en Partou, waarbij specifieke voorwaarden van toepassing zijn, afhankelijk van de startdatum van het contract.


Wet kinderopvang en kwaliteitseisen

De Wet kinderopvang is de centrale wet die de kwaliteit en financiering van kinderopvang regelt. De hoofddoelstellingen van deze wet zijn het waarborgen van een toereikende kwaliteit en het waarborgen van de toegankelijkheid van kinderopvang. De overheid heeft minimum kwaliteitseisen vastgelegd die betrekking hebben op:

  • Medezeggenschap van ouders via oudercommissies;
  • Opleidingseisen aan personeel;
  • Veiligheid en gezondheid;
  • Accommodatie en inrichting van opvanglocaties;
  • Groepsomvang en aantal pedagogisch medewerkers per groep;
  • Pedagogisch beleid en praktijk;
  • Klachtenregeling voor ouders en ouderinspraak.

De GGD is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze wet. De wet stelt bijvoorbeeld dat een gastouder maximaal 6 kinderen mag opvangen, inclusief eigen kinderen onder de 10 jaar.


Ruimtelijke beleidsregels

De ruimtelijke beleidsregels zijn een uitbreiding op de Wet kinderopvang en het Besluit Kinderopvang. Deze regels leggen eisen vast voor de fysieke omgeving waarin kinderopvang verloopt. Voorbeelden van relevante ruimtelijke regels zijn:

  • Speelruimte-eisen: Er moet binnen en buiten voldoende speelmogelijkheden zijn, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen.
  • Groepsruimte: Elke stamgroep moet beschikken over een afzonderlijke vaste groepsruimte.
  • Oppervlakte-eisen: Minstens 3,5 m² bruto oppervlakte per kind in de groepsruimte, inclusief ruimtes voor spelactiviteiten buiten de groepsruimte.
  • Buitenspeelruimte: Minstens 3 m² bruto buitenspeelruimte per aanwezig kind.

Daarnaast mag een gastouder op verschillende adressen kinderen opvangen, zoals op het eigen woonadres of bij een vraagouder. In dat geval mogen ook kinderen van andere ouders op dat adres worden opgevangen.


Contracten en wijzigingen

Een contract tussen ouders en een kinderopvangorganisatie bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het (plaatsings)overeenkomst;
  2. De algemene voorwaarden;
  3. Het beschreven aanbod, zoals in een informatieboekje.

In het contract kunnen afspraken worden opgenomen over het wennen van het kind. Het ingangsdatum van het contract is de dag dat beide partijen het contract ondertekenen. De aanvangsdatum is de eerste dag van de opvang. Wennen kan zowel voor als na deze aanvangsdatum plaatsvinden. Omdat de Wet kinderopvang geen specifieke regels over het wennen bevat, is het aanbevolen om afspraken over het wennen schriftelijk vast te leggen.

Een kinderopvangorganisatie mag alleen de uurtarieven eenzijdig aanpassen, en dan ook pas na doorloop van een adviesprocedure met de oudercommissie. Voor alle andere wijzigingen is een schriftelijk akkoord van ouders nodig. Als een ondernemer een contract of voorwaarden wil wijzigen zonder akkoord, dient hij of zij dit aan de Geschillencommissie Kinderopvang te laten beoordelen. Alleen bij aantoonbare zwaarwegende redenen, zoals bedrijfseconomische redenen, mag een contract worden gewijzigd of eenzijdig worden opgezegd.


Klachtenregeling en ouderinspraak

Ouders hebben het recht om hun mening te geven over de opvang en klachten in te dienen. De Wet kinderopvang legt regels vast voor een klachtenregeling. Deze regeling geeft ouders de mogelijkheid om klachten te melden en deze te bespreken met de opvangorganisatie. Daarnaast zijn er oudercommissies die medezeggenschap hebben in de organisatie van de kinderopvang.

De oudercommissie speelt een belangrijke rol in de medezeggenschap. Zij kan invloed uitoefenen op het pedagogisch beleid, de financiering en de organisatie van de opvang. De wetgeving bepaalt dat ouders een actieve rol kunnen spelen in de besluitvorming rondom de kinderopvang.


Facturering en betaling

Kinderopvangorganisaties hanteren diverse systemen voor facturering en betaling. Ouders krijgen regelmatig een factuur of betalingsverzoek. Voorbeelden van factuur- en incassomomenten zijn beschikbaar op de websites van organisaties zoals Partou. Daar staat onder meer hoe de kosten van de kinderopvang van de rekening worden afgeschreven. De organisatie dient tevens een overzicht te geven van de factuur- en incassomomenten per jaar.

Daarnaast is het mogelijk om de kinderopvangtoeslag direct bij de opvangorganisatie te storten. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Partou via de beschikbare bankrekeningnummers. Ouders kunnen op de website van de opvangorganisatie meestal vinden hoe dit precies werkt.


Aanvullende voorwaarden

Niet alleen de standaard algemene voorwaarden zijn van toepassing, ook aanvullende voorwaarden kunnen gelden. Deze zijn meestal van toepassing op specifieke diensten of tijdsperiodes. Bijvoorbeeld:

  • Vanaf 1 maart 2025 gelden bij Partou nieuwe voorwaarden, waaronder een 14-dagen bedenktijd na het tekenen van het contract.
  • Voor ouderakkoorden die vóór 1 maart 2025 zijn getekend, blijven de voormalige voorwaarden gelden.
  • Voor de tussenschoolse opvang gelden aanvullende voorwaarden vanaf 1 augustus 2024.

Privacy en gegevensbescherming

Ouders zijn verplicht om persoonlijke gegevens van hun kinderen aan de opvangorganisatie te verstrekken. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) legt regels vast over het gebruik van persoonlijke gegevens. Kinderopvangorganisaties moeten zorgen voor een privacybeleid dat in lijn is met deze regels. Ouders moeten worden geïnformeerd over welke gegevens worden verwerkt, hoe deze worden gebruikt en welke rechten zij hebben.


Conclusie

De kinderopvang in Nederland is sterk gereguleerd om zowel de veiligheid als de kwaliteit van de zorg te waarborgen. De Wet kinderopvang en de ruimtelijke beleidsregels stellen eisen aan de omgeving, personeel, groepsomvang en klachtenregelingen. Bovendien hanteren kinderopvangorganisaties algemene voorwaarden en aanvullende regels die de relatie tussen ouders en zorgverleners bepalen.

Ouders zijn goed geadviseerd om zich te informeren over de voorwaarden van de kinderopvang en eventuele wijzigingen in contracten. Zowel de oudercommissie als de Geschillencommissie Kinderopvang spelen een rol bij de medezeggenschap en besluitvorming. Door deze regels en verplichtingen te kennen, kunnen ouders en zorgverleners samen bijdragen aan een veilige, betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige kinderopvang.


Bronnen

  1. Algemene voorwaarden KinderRijk
  2. Ruimtelijke beleidsregels Kinderopvang
  3. Algemene voorwaarden Spring Kinderopvang
  4. Algemene voorwaarden Partou
  5. Contracten en algemene voorwaarden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven