logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang in Leudal: beleid, programma’s en aanbod in de dorpen

In de gemeente Leudal is de kinderopvang zorgvuldig georganiseerd en geharmoniseerd binnen de kaders van de Wet kinderopvang. Dit betekent dat het peuterspeelzaalwerk onder de wettelijke kwaliteitseisen valt, waardoor zowel ouders als kinderopvangorganisaties aan strikte richtlijnen voldoen. Deze aanpak zorgt voor een consistente kwaliteit en maakt het mogelijk dat ouders gebruik kunnen maken van de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. Bovendien is het beleid gericht op het uitbreiden en verbeteren van de kinderopvang, met name voor peuters die extra ondersteuning nodig hebben, zoals die met een taalachterstand.

Het centrale beleid in Leudal betreft het peuterprogramma en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), die gericht zijn op de vroege jeugd en gericht zijn op de ontwikkeling van jonge kinderen. Deze programma’s zijn opgenomen in een bredere strategie om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen en toegankelijker te maken voor alle ouders. In het volgende artikel wordt ingegaan op de structuur, doelstellingen, aanbod en financiële kant van de kinderopvang in Leudal, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de lokale regelgeving en beleidsdocumenten.

Peuterprogramma en VVE: doelgroep en doelstellingen

Het peuterprogramma is een intensief programma dat gericht is op peuters van 2 tot 3 jaar en wordt minimaal 10 uur per week aangeboden, verdeeld over 3 tot 4 dagdelen. Dit programma is optioneel en is bedoeld om jonge kinderen te ondersteunen in hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. De gemeente streeft ernaar dat alle peuters twee dagdelen per week aan dit programma kunnen deelnemen, wat volgens de miljoenennota van 2016 mogelijk moet worden gemaakt door extra middelen.

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een verplicht onderdeel van het beleid en richt zich op peuters met een taalachterstand die een indicatie van de GGD hebben. Het VVE-programma is intensiever dan het reguliere peuterprogramma en biedt extra ondersteuning om de taalontwikkeling van deze kinderen te bevorderen. Het doel is om deze kinderen beter voor te bereiden op het reguliere onderwijs, zodat ze op een gelijke voet kunnen starten.

De gemeente Leudal streeft ernaar om het aanbod van VVE te uitbreiden naar dorpen als Neer, Baexem en Ittervoort. Daarnaast wil de gemeente zorgen dat alle peuters het programma kunnen volgen, ongeacht de locatie. In 2015-2017 is dit beleid opgenomen in de uitgangspunten van de gemeente, die ook inhouden dat het programma en de VVE bij voorkeur worden aangeboden in een integraal kindencentrum (IKC), gekoppeld aan een basisschool.

Aanbod en organisatie in de dorpen

In Leudal is de kinderopvang verdeeld over verschillende dorpen en is het aanbod afhankelijk van de locatie. In de meeste dorpen wordt het peuterprogramma aangeboden, en in sommige gevallen is ook VVE beschikbaar. Een overzicht van het aanbod per dorp is beschikbaar in een tabel uit de lokale regelgeving, waarin duidelijk is te zien welke organisaties betrokken zijn bij de opvang en welke programma’s beschikbaar zijn.

De gemeente streeft ernaar om maximaal één kinderopvangorganisatie per dorp te hebben, om samenwerking en coördinatie te bevorderen. In sommige dorpen zoals Baexem en Ittervoort zijn er twee organisaties actief, wat kan leiden tot competitie en mogelijk duplicatie van diensten. De gemeente wil dit beheersen en een uniform aanbod garanderen.

Een voorbeeld van een dorp waar het peuterprogramma en VVE beschikbaar zijn, is Heythuysen, waar zowel Hoera als ‘t Kroekestöpke betrokken zijn bij de kinderopvang. In andere dorpen zoals Horn is het peuterprogramma georganiseerd door Ratjetoe Leudal, terwijl in Ell Hoera verantwoordelijk is voor de opvang. Deze variatie in aanbod is een gevolg van lokale omstandigheden en de aanwezigheid van verschillende kinderopvangorganisaties.

In dorpen waar geen basisschool is, zoals Haler en Nunhem, is er geen peuterprogramma of kinderopvang beschikbaar. In dorpen zoals Hunsel, Neeritter en Buggenum is wel een basisschool aanwezig, maar is er geen aanbod van het peuterprogramma of kinderopvang. De gemeente wil dit aanbod uitzetten, met name in dorpen waar het huidige aanbod ontbreekt.

Financiering en subsidies

De financiering van het peuterprogramma en VVE is een belangrijk aspect van het beleid in Leudal. De gemeente verleent subsidies voor het peuterprogramma (optioneel) en VVE (verplicht beleid). Deze subsidies worden verdeeld op basis van een bepaalde systematiek en zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de locatie.

Kinderdagopvang en buitenschoolse opvang (BSO) worden niet gesubsidieerd, wat betekent dat ouders voor deze diensten zelf verantwoordelijk zijn. Dit kan een beperking vormen voor gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben, en de gemeente wil dit in de toekomst mogelijk aanpassen.

In de miljoenennota van 2016 heeft het Rijk aangekondigd dat extra middelen beschikbaar komen voor de kinderopvang, waaronder een verhoging van de toeslag voor tweeverdienende ouders. Deze middelen zijn bedoeld om alle peuters toegang te geven tot het peuterprogramma, met name in dorpen waar het huidige aanbod beperkt is. De precieze financieringsstructuur is echter nog niet volledig duidelijk, en de beschikbare middelen voor Leudal zijn nog niet bekend.

Kwaliteit en toezicht

De kwaliteit van de kinderopvang is een kernaspect van het beleid in Leudal. De gemeente streeft ernaar om de kwaliteit te verbeteren, zowel qua pedagogische aanpak als qua voorzieningen. De inspecteurs kinderopvang van de veiligheidsregio Limburg Noord houden toezicht op de kwaliteitsaspecten en de regelgeving voor de kinderopvang. Periodiek worden controles uitgevoerd om te controleren of kinderopvangorganisaties aan de wettelijke eisen voldoen. Als blijkt dat een organisatie niet voldoet aan de eisen, kan een korting op de subsidie worden toegepast.

Daarnaast wil de gemeente extra middelen beschikbaar stellen voor de opleiding van beroepskrachten, zodat het niveau van de medewerkers verhoogd wordt. Het doel is dat alle beroepskrachten over de vereiste bekwaamheid beschikken en in staat zijn om hoogwaardige zorg te bieden aan kinderen. De focus ligt op het verbeteren van de beroepskracht-kindratio, zodat er voldoende personeel beschikbaar is om kinderen goed te begeleiden.

Toekomstvisie en uitdagingen

De gemeente Leudal heeft een duidelijke visie op de toekomst van de kinderopvang. Het doel is om in de toekomst een integraal kindencentrum (IKC) in elk dorp te realiseren. Deze centra zouden onderwijs, opvang en opvoeding combineren in één visie en programma. Hoewel het fysiek niet altijd mogelijk is om een IKC in elk dorp te realiseren, wil de gemeente toch een integrale aanpak garanderen, zodat er een doorgaande lijn is van visie en programma voor jonge kinderen en hun ouders.

Een van de uitdagingen is de verschillende aanbieders van kinderopvang, die soms leiden tot duplicatie en ongelijkheid in de kwaliteit van de dienstverlening. De gemeente wil dit beheersen door samenwerking te bevorderen en het aanbod te harmoniseren. Ook is het een uitdaging om extra middelen te verwerken, zoals uit de miljoenennota van 2016 aangekondigd is. De gemeente moet deze middelen doelgericht toewijzen om het aanbod te verbeteren en toegankelijker te maken voor alle ouders.

Conclusie

De kinderopvang in Leudal is een centraal onderdeel van het beleid van de gemeente. Het peuterprogramma en VVE zijn essentiële programma’s die gericht zijn op jonge kinderen en hun ontwikkeling. De gemeente streeft ernaar om het aanbod van deze programma’s uit te breiden, de kwaliteit te verbeteren en het aanbod te harmoniseren over de dorpen. De financiering en subsidies zijn een belangrijk aspect van het beleid, en de gemeente wil extra middelen benutten om het aanbod te verbeteren. Ook is er een sterke focus op het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang en de opleiding van beroepskrachten. In de toekomst wil de gemeente een integrale aanpak garanderen, met een visie op onderwijs, opvang en opvoeding in één programma.

Bronnen

  1. Beleid peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gemeente Leudal
  2. Beleid peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gemeente Leudal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven