Kinderopvang in Wapenveld: Beschikbaarheid, Locaties en Uitdagingen
juli 19, 2025
Tijdelijk stopzetten van kinderopvang kan nodig zijn in geval van ziekte, verhuizing, of andere omstandigheden die tijdelijk de aanwezigheid van het kind in de kinderopvang beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen welke opties beschikbaar zijn, welke voorwaarden gelden en hoe ouders deze situaties het beste kunnen afhandelen. Op basis van de informatie uit betrouwbare bronnen, zoals de GGD, Zo Kinderopvang en Partou, worden in dit artikel de relevante aspecten van het tijdelijk stopzetten van kinderopvang uitgelegd.
In sommige gevallen kan een kinderopvangtijdelijk worden gesloten of beperkt. Dit gebeurt meestal als de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) een overtreding constateert die niet binnen een afgesproken termijn is opgelost. De GGD regio Utrecht heeft bepaalde handhavingstrajecten voor gemeenten als Baarn, Bunschoten, Montfoort en Woudenberg.
Een aanwijzing kan worden gegeven aan de instelling om binnen een bepaalde termijn een tekortkoming op te lossen. Als dit niet gebeurt, kan er sprake zijn van een last onder dwangsom of zelfs van het opleggen van een bestuurlijke boete. In extreme gevallen kan de GGD zelfs een exploitatieverbod of verwijdering uit de Landelijke Register Kinderopvang (LRK) opleggen.
Een bijzondere maatregel is dat de GGD in uitzonderlijke gevallen een schriftelijk bevel kan geven om de opvang direct te stopzetten. Dit betekent dat een locatie bijvoorbeeld tijdelijk geen kinderen mag opvangen of een medewerker niet mag inzetten tot de overtreding is opgelost.
Wanneer ouders zelf willen stoppen met kinderopvang, bijvoorbeeld vanwege verhuizing of andere persoonlijke omstandigheden, zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van de opvangorganisatie. In dit opzicht zijn er duidelijke voorwaarden voor het annuleren of opzeggen van een opvangovereenkomst.
Bij Zo Kinderopvang is het mogelijk om opvang te annuleren, maar enkel als de opvang nog niet is gestart. Als de opvang al is begonnen, dan is het niet meer mogelijk om te annuleren, maar is het wel mogelijk om de overeenkomst op te zeggen. Bij opzegging geldt een opzegtermijn van één maand. Ouders worden geadviseerd om ook de kinderopvangtoeslag op te zeggen om onnodige terugbetalingen te voorkomen.
Bij Partou geldt een vergelijkbare aanpak. Voor annulering zijn er drie situaties mogelijk, afhankelijk van de tijd tussen de aanvraagdatum en de aanvangsdatum van de opvang:
Het is daarom belangrijk dat ouders hun beslissing vroeg genoeg nemen om eventuele kosten te vermijden. Bij Partou is het noodzakelijk om een online formulier in te vullen om het annuleren te starten. Daarin worden relevante gegevens zoals de naam van het kind en eventuele opmerkingen ingevuld.
Ouders die tijdelijk willen stoppen met kinderopvang, bijvoorbeeld voor een korte periode vanwege ziekte of vakantie, kunnen dit op verschillende manieren doen. Bij Zo Kinderopvang is het mogelijk om extra dagen of ruildagen aan te vragen via de OuderApp. De leidinggevende of pedagogisch medewerker kan deze aanvragen goedkeuren of afkeuren, afhankelijk van de beschikbaarheid in de groep.
Bij verhuizing is het mogelijk om van locatie te wisselen, mits er een beschikbare plek is op een andere locatie van Zo Kinderopvang. Ouders worden uitgenodigd om te kijken of er een Partou locatie in de buurt is waar ze hun kind kunnen opvangen. Indien dat het geval is, kan er een formulier worden ingevuld om van locatie te wisselen.
Ouders die gebruikmaken van kinderopvangtoeslag moeten bij het tijdelijk stopzetten van de opvang ook rekening houden met de betalingsvoorwaarden. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming die wordt verstrekt aan ouders die de kosten van kinderopvang dragen. De hoogte van de toeslag is gebaseerd op het gezamenlijke bruto-inkomen van de ouders en het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang.
Om in aanmerking te komen voor de toeslag zijn er enkele voorwaarden:
Bij het tijdelijk stopzetten van kinderopvang is het belangrijk om de toeslag ook tijdelijk of volledig op te zeggen. Dit dient te gebeuren via de Belastingdienst om eventuele terugbetalingen te voorkomen.
Een bijzonder aspect dat ook van invloed kan zijn op het tijdelijk stopzetten van kinderopvang is de behandeling van feestdagen. Zo Kinderopvang is gesloten op nationale feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Kerstdagen, enzovoort. In het geval dat een feestdag op een opvangdag valt, krijgen ouders automatisch een tegoed. Dit tegoed wordt ieder jaar automatisch ingesteld via het systeem Konnect.
Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld voor de TSO (overblijf) en voor alle peuteropvang-plaatsingen. Deze groepen krijgen geen tegoed bij feestdagen. Ouders worden geadviseerd om dit te overwegen bij het plannen van eventuele tijdelijke wijzigingen in de opvangovereenkomst.
Bij Zo Kinderopvang is er enkel opvang in horizontale groepen, waarin kinderen van dezelfde leeftijd met elkaar op groep gaan. Dit betekent dat kinderen bijvoorbeeld van baby naar dreumes of peuter groep verhuizen. Ouders worden geadviseerd om een vaste opvangdag te kiezen, omdat dit het kind helpt om structuur te ontwikkelen. Bij enkele locaties is er ook flexibele opvang mogelijk, maar het is raadzaam om toch een vaste opvangdag te plannen.
In regio Den Haag en Brabant is er een minimale afname van 1 opvangdag per week of 2 losse dagdelen. Ouders die nog onzeker zijn over het aantal dagen of de startdatum kunnen hun kind alvast inschrijven voor de vroegst mogelijke datum en het aantal dagen aanpassen later als de situatie duidelijker wordt.
Tijdelijk stopzetten van kinderopvang kan nodig zijn in verschillende situaties, bijvoorbeeld vanwege verhuizing, ziekte of andere persoonlijke omstandigheden. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de voorwaarden en mogelijkheden die beschikbaar zijn bij de betreffende opvangorganisatie. De GGD kan in uitzonderlijke gevallen de opvang tijdelijk stopzetten, terwijl ouders zelf ook kunnen kiezen voor annuleren of opzeggen van de opvangovereenkomst. Het is belangrijk om dit op tijd te doen om eventuele kosten te vermijden en om administratieve problemen, zoals bij de kinderopvangtoeslag, te voorkomen.
Daarnaast is het raadzaam om rekening te houden met de structurele aspecten van kinderopvang, zoals vaste opvangdagen en het effect op de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind. Door goed te plannen en duidelijke communicatie te hanteren met de opvanginstelling, kunnen ouders ervoor zorgen dat het tijdelijk stopzetten van kinderopvang zo soepel mogelijk verloopt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet