logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Duurzame ontwikkelingen in Neeroeteren: een nieuw cultureel centrum met CO2-negatieve gevelstenen

In het Belgische dorp Neeroeteren is een nieuw cultureel centrum ontstaan dat niet alleen een centrum is voor cultuur en samenleving, maar ook een voorbeeld is van duurzame bouwpraktijken. Dit project toont aan hoe samenwerking tussen publieke opdrachtgevers, architecten, aannemers en leveranciers kan leiden tot innovatieve en milieuvriendelijke bouwresultaten. Centraal in dit project staat de toepassing van CO2-negatieve gevelstenen, een duurzame innovatie die aandacht verdient voor zowel het milieu als de toekomstige bouwsector.

Duurzame bouw in de praktijk

Het cultureel centrum in Neeroeteren is ontworpen door het architectenbureau BureauBR, dat al snel besloot om de CO2-negatieve gevelsteen Pirrouet te gebruiken in het ontwerp. Deze keuze was niet alleen een duurzame maar ook een esthetische keuze: de gele kleur van de stenen was een directe verwijzing naar de kleuren van Vandersanden en het voormalige gemeentehuis in het dorp dat ook gele gevelstenen had. Hiermee is er een visuele continuïteit gecreëerd die deel uitmaakt van de lokale identiteit.

De aannemer Jan Baillien, betrokken bij de realisatie van het project, vertelde openlijk dat het gebruik van een nieuw product aanvankelijk voor zekerheid zorgde. Toch bleek tijdens de bouw dat de gevelstenen eenvoudig te verwerken waren en dat de zorgen ongegrond bleken. Dit benadrukt de praktische haalbaarheid van duurzame materialen in de bouw, ook al zijn ze relatief nieuw op de markt.

Naast de keuze van de gevelstenen draagt ook het morteltype bij aan het duurzame karakter van het project. In plaats van cementmortel is kalkmortel gebruikt. Volgens Baillien heeft deze keuze belangrijke voordelen: als het gebouw ooit na 100 jaar zou worden afgebroken, kunnen de stenen eenvoudig worden gerecupereerd en hergebruikt. Dit maakt de bouwmaterialen niet alleen CO2-negatief tijdens productie, maar ook duurzaam in het gebruik en hergebruik.

CO2-negatieve gevelstenen: wat betekent dat?

CO2-negatieve gevelstenen zijn een innovatieve ontwikkeling in de bouwsector. Het betekent dat bij de productie van deze stenen CO2 wordt opgenomen in plaats van uitgestoten. In het geval van het project in Neeroeteren is het gebruik van 42.500 kg CO2 bij de productie van 320.000 stenen vergelijkbaar met de CO2-opslagcapaciteit van 60 bomen over een periode van 28 jaar. Dit is een duidelijke bewijsvoering van het feit dat duurzame bouwmaterialen in staat zijn om een positieve impact te hebben op het milieu.

De keuze voor CO2-negatieve stenen is daarom niet alleen een ecologische maar ook een verantwoorde keuze. Deze stenen tonen aan dat het mogelijk is om gebouwen te bouwen die bijdragen aan het oplossen van klimaatproblemen in plaats van erbij te verharden. Voor projecten in de toekomst is het daarom belangrijk om zowel de ecologische voetafdruk van bouwmaterialen als hun duurzaamheid in het gebruik en hergebruik te overwegen.

De rol van samenwerking in duurzame ontwikkeling

Een van de belangrijkste successfactoren van het project in Neeroeteren is de samenwerking tussen verschillende partijen. Zowel de architecten als de aannemers en leveranciers hebben actief bijgedragen aan het realiseren van een duurzaam bouwresultaat. Deze samenwerking zorgt voor een efficiënter gebruik van middelen en kennis en leidt tot innovatieve oplossingen.

In dit specifieke project was de visie van het architectenbureau BureauBR bepalend voor de keuze van CO2-negatieve gevelstenen. Het aannemersbedrijf, aanvankelijk terughoudend, bleek tijdens de realisatie tevreden te zijn met het resultaat. Dit benadrukt het belang van open communicatie en flexibiliteit bij het introduceren van nieuwe en duurzame materialen in bouwprojecten.

Daarnaast is het belang van leveranciers zoals Vandersanden niet te onderschatten. Het feit dat Vandersanden bereid was om Pirrouet te gebruiken in een grootschalig project benadrukt de rol van innovatie in de bouwsector. Door hun producten aan te bieden op basis van duurzame principes, kunnen leveranciers een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van duurzame bouwpraktijken.

Toekomstige perspectieven

Het project in Neeroeteren is een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer duurzaamheid centraal staat in bouwprojecten. Het gebruik van CO2-negatieve gevelstenen en kalkmortel is een stap in de richting van een circulaire bouwsector, waarin materialen worden hergebruikt in plaats van verbrand of weggegooid. Dit soort projecten kunnen dienen als inspiratie voor andere gemeenschappen en opdrachtgevers die op zoek zijn naar duurzame bouwoplossingen.

Buiten het milieuaspect is er ook een economische winst te behalen uit duurzame bouw. Het feit dat de stenen eenvoudig te hergebruiken zijn, zorgt voor een lagere kosten in de toekomst. Bovendien kan de keuze voor duurzame bouwmaterialen leiden tot hogere marktwaarde van gebouwen, aangezien steeds meer mensen bewust kiezen voor duurzame woningen.

Conclusie

Het cultureel centrum in Neeroeteren is een waarlijk duurzaam project dat aantoont dat innovatie en ecologie niet in tegenspraak hoeven te staan. Door de toepassing van CO2-negatieve gevelstenen en kalkmortel is er een duurzame en esthetisch aantrekkelijke realisatie ontstaan. De samenwerking tussen verschillende partijen was hierin een sleutelfactor, en het resultaat benadrukt het potentieel van duurzame bouw in de toekomst.

Dit project kan dienen als voorbeeld voor andere gemeenschappen en opdrachtgevers die op zoek zijn naar duurzame bouwpraktijken. Het bewijst dat het mogelijk is om gebouwen te realiseren die niet alleen functioneel en esthetisch zijn, maar ook bijdragen aan een gezonder milieu.

Bronnen

  1. De architect

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven