Kinderopvang in Rockanje: Overzicht en Locaties voor jonge kinderen
juli 19, 2025
In de wijk Marsdijk te Assen is een divers en goed georganiseerd aanbod van kinderopvang beschikbaar. Voor ouders en opvoeders is het van belang om te weten welke faciliteiten en pedagogische benaderingen er worden aangeboden, zodat ze een keuze kunnen maken die past bij de wensen en behoeften van hun kind. Dit artikel biedt een overzicht van de kinderopvang in Marsdijk, met aandacht voor de diverse instellingen, hun pedagogische visies en de beschikbare faciliteiten.
In Marsdijk zijn meerdere kinderdagverblijven en kindcentra gevestigd, die zich richtten op kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Deze instellingen bieden zowel reguliere kinderopvang als buitenschoolse opvang, en soms ook openbaar onderwijs. De focus ligt op een warme, veilige en stimulerende omgeving waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. De opvanginstellingen werken vaak nauw samen met scholen en andere instellingen in de wijk. De meeste kinderen die naar deze opvangen gaan, wonen in Marsdijk of in de directe omgeving zoals Peelo.
Een aantal opvanginstellingen in Marsdijk werkt met verticale groepen, waarbij kinderen van verschillende leeftijden samen op een groep zitten. Dit model bevordert sociale interactie en leert oudere kinderen om te gaan met jongere kinderen. Een voorbeeld hiervan is Kinderdagverblijf De Buitenborg, dat zich richt op kinderen van 0 tot 4 jaar. Daarnaast biedt deze opvang ook een programma genaamd Uk & Puk, dat specifiek gericht is op de ontwikkeling van jonge kinderen.
Andere instellingen zoals Kindcentrum De Marskramer en Kindcentrum De Heksenketel werken aan een integrale aanpak van opvang en onderwijs. Deze centra streven naar een doorgaande lijn in leren en opvoeden van 0 tot 12 jaar. Het betekent dat kinderen van jonge leeftijd al vroeg betrokken worden in educatieve processen die doorgaan tot hun basisonderwijs. Deze aanpak ondersteunt het ontwikkelen van levensvaardigheden zoals samenwerken, communiceren en zelfstandig leren.
De kinderopvang in Marsdijk kent verschillende pedagogische benaderingen. Sommige instellingen werken bijvoorbeeld met het The Leader In Me (TLIM)-model, zoals Kindcentrum De Marskramer. Dit model legt de nadruk op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden bij jonge kinderen. De zeven gewoonten van TLIM, zoals proactief zijn en doelen stellen, worden centraal gehouden in het onderwijs en de opvang. Deze benadering helpt kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen groei en om leren te zien als een levenslange tocht.
Een andere pedagogische benadering is het Ervaringsgericht onderwijs, die wordt toegepast in Kindcentrum De Heksenketel. Dit model benadrukt het procesgerichte leren en legt de nadruk op het ontwikkelen van betrokkenheid en welbevinden bij kinderen. In dit model werken kinderen in units van gemiddeld 75 kinderen, waarin kinderen van verschillende leeftijden samen spelen en leren. De opvang benadrukt dat fouten maken een natuurlijk onderdeel van het lerenproces is en dat het belangrijk is dat kinderen leren als een plezier zien.
De kinderopvanginstellingen in Marsdijk beschikken over een breed aanbod van faciliteiten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn een kookatelier, knutselatelier, een podium, een babyserre en een speeltuin. Deze faciliteiten zorgen ervoor dat kinderen kunnen spelen, leren en zich kunnen ontwikkelen in een omgeving die afgestemd is op hun leeftijd en behoeften.
Activiteiten zoals muziek maken, peutergym, lezen en knutselen zijn regelmatig aan de orde in de opvang. Deze activiteiten stimuleren de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast is er in sommige opvangen een aparte babyhoek, zoals bij De Buitenborg, waar jonge kinderen extra zorg en aandacht krijgen.
Een belangrijk aspect van de kinderopvang in Marsdijk is de kwaliteit van de pedagogisch medewerkers. Veel ouders benadrukken in hun recensies dat de medewerkers betrokken, liefdevol en aandachtig zijn. Zo schrijft een ouder over De Buitenborg dat de kinderen “een leuke band met de pedagogisch medewerkers” hebben en dat zij “altijd met een glimlach” hun kind ophalen.
De Jagershof benadrukt in hun visie dat aandacht voor elk kind essentieel is voor hun ontwikkeling. De medewerkers luisteren naar de kinderen en stimuleren hen om hun eigen mogelijkheden en beperkingen te ontdekken. De instelling werkt op basis van respect voor het kind en de omgeving en zorgt ervoor dat kinderen het gevoel hebben dat “ik ben ik en dat is oké”.
De kinderopvanginstellingen in Marsdijk werken vaak nauw samen met scholen en andere instellingen in de wijk. Bijvoorbeeld, Kindcentrum De Marskramer ligt op een locatie die ook gebruikt wordt voor openbaar onderwijs. Hierdoor is er een doorgaande lijn in leren en opvoeden van 0 tot 12 jaar. Ook De Buitenborg is gevestigd naast CKC de Borg, wat een natuurlijke samenwerking mogelijk maakt.
De opvanginstellingen zijn goed bereikbaar voor kinderen uit de wijk Marsdijk en ook voor kinderen uit de wijk Peelo. Fietspaden en fietstunnels zorgen ervoor dat kinderen gemakkelijk van en naar de opvang kunnen fietsen. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl en maakt de opvang toegankelijk voor een breed spectrum van kinderen.
In de kinderopvang in Marsdijk is veel aandacht voor gezondheid en beweging. Veel opvanginstellingen zijn gecertificeerd als gezonde scholen en zetten zich in voor een actieve levensstijl bij kinderen. Activiteiten zoals peutergym en uitzonderlijke sportactiviteiten zijn regelmatig aan de orde in de opvang. Daarnaast is er aandacht voor het geven van gezonde maaltijden en het stimuleren van een bewegende leefstijl bij kinderen.
De opvanginstellingen in Marsdijk bieden flexibele opvangopties, die goed aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders. Zo benadrukt De Jagershof dat ze samen met ouders kijken naar de vorm van afname van uren die het beste bij hen past. Deze aanpak zorgt ervoor dat ouders zich kunnen aanpassen aan hun werk- en levensomstandigheden, zonder hun kind minder aandacht te hoeven geven.
In Marsdijk is er een divers en goed georganiseerd aanbod van kinderopvang voor jonge kinderen. De instellingen werken met verschillende pedagogische benaderingen, zoals The Leader In Me en Ervaringsgericht onderwijs, en bieden een breed aanbod van faciliteiten en activiteiten. De opvangwerkers zijn betrokken en aandachtig, wat goed is voor de emotionele en sociale ontwikkeling van de kinderen. De instellingen zijn goed bereikbaar en werken nauw samen met scholen en andere instellingen in de wijk. Met aandacht voor gezondheid, beweging en betrokkenheid bij ouders is de kinderopvang in Marsdijk een waardevolle plek voor jonge kinderen om te groeien en te leren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet