Kinderopvang in Sevenum: Regelingen, Aanbod en Praktijk
juli 19, 2025
Oekraïense vluchtelingen die in Nederland terecht zijn gekomen, hebben in de regel het recht op kinderopvang voor hun kinderen. De regering en lokale gemeenten hebben diverse maatregelen genomen om zowel ouders als kinderen in de kinderopvangsector te ondersteunen. Deze maatregelen zijn gericht op het faciliteren van integratie, het faciliteren van werkgelegenheid voor vluchtelingen en het zorgen voor een betere toegang tot kinderopvang en onderwijs. In dit artikel wordt ingegaan op de toegang tot kinderopvang, de regelingen voor kinderopvangtoeslag, de mogelijkheden voor Oekraïense vluchtelingen om in de kinderopvangsector te werken, en de ondersteuning voor kinderen in de jeugdgezondheidszorg.
Voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar is kinderopvang beschikbaar. Ouders kunnen hun kind aanmelden bij de dichtstbijzijnde kinderopvanglocatie. Voor een correcte aanmelding is het noodzakelijk dat het kind is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze registratie is verplicht voor alle vluchtelingen en kan worden afgerond via de gemeente.
Wanneer het kind 2,5 jaar of ouder is, heeft het in de regel recht op extra dagdelen in de vorm van peuteropvang (VVE). Voor deze extra opvangdagen kan een aanvraag worden ingediend bij het consultatiebureau. De kinderopvang kan hierbij ondersteuning bieden bij het indienen van het formulier.
Daarnaast bestaat er een tijdelijke regeling voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen, waarmee ouders die werken hun kinden gedurende hun werktijden naar de kinderopvang kunnen sturen. Deze regeling is opgenomen in een lokale samenwerking tussen gemeenten zoals Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Deze regeling is bedoeld voor ouders die niet aan de voorwaarden van de reguliere kinderopvangtoeslag voldoen, bijvoorbeeld omdat hun partner buiten de EU woont. De regeling maakt het mogelijk om kinderopvang te gebruiken tijdens werktijden, zodat ouders hun werk kunnen combineren met de opvang van hun kind.
In de meeste gevallen hebben Oekraïense vluchtelingen geen recht op kinderopvangtoeslag. De voorwaarden voor deze toeslag zijn dat beide ouders in Nederland wonen en voldoen aan de arbeidseis. Als deze voorwaarden niet worden vervuld, is de toeslag niet toegankelijk. In plaats daarvan betaalt de gemeente een deel van de kosten van de kinderopvang. Ouders worden gevraagd om een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is lager voor ouders die nog weinig of geen inkomsten hebben. In zo’n geval is de bijdrage maximaal tien euro per maand. Extra dagdelen peuteropvang (VVE) worden volledig vergoed door de gemeente.
Er zijn echter maatregelen genomen om de kinderopvang financieel toegankelijker te maken voor Oekraïense vluchtelingen die in Nederland gaan werken. In augustus 2022 kondigde het kabinet aan dat Oekraïense ontheemden, en alle ouders met een partner buiten de EU, aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag. Dit wordt mogelijk gemaakt door wijzigingen in de Wet kinderopvang. Werkende Oekraïense vluchtelingen kunnen momenteel al kinderopvangtoeslag aanvragen, mits zij aan de voorwaarden voldoen. In dat geval kunnen voorschotten worden verstrekt. Deze toeslagen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022 worden aanspraak gemaakt.
Oekraïense vluchtelingen met ervaring in de kinderopvangsector kunnen in Nederland werken, mits zij de juiste diploma’s en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen tonen. Voor het verkrijgen van een VOG is een spoedprocedure afgesproken met Dienst Justitie, zodat Oekraïns onderwijspersoneel zo snel mogelijk de aanvraagprocedure kan doorlopen. Deze maatregel is genomen vanwege de grote toestroom van kinderen uit Oekraïne, die extra onderwijs nodig hebben. In verschillende delen van het land worden nieuwkomersscholen uitgebreid of tijdelijke onderwijsvoorzieningen opgezet, waarbij ook Oekraïns onderwijspersoneel wordt ingezet.
Voor de aanvraagprocedure en andere informatie over het werken in de kinderopvangsector wordt verwezen naar de website van het ministerie van OCW. Daar is tevens informatie beschikbaar over de benodigde diploma’s en het proces van erkennen van buitenlandse diploma’s.
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Voor kinderen die groep 1 of 2 bezoeken, is de dichtstbijzijnde reguliere basisschool de aangewezen instelling. Kinderen die de Nederlandse taal nog niet beheersen, krijgen extra taalonderwijs op school. Ouders kunnen hun kind aanmelden bij de betreffende basisschool.
Voor kinderen in groep 3 t/m 8 die de Nederlandse taal nog niet beheersen, is er in Altena een Taalklas beschikbaar. Deze is gevestigd op basisschool D’Uylenborch in Almkerk. Ouders kunnen zich hier voor hun kinden aanmelden via [email protected].
Voor kinderen die voortgezet onderwijs bezoeken en de Nederlandse taal nog niet beheersen, is er een Internationale Schakelklas beschikbaar. In Altena zijn onder andere ISK Wereldschool Waalwijk en ISK De Toekomst Gorinchem beschikbaar voor deze doeleinden. Ouders kunnen contact opnemen via de gemeentelijke onderwijsdienst voor verdere uitleg.
Het is belangrijk dat kinderen van Oekraïense vluchtelingen snel in de jeugdgezondheidszorg terechtkomen. Dit geldt zowel voor reguliere zorg als voor inhaalvaccinaties. In sommige gevallen is extra aandacht nodig, bijvoorbeeld bij psychosociale stress of gezondheidsproblemen die in Oekraïne niet zijn behandeld.
Zwangerschapsbegeleiding in Oekraïne vindt meestal plaats in het ziekenhuis. In Nederland is het anders: hier wordt de zwangerschapszorg meestal door een verloskundige verleend, en is kraamzorg ook onderdeel van het gezondheidsstelsel. Voor ouders die uit Oekraïne komen, kan dit een nieuw concept zijn. Voor meer informatie over de Nederlandse aanpak van zwangerschaps- en kraamzorg is er een speciale website beschikbaar.
Er zijn diverse hulpmiddelen en tools beschikbaar voor professionals die betrokken zijn bij de zorg voor Oekraïense vluchtelingenkinderen. Deze omvatten praktische tips voor het begeleiden van kinderen in het primair en voortgezet onderwijs, een toolkit met preventieve interventies, en handleidingen voor de integrale aanpak in de gezondheidszorg. Deze tools zijn bedoeld om professionals te ondersteunen bij het signaleren en voorkomen van problemen bij vluchtelingenkinderen.
Daarnaast is er een oplegger voor de handreiking in de Oekraïense situatie, die specifiek gericht is op de zorg in de jeugdgezondheidszorg. Deze oplegger helpt professionals bij het opzetten van een gestructureerde aanpak bij vluchtelingenkinderen die in hun gemeente verblijven.
Oekraïense vluchtelingen hebben het recht op kinderopvang in Nederland. De regering en gemeenten hebben diverse regelingen in werking gesteld om de toegang tot kinderopvang te vergemakkelijken, zoals een tijdelijke regeling voor ouders die werken en een aanpassing van de kinderopvangtoeslag. Daarnaast is het mogelijk voor Oekraïense vluchtelingen met ervaring in de kinderopvangsector om in Nederland te werken, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Ouders worden hierbij ondersteund bij het aanmelden van hun kind en het indienen van benodigde documenten.
De integratie van Oekraïense vluchtelingenkinderen in het onderwijs- en zorgstelsel is een belangrijk doel. Kinderen hebben recht op onderwijs, taalondersteuning en gezondheidszorg. Professionals die betrokken zijn bij deze processen hebben toegang tot diverse hulpmiddelen en tools om de ondersteuning van deze kinderen te verbeteren. Door samenwerking tussen ouders, professionals en instellingen kan een duurzame en effectieve integratie worden gegarandeerd.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet