logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangtoeslag in het buitenland: voorwaarden, landen en registratie

Kinderopvang is voor veel ouders een belangrijk onderdeel van de balans tussen werk en gezin. Voor Nederlandse ouders die in het buitenland wonen of werken, is het vaak niet duidelijk of en hoe ze recht hebben op de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is een financiële tegemoetkoming voor de kosten van kinderopvang. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de voorwaarden voor het ontvangen van de kinderopvangtoeslag buiten Nederland, de betrokken landen en de vereisten voor registratie van de kinderopvang. Het artikel is gebaseerd op de informatie uit betrouwbare bronnen zoals de Belastingdienst en Nederland Wereldwijd.

Kinderopvangtoeslag in het buitenland

Ouders die in het buitenland wonen of werken, kunnen onder bepaalde voorwaarden kinderopvangtoeslag ontvangen. Dit geldt zolang de kinderopvang die het kind in het buitenland bezoekt, geregistreerd staat in het Register Buitenlandse Kinderopvang (RBO) van DUO. Ook moet het kind wonen in een van de toegestane landen: EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk valt sinds 1 januari 2021 niet meer onder deze regels.

De kinderopvangtoeslag is een onderdeel van de sociale voorzieningen die door de Belastingdienst worden uitbetaald. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van de ouder of ouders en het aantal kinderen. Ook worden eventuele andere gezinsbijslagen meegenomen in de berekening. De Belastingdienst zorgt ervoor dat ouders nooit meer ontvangen dan het hoogste bedrag aan gezinsbijslagen waarop ze recht hebben.

Voorwaarden voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag

Er zijn een aantal voorwaarden die ouders moeten voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag in het buitenland. Deze voorwaarden zijn vergelijkbaar met de regels binnen Nederland, maar er zijn enkele belangrijke nuances.

1. Wonen in een toegestaan land

Als ouder woont u in het buitenland, dan moet dit land behoren tot de EU, of tot een van de EER-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland). Het VK (Verenigd Koninkrijk) is sinds 1 januari 2021 niet langer een EU-land en valt daarom buiten de regels. Ouders die na deze datum naar het VK zijn verhuisd, kunnen geen kinderopvangtoeslag aanvragen.

2. Werk in Nederland

Als u in het buitenland woont, moet u in Nederland werken en daar belasting over uw inkomen betalen. Dit geldt voor alle vormen van werk: loondienst, zelfstandigheid, ZZP of uitzendkracht. Zelfs bij parttime werk heeft u in aanmerking voor de toeslag. U kunt ook in Nederland een traject naar werk volgen, zoals een opleiding of inburgeringscursus, maar in dat geval is kinderopvangtoeslag niet mogelijk.

3. Geregistreerde kinderopvang

De kinderopvang waar uw kind naar gaat, moet geregistreerd zijn in het Register Buitenlandse Kinderopvang (RBO). Dit register bevat kinderopvanglocaties die voldoen aan de Nederlandse eisen. Als de opvang niet in het register staat of binnen 6 maanden gaat aflopen, kunt u bij DUO een aanvraag doen voor registratie.

4. Toeslagpartner

Als u samenwoont met een partner, dan wordt uw situatie gezamenlijk beoordeeld. De toeslagpartner moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de toeslagpartner ook in een van de toegestane landen wonen. Bovendien moet hij of zij werken, een traject naar werk volgen, een opleiding of inburgeringscursus volgen. De toeslagpartner moet een burgerservicenummer (BSN) hebben, evenals het kind of de kinderen.

Kinderopvangtoeslag als u in Nederland woont en in het buitenland werkt

Als u in Nederland woont en in het buitenland werkt, dan gelden de regels voor kinderopvangtoeslag bijna hetzelfde als voor ouders die binnen Nederland wonen en werken. Ook in dit geval moet u belasting betalen over uw inkomen in Nederland. De kinderopvang die uw kind bezoekt, moet geregistreerd zijn in het RBO, en u moet een BSN hebben.

Een belangrijk verschil is dat ook buitenlandse gezinsbijslagen worden meegenomen in de berekening van de toeslag. Dit betreft bijvoorbeeld kinderbijslag of kindgebonden budget. De Belastingdienst zorgt ervoor dat u nooit meer ontvangt dan het hoogste bedrag aan gezinsbijslagen waarop u recht heeft.

Registratie van buitenlandse kinderopvang

De registratie van kinderopvang in het buitenland is een essentieel onderdeel van de toegang tot de kinderopvangtoeslag. Het Register Buitenlandse Kinderopvang (RBO) bevat locaties die voldoen aan de Nederlandse eisen voor kinderopvang. Voor de registratie worden vier kwaliteitscriteria gebruikt:

  1. Eigen bijdrage van ouders: De aansluiting van de bijdrage van ouders aan de kinderopvang.
  2. Toezicht en inspectie: De manier waarop toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van de opvang.
  3. Gekwalificeerde beroepskrachten: Of de opvang wordt uitgevoerd door beroepskrachten met een verklaring van goed gekeurde opleiding (VOG) en bevoegdheidskennis (BKR).
  4. Maximale groepsgrootte: De groepsgroottes in de opvang, conform Nederlandse standaarden.

Als een kinderopvang niet in het RBO staat, kunt u bij DUO een aanvraag doen voor registratie. Dit is een voorwaarde voor het ontvangen van de kinderopvangtoeslag. In sommige gevallen wordt de opvang ook automatisch ingeschreven als de kinderopvang aan de eisen voldoet.

Buitenkans op kinderopvangtoeslag

Er zijn situaties waarin ouders geen kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen, zelfs als ze in een van de toegestane landen wonen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een ouder niet in Nederland werkt of geen belasting over zijn inkomen betaalt. Ook ouders die geen BSN hebben, kunnen de toeslag niet aanvragen. Buitenlandse kinderopvang die niet geregistreerd is in het RBO, is niet toegestaan voor de toeslag.

Ouders die in het buitenland wonen en geen werk hebben, kunnen dus niet aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Dit geldt ook als ze alleen in een opleiding of inburgeringscursus zitten. In die gevallen wordt de kinderopvangtoeslag niet uitgekeerd.

Aanvragen en uitbetaling

De aanvraagprocedure voor kinderopvangtoeslag is vergelijkbaar met de procedure binnen Nederland. Ouders kunnen de toeslag aanvragen via de Belastingdienst. De uitbetaling van de toeslag wordt meestal uitgevoerd door de Belastingdienst zelf, maar in sommige gevallen wordt de uitbetaling gedaan door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB berekent hoeveel toeslag u in totaal ontvangt, rekening houdend met eventuele andere gezinsbijslagen.

Na elk jaar ontvangt u van de Belastingdienst een definitieve berekening. Als u te veel of te weinig heeft ontvangen, wordt dit verrekend. U kunt hier meer over lezen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Samenwerking met DUO

DUO speelt een belangrijke rol in het registreren van buitenlandse kinderopvang. Het kwaliteitsrapport van Bartels beoordeelt de kinderopvang in EU-landen en EER-landen aan de hand van de vier kwaliteitscriteria. Als een kinderopvang aan deze criteria voldoet, kan DUO de organisatie registreren in het RBO. Dit is een voorwaarde voor het ontvangen van de kinderopvangtoeslag.

Per land zijn er ook aanvullende regels voor registratie. Bijvoorbeeld in Frankrijk is een agrément nodig van het Ministerie van Onderwijs, in Noorwegen een bewijs van registratie van de gemeente, en in Polen een zaświadczenie van de gemeente. Deze documenten zijn bewijs dat de kinderopvang aan de lokale eisen voldoet.

Conclusie

Kinderopvangtoeslag is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders die in het buitenland wonen of werken. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze deze toeslag aanvragen, zolang de kinderopvang geregistreerd staat in het Register Buitenlandse Kinderopvang en de ouder of ouders in Nederland werken en daar belasting betalen. De regels zijn vergelijkbaar met die binnen Nederland, maar er zijn enkele belangrijke nuances, zoals de toegestane landen en de registratievoorwaarden voor de kinderopvang.

Ouders die in het buitenland wonen en werken, kunnen rekenen op dezelfde regels als in Nederland, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Het is belangrijk om te weten dat de kinderopvang geregistreerd moet zijn in het RBO en dat de ouder of ouders een BSN moeten hebben. Ook geldt dat in het VK geen kinderopvangtoeslag uitgekeerd kan worden sinds 1 januari 2021.

Door het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kunnen ouders de kosten van kinderopvang beter dragen en zo hun werk-zorg balans behouden. Voor ouders die hulp nodig hebben bij het aanvragen van de toeslag, is er altijd contactmogelijkheid met de Belastingdienst.

Bronnen

  1. Rijksoverheid.nl – Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag in het buitenland
  2. Belastingdienst.nl – Kinderopvangtoeslag als u in het buitenland woont
  3. Belastingdienst.nl – Kinderopvangtoeslag als u in het buitenland werkt
  4. Nederland Wereldwijd – Kinderopvangtoeslag buiten Nederland
  5. Kennisplatformwerkeninkomen.nl – Kwaliteitsonderzoek kinderopvang EU/EER landen
  6. Wetten.overheid.nl – Kinderopvangtoeslag in het buitenland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven