Kinderopvang in Vijfhuizen: een overzicht van opties en educatieve benaderingen
juli 19, 2025
Voor veel ouders is het gebruik van kinderopvang een noodzaak, bijvoorbeeld om aan te sluiten in een re-integratietraject, om te werken of om scholing te volgen. De kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst helpt bij de financiering van deze opvang, maar deze dekt niet altijd de volledige kosten. Daarom zijn er ook regelingen voor een vergoeding van de eigen bijdrage aan kinderopvang. Deze artikkel geeft een overzicht van de regels, voordelen en beperkingen van deze vergoedingen, met name in het kader van de beleidsregels en praktijkvoorschriften zoals vermeld in de bronnen.
De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang is een financiële tegemoetkoming die wordt verstrekt aan ouders die behoren tot een bepaalde doelgroep. Deze vergoeding is bedoeld om de eigen bijdrage aan de kosten van kinderopvang te verlichten. Deze regeling is vooral gericht op situaties waarin ouders noodgedwongen gebruik moeten maken van kinderopvang, bijvoorbeeld om aan te sluiten in een re-integratieprogramma, om te werken of om scholing te volgen.
De vergoeding gaat in op de eerste van de maand waarin de toeslag is aangevraagd, tenzij er nog geen kinderopvang wordt afgenomen op dat moment. Het doel is om de kosten van kinderopvang te verlichten en zo een obstakel voor sociale deelname of opleidingen te voorkomen.
De vergoeding is uitsluitend geldig voor uren die noodzakelijk zijn voor werk, re-integratie, studie of inburgering. Bovendien mag de vergoeding alleen worden verstrekt voor uren waarop de ouders wettelijk recht hebben. Als een ouder meer uren gebruikt dan het wettelijke maximum, zijn deze uren volledig voor rekening van de ouder.
Maximaal 230 uren per maand per kind zijn beschikbaar. Indien een ouder minder uren gebruikt dan het maximum, kunnen de resterende uren gedurende het restant van het jaar gebruikt worden. Echter, voor deze uren is geen vergoeding mogelijk als het gebruik niet noodzakelijk is voor werk, re-integratie, studie of inburgering.
De vergoeding van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van de uurprijs. Als de kinderopvanginstelling een tarief vraagt dat hoger is dan de opgelegde maximale uurprijs, dan is er in principe geen vergoeding mogelijk voor deze meerkosten.
De maximale uurtarieven vanaf 1 januari 2013 zijn als volgt:
Deze tarieven worden jaarlijks aangepast door de Belastingdienst en de kinderopvangorganisaties. Voor ouders is het daarom belangrijk om kennis te hebben van de huidige tarieven en de mogelijkheid tot vergoeding.
De vergoeding wordt meestal uitbetaald aan de ouder. Echter, in bepaalde situaties, zoals bij een schuldensituatie of bij inburgeraars, kan worden besloten om de vergoeding direct aan de kinderopvangorganisatie uit te keren. Dit gebeurt om te voorkomen dat de ouder de betaling niet kan afhandelen.
De tegemoetkoming kan ook met terugwerkende kracht worden verstrekt, maar dit is alleen mogelijk als er een goede reden is voor de vertraging in het aanvragen. Het maximum terugwerkende periode is zes maanden.
Kinderopvangorganisaties moeten ook rekening houden met belastingregels. Drie belangrijke belastingen zijn:
Vennootschapsbelasting (Vpb): Zowel BV's als stichtingen kunnen belastingplichtig zijn. Een stichting is belastingplichtig indien zij een onderneming drijven. Dit is vaak het geval bij maatschappelijke kinderopvangorganisaties die in concurrentie treden en winst maken. Het is daarom belangrijk om duidelijk te weten of een organisatie onder de Vpb valt.
Omzetbelasting (btw): Voor het in- en uitleen van personeel en zzp’ers kan onduidelijkheid ontstaan. In de praktijk is er vaak discussie of zzp’ers btw in rekening moeten brengen. De Belastingdienst stelt zich steeds vaker op het standpunt dat dit wel het geval is, ook al kan het werken kostprijsverhogend zijn.
Loonbelasting: De werkkostenregeling (WKR) biedt een vrije ruimte waarbinnen onbelaste vergoedingen aan werknemers kunnen worden verstrekt. Voor kinderopvangorganisaties is het belangrijk om deze regeling goed te begrijpen om risico's op naheffingen te vermijden. Een WKR-scan kan helpen om eventuele problemen in de fiscale verwerking van kosten te ontdekken.
Zowel ouders als kinderopvangorganisaties moeten zich bewust zijn van het risico op naheffingen. Voor ouders kan dit het geval zijn wanneer onjuiste informatie is verstrekt bij de aanvraag voor de vergoeding of wanneer bewijsstukken niet worden aangeleverd. In dergelijke gevallen kan de Belastingdienst besluiten om de vergoeding terug te vorderen.
Voor kinderopvangorganisaties is er ook een risico op naheffingen, bijvoorbeeld wanneer de belastingregels niet goed zijn nageleefd of wanneer zzp’ers niet correct worden behandeld qua btw. Het is daarom belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij de fiscale verwerking van kosten en vergoedingen.
Ouders:
Kinderopvangorganisaties:
De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang is een belangrijke regeling die helpt bij de financiering van noodzakelijke kinderopvang. Deze vergoeding is echter afhankelijk van het aantal uren, de hoogte van de uurprijs en het doel van de opvang. Zowel ouders als kinderopvangorganisaties moeten zich bewust zijn van de regels, voordelen en beperkingen van deze regeling.
Omdat er ook belastingaangiften en fiscale regels van toepassing zijn, is het belangrijk om deze nauwkeurig te volgen om risico's op naheffingen te voorkomen. Door goed te informeren en eventueel professionele hulp in te schakelen, kunnen ouders en organisaties zorgen voor een correcte en transparante afhandeling van de vergoedingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet