Kinderopvang in Vreewijk: Beschikbare opties en educatieve aanpak
juli 19, 2025
De gemeente Tholen biedt een uitgebreid aanbod aan kinderopvang, waarbij zowel kwaliteit als toezicht centraal staan. Aanvullend op dat kader organiseren kinderopvanglocaties diverse activiteiten om het bewustzijn van bewegen en gezond gedrag bij jonge kinderen en hun ouders te versterken. Daarnaast is er sprake van groei en uitbreiding van de infrastructuur voor kinderopvang, afgestemd op de demografische ontwikkelingen in de regio. In dit artikel wordt ingegaan op de beleidslijnen, praktijk en toekomstplannen voor kinderopvang in Tholen.
De gemeente Tholen heeft een gedetailleerde regeling opgesteld die gericht is op de kwaliteit en toezicht op kinderopvang. Deze regeling is onderdeel van de wettelijke verplichtingen en het beleid van de Wet kinderopvang. In 2000 werd de huidige regeling vastgesteld en is deze tot 2012 van kracht geweest. De regeling bepaalt onder andere hoe kinderopvang wordt verleend, hoe voorschotten worden verstrekt en hoe de tegemoetkomingen van de gemeente in de kosten van kinderopvang worden vastgesteld. Deze regeling is gebaseerd op artikel 25 van de Wet kinderopvang en artikel 149 van de Gemeentewet.
In 2018 en 2019 zijn de wetgeving en regelgeving opnieuw aangepast, met name via de Wijzigings-Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang. Deze wijzigingen zijn gericht op efficiëntere toezicht- en handhavingsprocedures. Hieruit is gebleken dat het beleid rondom kinderopvang in Tholen herzien moest worden. De gemeente heeft daartoe nieuwe beleidsregels vastgesteld, waarin kwaliteitseisen centraal staan. Deze eisen zijn afgeleid van de Wet kinderopvang, de algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen.
De kwaliteitseisen omvatten zaken als registratie, pedagogisch klimaat, personeel, veiligheid en gezondheid, accommodatie en ouderrecht. De gemeente Tholen is verantwoordelijk voor het toezicht op deze eisen, en de GGD is de aangewezen toezichthouder. De Inspectie van het Onderwijs controleert jaarlijks of de gemeente haar wettelijke taken goed uitvoert.
Een belangrijk instrument in de toezichtstrategie is het zogenaamde herstelaanbod. Dit is een aanbod van de toezichthouder aan de houder van een kinderopvanginstelling om binnen een bepaalde periode een geconstateerde overtreding te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een onderzoek na registratie, een jaarlijks onderzoek of een incidenteel onderzoek. Het herstelaanbod geeft de houder de kans om verbeteringen aan te brengen voordat er een officieel rapport wordt opgesteld. De periode tot herstel is maximaal vier weken.
Het herstelaanbod wordt niet aangeboden bij onderzoeken voor registratie of nader onderzoek. Daarnaast is het herstelaanbod niet toepasbaar in gevallen van recidive, meerdere overtredingen of wanneer de benodigde hersteltermijn langer dan vier weken is. Ook wordt geen herstelaanbod geboden bij andere overtredingen waarvoor al eerder geen herstelaanbod is gedaan of wanneer een bevel is afgegeven. De gemeente Tholen heeft met de GGD bepaalde voorwaarden uitgesloten waarbij geen herstelaanbod kan worden gedaan.
In de gemeente Tholen worden regelmatig activiteiten georganiseerd om jonge kinderen en hun ouders te stimuleren tot bewegen en gezond gedrag. Een voorbeeld daarvan is de Beweegmeemarkt, die in juni wordt georganiseerd voor kinderen tot en met zes jaar. Tijdens deze markt zijn er diverse activiteiten, zoals voorgelezen, beweegspelletjes, een springkussen en een lampenspel. Ouders en kinderen kunnen hierin samen meedoen, waardoor het contact tussen kinderen en organisaties versterkt wordt. Aanmelden voor de markt is verplicht en kan via jijoptholen.nl.
Daarnaast is er de Peuter4daagse, waarin bijna alle kinderopvanglocaties in Tholen meedoen. Gedurende vier dagen lopen kinderen meerdere keren met hun leidinggevende een zelf uitgezette route. Deze activiteit helpt kinderen al op jonge leeftijd het plezier van bewegen te ontdekken. Na afloop ontvangen de kinderen een medaille als beloning. In totaal nemen zo’n 500 kinderen aan de Peuter4daagse deel.
Naast deze activiteiten wordt er ook een boekje uitgedeeld aan kinderen tot en met zes jaar. Het boekje, getiteld "Peuter & kleuter in beweging", bevat informatie over het beweeg- en cultuuraanbod in de gemeente en geeft een overzicht van speelplekken. Het boekje wordt zowel op de Beweegmeemarkt uitgedeeld als bij kinderopvanglocaties en GGD-locaties.
De gemeente Tholen stelt zich ook voor aan de groei van de kinderopvangsector. Tegenwoordig is er sprake van demografische groei en veranderende behoeften, wat heeft geleid tot het onderzoek naar aanpassingen en uitbreidingen van bestaande locaties. Zo doen de gemeente Tholen, CNS De Regenboog, De Geluksvogel, de Eben-Haëzerschool en OBS Ter Tolne onderzoek naar de aanpassing en uitbreiding van de Brede School Tholen.
Een belangrijk deel van dit onderzoek betreft de verbouwing van het Talentenplein. Dit gebouw wordt tijdelijk ondergebracht in de Ontwikkelzone, terwijl er drie lokalen worden ingericht voor de Eben-Haëzerschool. Het Talentenplein wordt gebruikt voor creatieve lessen, ontmoetingen en buitenschoolse opvang. Daarnaast worden er tijdelijke lokalen geplaatst voor CNS De Regenboog, nabij de entree van deze school.
Een blijvende oplossing voor CNS De Regenboog en het Talentenplein is voorlopig niet genomen, maar wordt op lange termijn meegenomen in de planning. Deze beslissing is afhankelijk van de huisvestingsvraagstukken van andere instellingen in de regio, zoals sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet, het Calvijn College, Montessorischool De Kraal en sportverenigingen.
Zo Kinderopvang breidt haar aanbod in Tholen verder uit. Vanaf 1 september 2025 wordt er een Kinderdagverblijf (KDV) opgericht op locatie Zo op de Kraal. Momenteel draait er al peuteropvang op dinsdag en woensdag, en de uitbreiding van de KDV op maandag, dinsdag en donderdag brengt extra ruimte voor groei. Voor deze uitbreiding zoekt Zo Kinderopvang een pedagogisch medewerker die flexibel en enthousiast is. De scholing in de Montessoribenadering wordt ook aangeboden om medewerkers verder te ontwikkelen.
De visie van Zo Kinderopvang is gericht op plezier, groei, duurzaamheid en verbinding. In de opvang wordt gelet op het individuele ontwikkelingspad van elk kind, waarbij spelenderwijs leer en groei centraal staan. Buitenactiviteiten en leren over de natuur vormen ook een belangrijk onderdeel van het aanbod.
De gemeente Tholen onderzoekt op lange termijn uitbreidingsmogelijkheden voor alle partners in de kinderopvangsector. Deze mogelijkheden zijn nauw verbonden aan andere ontwikkelingen in de regio, zoals het verbeteren van sport- en gemeenschapscentra en het uitbreiden van scholen. De gemeente streeft naar een duurzame en toekomstbestendige oplossing voor kinderopvang, die aansluit bij de wisselende behoeften van ouders en kinderen.
In Tholen is kinderopvang een kernaspect van de lokale infrastructuur. De gemeente houdt rekening met zowel kwaliteitseisen als de behoeften van ouders en kinderen. Door middel van beleidsregels, toezicht en herstelaanbod wordt de kwaliteit van kinderopvang gewaarborgd. Daarnaast worden regelmatig activiteiten georganiseerd om jonge kinderen en hun ouders te stimuleren tot bewegen en gezond gedrag. De uitbreiding en aanpassing van kinderopvanglocaties gebeurt op basis van onderzoek en samenwerking met diverse partners. De gemeente Tholen streeft naar een duurzame toekomst waarin kinderopvang toegankelijk, kwalitatief hoogwaardig en afgestemd is op de wisselende behoeften van de gemeenschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet