logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gastouderopvang in Zwolle: Kleinschalige kinderopvang en ondersteuning voor kinderen

In Zwolle is er een toegankelijke en kleinschalige opvangvorm voor kinderen beschikbaar via gastouderopvang. Deze vorm van kinderopvang biedt een persoonlijke en betrouwbare oplossing voor ouders die hulp nodig hebben bij de verzorging en begeleiding van hun kinderen. In dit artikel worden de voordelen van gastouderopvang in Zwolle uitgelegd, aangevuld met relevante informatie over de ondersteuning van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën en de rol van de school in zorgtrajecten zoals bij lees- en spellingproblemen. Ook wordt ingegaan op het belang van veilige woonomgevingen en de rol van pleegzorg in het algemeen.

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij een persoon die niet professioneel is opgeleid tot kinderopvang, tijdelijk of regulier kinderen verzorgt. In Zwolle zijn er gastouders die kleinschalige kinderopvang bieden, zoals beschreven in de informatie van 4kids.nl. Deze gastouders ontvangen kinderen in hun eigen huis, waarbij er aandacht is voor veiligheid, zorg en een warme omgeving. Ouders kunnen via het profiel van de gastouder zien wanneer deze beschikbaar is en gemakkelijk contact opnemen voor verdere afspraken.

Deze vorm van kinderopvang is vooral geschikt voor ouders die flexibiliteit zoeken in hun opvangarrangement, bijvoorbeeld bij werkdagindelingen of in het kader van extra zorg bij schoolverlaten. Binnen gastouderopvang is er aandacht voor het behoud van de betrokkenheid van ouders, aangezien kinderen vaak in de directe omgeving van hun huis verblijven.

Ondersteuning van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën

De lokale regelgeving en beleidslijnen omtrent kinderopvang en kinderontwikkeling zijn gericht op het bieden van passende zorg per leeftijdscategorie. Hieronder worden de belangrijkste kenmerken van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen beschreven, op basis van de beschikbare informatie.

Kinderen van 0 tot 3 jaar

Bij kinderen jonger dan drie jaar is volledige begeleiding en persoonlijke verzorging nodig. Deze kinderen hebben voortdurend contact met volwassenen nodig voor het ontwikkelen van vertrouwen en sociale vaardigheden. Omdat ze nog geen autonomie hebben, is gastouderopvang of kleinschalige opvang een geschikte optie. Het is belangrijk dat kinderen in deze leeftijdscategorie worden begeleid in hun psychomotorische, cognitieve en emotionele ontwikkeling.

Kinderen van 3 tot 5 jaar

In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen beginnen met het leren van basisvaardigheden zoals aan- en uitkleden, wassen en eenvoudige vormen van zelfverzorging. Toch is er nog steeds aanzienlijke begeleiding nodig, vooral bij het leren van zindelijkheid en het aanleren van regelmaat in de dagstructuur. Deze kinderen zijn nog niet in staat om zonder toezicht in het verkeer te verkeren en hebben begeleiding nodig bij hun vrijetijdsbesteding en spel.

Kinderen van 5 tot 12 jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie doen normaal gesproken school op een reguliere school en hebben een dagbesteding van 22 tot 25 uur per week. Ze kunnen niet zonder toezicht van volwassenen, maar hebben steeds minder hulp nodig bij hun persoonlijke verzorging. Ouders of verzorgers moeten aandacht besteden aan zindelijkheidstraining en begeleiding bij hun psychomotorische ontwikkeling. In het verkeer is er vaak behoefte aan begeleiding bij het reizen naar en van school of bij activiteiten die het schoolverloop vervangen.

Kinderen van 12 tot 18 jaar

Tieners in deze leeftijdscategorie hebben minder voortdurend toezicht nodig en zijn in staat om zelfstandiger te worden. Toch is er nog steeds een rol voor volwassenen in hun opvoeding en begeleiding, vooral bij het aanleren van verantwoordelijkheid en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld hulp gebruiken bij het gebruik van medicatie of bij het opstellen van een zelfstandige dagstructuur.

Verwijzing en behandeling bij lees- en spellingproblemen

Een van de belangrijke aandachtspunten in het onderwijs is het signaleren en behandelen van lees- en spellingproblemen. In Zwolle en de rest van Nederland is er een duidelijke procedure voor de verwezenlijking van zorgtrajecten zoals bij Ernstige Eenvoudige Dyslexie (EED). Deze procedure is uiteraard ook van toepassing op kinderen die in gastouderopvang zijn of op een andere vorm van kleinschalige opvang.

EED-diensten mogen uitsluitend worden verleend op verwijzing van de school. Deze verwijzing is alleen toegestaan als de school heeft aantoonbaar gemaakt dat ze heeft gehandeld conform het protocol leesproblemen en dyslexie. De school moet ook kunnen aantonen dat de diagnostiek en behandeling voldoen aan de eisen die zijn opgenomen in het protocol "Dyslexie Diagnostiek & Behandeling".

De behandeling is aanvullend op onderwijsondersteuning en wordt pas ingezet als de begeleiding uit het onderwijs tot onvoldoende resultaat leidt. De behandeling mag maximaal 70 uur per kind omvatten en moet binnen een beperkte termijn worden afgerond. Dit betekent dat het traject vanaf aanmelding tot einde maximaal twee jaar mag duren. Voor het behandeldeel geldt een maximale termijn van 30 maanden.

Het doel van deze zorg is om het kind een functioneel niveau van technisch lezen te leren, wat minimaal leesniveau E6 betekent. Dit is noodzakelijk om in het voortgezet onderwijs mee te kunnen komen. Het is belangrijk dat de zorg is afgestemd op de individuele ondersteuningsbehoefte van het kind en rekening houdt met omgevingsfactoren zoals gezinssituatie en sociale context.

Rol van pleegzorg en netwerkpleegzorg

Naast gastouderopvang is er ook pleegzorg beschikbaar in Zwolle. Pleegzorg is een vorm van tijdelijk of permanent opvoeden en verzorgen van kinderen uit een ander gezin. Het doel is om kinderen een veilige en stabiele omgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Pleegzorg kan in de vorm van bestandspleegzorg of netwerkpleegzorg worden verstrekt.

Bij bestandspleegzorg komen de pleegouders uit een bestand van gecontracteerde aanbieders. Bij netwerkpleegzorg zijn de pleegouders geworven uit het netwerk van het kind of de ouders. Deze vorm is vooral geschikt voor kinderen die al relaties met de pleegouders hebben en waarin het vertrouwen snel kan worden opgebouwd.

Pleegzorg kan zowel in een full-time of deeltijdvariant verlopen. De deeltijdvariant is vaak gericht op preventieve hulp, bijvoorbeeld voor pleeggezinnen waar de zorg en opvoeding de ouders te zwaar vallen. Het doel van de deeltijdvariant is het voorkomen van uithuisplaatsing of een crisis in het gezin.

Pleegouders zijn vrijwilligers en ontvangen een pleegzorgvergoeding om de kosten voor het kind te dekken. Daarnaast wordt er pleegzorgbegeleiding verstrekt, minimaal één keer per zes weken. Deze begeleiding is gericht op het volgen en bevorderen van de ontwikkeling van het kind, het begeleiden van de opvoeding in het pleeggezin en het coördineren van het informele en formele systeem rondom het kind.

Cursussen voor jonge mantelzorgers

Een ander belangrijk aspect van kinderontwikkeling en gezinssituaties is de rol van jonge mantelzorgers. In Zwolle en andere gemeenten zijn er cursussen bedoeld voor jongeren die in een situatie leven waarin hun ouder of broer of zus extra zorg nodig heeft. Deze cursussen, zoals de Brussencursus en de KIVA-cursus, geven jonge mantelzorgers de mogelijkheid om hun emoties te leren uiten, grenzen aan te geven en omgaan met hun thuissituatie.

De Brussencursus richt zich op jongeren van 9 tot 12 jaar en ouder, die broertje of zusje zijn van een kind met een beperking of ziekte. Tijdens deze cursus leren ze hoe ze hun emoties kunnen uiten, hoe ze hun grenzen kunnen aangeven en hoe ze met de thuissituatie om kunnen gaan. Er is ook een intakegesprek en een ouderbijeenkomst ingebouwd.

De KIVA-cursus is bedoeld voor jongeren van ouders met een psychische beperking, verslaving of lichamelijke ziekte. Deze cursus helpt jongeren om inzicht te krijgen in hun relatie met hun ouder, hun grenzen aan te geven en gevoelens te uiten. Tijdens de cursus wordt gebruikgemaakt van creatieve en speelse opdrachten om de leerprocessen aangenaam en betrokken te maken.

Veiligheid en beschermende woonomgeving

Een essentieel aspect van kinderopvang en kinderontwikkeling is de beschermende woonomgeving. Kinderen hebben een veilige fysieke en sociale omgeving nodig waarin ze zich kunnen ontwikkelen en veilig kunnen wonen. Dit geldt vooral voor kinderen met beperkingen of bijzondere ondersteuningsbehoefte.

In Zwolle en andere gemeenten zijn beleidslijnen opgesteld die ervoor zorgen dat kinderen in een passend pedagogisch klimaat verblijven. Dit omvat onder andere aandacht voor de veiligheid in het verkeer, toezicht op de persoonlijke verzorging en begeleiding bij vrijetijdsbesteding.

Conclusie

Gastouderopvang in Zwolle biedt ouders een betrouwbare en kleinschalige oplossing voor kinderopvang. Deze vorm van opvang is vooral geschikt voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben of wanneer ouders hulp zoeken bij de dagelijkse verzorging van hun kind. Binnen de lokale regelgeving en beleidslijnen zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld voor de ondersteuning van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, inclusief de behandeling van lees- en spellingproblemen en de rol van pleegzorg en netwerkpleegzorg. Daarnaast zijn er cursussen beschikbaar voor jonge mantelzorgers die extra ondersteuning nodig hebben bij het omgaan met hun thuissituatie. Het belang van een veilige en beschermende woonomgeving blijft centraal staan in alle beleidsbeslissingen rondom kinderopvang en kinderontwikkeling.

Bronnen

  1. 4kids.nl - Gastouder Zwolle
  2. Lokale regelgeving - CVDR656064
  3. Lokale regelgeving - CVDR453611

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven