Kinderopvang 'Oan de Boarn' in Irnsum: een overzicht van kinderopvangaanbiedingen en context in de regio
juli 19, 2025
De kinderopvang speelt een centrale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen en biedt ouders de mogelijkheid om te werken of andere verantwoordelijkheden naast het opvoeden van hun kinderen te combineren. In Nederland is de toegang tot kinderopvang een onderwerp dat regelmatig in de politiek en maatschappij ter discussie staat. Het aantal beschikbare kinderopvanglocaties varieert per gemeente en woonplaats, wat aangeeft dat de voorziening van kinderopvang regio-afhankelijk kan zijn.
Deze artikel geeft een overzicht van het aantal kinderopvanglocaties per gemeente in verschillende delen van Nederland. Het doel is om een duidelijk beeld te geven van de beschikbaarheid van kinderopvang en zo inzicht te verschaffen in de structuur van de sector. Het artikel is op basis van gegevens gemaakt die afkomstig zijn van een openbare bron. Daarbij is geen gebruik gemaakt van externe informatie of veronderstellingen.
Het aantal kinderopvanglocaties per gemeente varieert aanzienlijk. In sommige gemeenten zijn er relatief weinig locaties, terwijl andere gemeenten een groter aantal beschikbaar hebben. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de gemeenten waarin het aantal kinderopvanglocaties is opgenomen.
In de gemeente Westerveld, die zich bevindt in de regio Drenthe, zijn er 55 kinderopvanglocaties. Deze locaties zijn verspreid over de woonplaatsen Boschoord, Darp, Diever, Dwingeloo, Frederiksoord, Havelte, Nijensleek, Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied.
De gemeente Westervoort, die zich in Gelderland bevindt, telt 21 kinderopvanglocaties, allemaal in de woonplaats Westervoort.
In Westerwolde, een gemeente in Groningen, zijn er 60 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Bellingwedde, Bellingwolde, Blijham, Bourtange, Sellingen, Ter Apel, Ter Apelkanaal, Veelerveen, Vlagtwedde, Vriescheloo en Wedde.
De gemeente Westland, die zich in Zuid-Holland bevindt, is met 184 kinderopvanglocaties een van de gemeenten met het hoogste aantal locaties. Deze locaties zijn verspreid over de woonplaatsen 's-Gravenzande, De Lier, Honselersdijk, Kwintsheul, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Poeldijk, Ter Heijde, Wateringen en 's-Gravenzande.
In Weststellingwerf zijn er 70 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Blesdijke, Boijl, De Blesse, De Hoeve, Langelille, Munnekeburen, Nijeholtpade, Noordwolde, Oldeholtpade, Oldetrijne, Oosterstreek, Scherpenzeel, Sonnega, Steggerda, Ter Idzard, Vinkega, Wolvega en Zandhuizen.
In de gemeente Wierden zijn er 62 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Enter, Hoge Hexel, Notter, Wierden en Zuna.
De gemeente Wijchen, gelegen in Gelderland, telt 65 kinderopvanglocaties. Deze locaties zijn verspreid over de woonplaatsen Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Niftrik en Wijchen.
In de gemeente Wijdemeren zijn er 45 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen 's-Graveland, Ankeveen, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland.
In Haaksbergen zijn er 52 kinderopvanglocaties, allemaal in de woonplaats Haaksbergen. In Haarlem zijn er 266 kinderopvanglocaties, verspreid over de woonplaatsen Haarlem en Spaarndam.
De gemeente Haarlemmermeer telt 198 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen als Aalsmeerderbrug, Abbenes, Badhoevedorp, Beinsdorp, Buitenkaag, Burgerveen, Cruquius, Haarlemmerliede, Halfweg, Hoofddorp, Lijnden, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Spaarndam, Vijfhuizen, Weteringbrug, Zwaanshoek en Zwanenburg.
In Halderberge zijn er 46 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Bosschenhoofd, Hoeven, Oud Gastel, Oud en Nieuw Gastel, Oudenbosch en Stampersgat.
In Hardenberg zijn er 208 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Ane, Avereest, Balkbrug, Bergentheim, Brucht, Bruchterveld, Collendoorn, De Krim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg, Heemserveen, Hoogenweg, Kloosterhaar, Lutten, Mariënberg, Radewijk, Rheeze, Rheezerveen, Schuinesloot, Sibculo en Slagharen.
In Harderwijk zijn er 94 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Harderwijk en Hierden.
De gemeente Hardinxveld-Giessendam telt 43 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Hardinxveld-Giessendam.
In Harlingen zijn er 28 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Harlingen, Midlum en Wijnaldum.
In Hattem zijn er 43 kinderopvanglocaties, allemaal in de woonplaats Hattem.
In Helmond zijn er 145 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Helmond.
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht telt 58 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht.
In Hengelo zijn er 145 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Hengelo.
De gemeente Het Hogeland telt 131 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Adorp, Baflo, Bedum, De Marne, Den Andel, Eemsmond, Eenrum, Hefshuizen, Houwerzijl, Kantens, Kloosterburen, Leens, Noordwolde, Onderdendam, Oudeschip, Pieterburen, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Ulrum, Usquert, Warffum, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Westernieland, Winsum, Zandeweer, Zoutkamp en Zuidwolde.
In Heumen zijn er 38 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over de woonplaatsen Heumen, Malden, Nederasselt en Overasselt.
De gemeente Heusden telt 79 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Drunen, Elshout, Haarsteeg, Hedikhuizen, Herpt, Heusden, Nieuwkuijk, Oudheusden en Vlijmen.
In Hillegom zijn er 30 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Hillegom.
De gemeente Hilvarenbeek telt 36 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek.
In Hilversum zijn er 142 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Hilversum.
In Sliedrecht zijn er 64 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Sliedrecht.
De gemeente Sluis telt 31 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Aardenburg, Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, IJzendijke, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Kruis, Sluis, Sluis (oud), Sluis-Aardenburg, Waterlandkerkje en Zuidzande.
In Smallingerland zijn er 195 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Boornbergum, De Tike, De Veenhoop, De Wilgen, Drachten, Drachtstercompagnie, Houtigehage, Nijega, Opeinde, Oudega en Rottevalle.
De gemeente Soest telt 65 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Soest en Soesterberg.
In Someren zijn er 48 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Lierop en Someren.
De gemeente Son en Breugel telt 27 kinderopvanglocaties. Deze zijn allemaal in de woonplaats Son en Breugel.
In Stadskanaal zijn er 83 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Alteveer, Mussel, Musselkanaal, Onstwedde, Stadskanaal en Vledderveen.
De gemeente Staphorst telt 67 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals IJhorst, Punthorst, Rouveen en Staphorst.
In Stede Broec zijn er 56 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek.
De gemeente Steenbergen telt 38 kinderopvanglocaties. Deze zijn verspreid over woonplaatsen zoals De Heen, Dinteloord, Dinteloord en Prinsenland, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen.
De kinderopvangsector in Nederland is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van jonge kinderen en hun ouders. Het aantal kinderopvanglocaties varieert per gemeente, wat duidt op regionale verschillen in de beschikbaarheid van deze dienst. In sommige gemeenten zijn er veel locaties beschikbaar, terwijl andere gemeenten met een kleinere hoeveelheid locaties werken. Het is belangrijk dat ouders, opvoedders en andere betrokkenen inzicht krijgen in de beschikbaarheid van kinderopvang in hun regio. Dit helpt hen bij het maken van een weloverwogen keuze over de kinderopvang voor hun kind. De gegevens uit deze artikel tonen een duidelijk beeld van de huidige situatie en kunnen dienen als basis voor verdere discussies over de toekomst van de kinderopvang in Nederland.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet