Kinderopvang in Sevenum: Regelingen, Aanbod en Praktijk
juli 19, 2025
Financiële zorgen zijn in steeds meer gezinnen aan de orde. Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen komen gezinnen in de problemen, ook op het gebied van kinderopvang. Kinderopvangorganisaties rapporteren een toename van betalingsachterstanden, en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. In dit artikel worden de huidige situatie, mogelijke oplossingen en juridische aspecten besproken, op basis van recente informatie en adviezen.
In de afgelopen maanden is er sprake van een aanzienlijke toename van betalingsachterstanden op kinderopvangfacturen. Incasso-organisaties zoals GGN en Flanderijn melden dat het aantal openstaande bedragen sinds de zomer met 15 tot 20 procent is toegenomen. Dit betekent dat duizenden ouders hulp nodig hebben om hun kinderen te laten opvangen, maar tegelijkertijd niet in staat zijn om de rekening te betalen.
GGN-directeur Wim van Limpt benadrukt dat ouders die niet in staat zijn om de kinderopvang te betalen vaak ook andere betalingsachterstanden hebben, zoals op hun huur of energierekening. Het is volgens hem belangrijk om hier vroegtijdig mee aan de slag te gaan, omdat het aanhouden van meerdere schulden het probleem alleen maar verergt. Hij wijst erop dat kinderopvangorganisaties vaak behulpzaam zijn, maar het niet verstandig is om meerdere malen uitstel te bieden.
Als ouders niet op tijd betalen, is het voor kinderopvangorganisaties mogelijk om de overeenkomst te beëindigen. Dit houdt in dat de opvang van het kind niet langer hoeft te worden verzorgd. Hoewel de meeste organisaties terughoudend zijn met het weigeren van kinderen, is dit wel een mogelijk juridisch recht. Het is belangrijk dat ouders in overleg treden met de opvangorganisatie om een betalingsregeling te treffen. Een dergelijke regeling betreft echter alleen het afbetalen van de openstaande schuld en niet de voortzetting van de kinderopvang.
In de voorwaarden van de overeenkomst kan ook worden vastgelegd dat bij wanbetaling de opvang onmiddellijk kan worden stopgezet. Het is daarom belangrijk dat kinderopvangorganisaties duidelijke algemene voorwaarden hanteren. Deze voorwaarden moeten onder andere aangeven wanneer en hoe ouders hun eigen bijdrage moeten betalen en wat er gebeurt bij niet op tijd betalen.
De situatie voor ouders die de kinderopvang niet kunnen betalen wordt in sommige gevallen ondersteund door de gemeente. Kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen bijvoorbeeld vanaf nu naar de kinderopvang of peuterspeelzaal, ook als de ouders geen kindertoeslag ontvangen. De gemeente biedt in zo’n geval een plek aan die wordt betaald uit het openbaar fonds. Dit geldt voor twee dagdelen gemiddeld per week.
Minister Lodewijk Asscher en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben hierover een overeenkomst gesloten. De gemeenten krijgen 60 miljoen euro om deze plekken aan te bieden. Volgens Asscher verdient elke peuter een plek om opgevangen te worden, ongeacht of de ouders werken of niet. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij.
Ouders hebben geen recht op kinderopvangtoeslag voor uren die niet zijn betaald, ook als zij deze uren later wel betalen. De kinderopvangtoeslag is namelijk alleen toegestaan bij daadwerkelijk afgenomen opvanguren. Als ouders dus onterecht toeslag ontvangen, moeten zij dit terugbetalen. Dit is een belangrijk aspect dat ouders moeten weten bij het plannen van hun kinderopvang.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet-afneembare uren, zoals op feestdagen, niet mogen worden gefactureerd. Bijvoorbeeld Sinterklaas of de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw vallen hier niet onder. Officiële feestdagen zijn een uitzondering op deze regel. Voor een overzicht van de nationale feestdagen kan worden geraadpleegd de website van de Rijksoverheid.
Het personeelstekort in de kinderopvangsector is een groeiend probleem. Door corona-uitval worden sommige groepen tijdelijk gesloten, waardoor ouders betalen voor opvanguren die niet worden geleverd. In dit geval hebben ouders recht op compensatie. De Geschillencommissie Kinderopvang heeft zich uitgesproken over deze kwestie en benadrukt dat bij sluiting van de opvang geen dienst is geleverd, wat een financiële vergoeding oplevert. Dit is later door een rechter bevestigd.
Voor compensatie bieden veel organisaties ruildagen aan. Echter, door het personeelstekort zijn deze ruildagen vaak niet inzetbaar. Experts zoals Jellesma benadrukken dat ouders die meerdere ruildagen hebben, gewoon hun geld terug moeten krijgen als deze niet gebruikt kunnen worden.
Het is belangrijk dat ouders en kinderopvangorganisaties samenwerken om financiële problemen op te lossen. Bij herhaaldelijke betalingsachterstanden kan de overeenkomst worden beëindigd, maar dit is een maatregel die niet licht op de hand wordt genomen. Het is aanbevolen om hier vroegtijdig over te praten en een regeling te treffen.
Het opstellen van duidelijke algemene voorwaarden is een essentieel onderdeel van de samenwerking. Deze voorwaarden moeten aangeven wanneer ouders hun bijdrage moeten betalen en wat er gebeurt bij wanbetaling. Het is ook mogelijk om in de voorwaarden vast te leggen dat de opvang onmiddellijk kan worden stopgezet bij wanbetaling.
De overheid speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van ouders die financiële moeilijkheden ondervinden. De overeenkomst tussen minister Asscher en de gemeenten is een voorbeeld van hoe de overheid kan helpen bij het bieden van kinderopvangplekken aan gezinnen die dit financieel niet zelf kunnen betalen. Deze maatregel helpt niet alleen ouders, maar ook kinderen die een goede start in de maatschappij verdienen.
Daarnaast kan de overheid ook advies geven bij het bepalen van de noodzaak voor kinderopvang. Als een ouderspaar geen kinderopvang kan betalen, maar er is een medisch advies of een advies van een professional dat de opvang nodig is, kan er een tegemoetkoming worden aangevraagd. Dit is onder andere mogelijk als het advies van een onafhankelijke specialist of instelling komt.
Ouders die financiële moeilijkheden ondervinden en de kinderopvang niet meer kunnen betalen, staan voor een complexe situatie. Het is belangrijk om hier vroegtijdig mee aan de slag te gaan, zowel voor de ouders als voor de kinderopvangorganisaties. Door samenwerking, duidelijke voorwaarden en eventuele hulp van de overheid kunnen problemen opgelost worden. Kinderen verdienen een goede opvang, en ouders die hier financieel niet voor kunnen zorgen, moeten hulp krijgen om dit te realiseren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet