Kinderopvang in Nederland: Modellen, functies en organisatie
juli 19, 2025
Kinderopvang in Almelo biedt een divers aanbod aan zorg en onderwijs voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De stad Almelo kent een aantal kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en voorzieningen die zich inzetten voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Bovendien is er sprake van een landelijke trend naar integrale kinderopvang (IKC), waarbij verschillende opvang- en onderwijsinstellingen samenwerken. In dit artikel geven we een overzicht van de beschikbare kinderopvang in Almelo, het beleid dat er op dit terrein gereguleerd is, en de pedagogische benaderingen die in de praktijk worden toegepast.
Het kinderdagverblijf Partou Carrousel bevindt zich aan de Leemhorst 11 in de wijk de Windmolenbroek in Almelo. Het kinderdagverblijf biedt een warme en kindvriendelijke omgeving waar kinderen kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. De locatie staat bekend om haar grote tuin, waar kinderen kunnen fietsen, spelen in de zandbak of kliederen in de waterbaan. Binnen is er veel te ontdekken, en het kinderdagverblijf werkt met thema’s om het leren en ontdekken van jonge kinderen te stimuleren.
Partou Carrousel biedt peuteropvang aan voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Voor kinderen met een VVE-indicatie of zonder recht op kinderopvangtoeslag (SUB) is er halve dagen opvang beschikbaar (alleen in de ochtend, 9:00-13:00 uur). Voor kinderen met SUB en zonder VVE-indicatie is er een hele dag reguliere opvang van 7:00 tot 18:00 uur.
De instelling heeft een duidelijke pedagogische visie, waarin kinderen zich veilig en gezien voelen. De pedagogisch professionals werken met zes bouwstenen om kinderen spelenderwijs te laten groeien, nieuwe ervaringen op te doen en zich positief te ontwikkelen. De focus ligt op het opbouwen van veerkracht en zelfvertrouwen.
De Haambengels is een kinderopvang gevestigd aan de Almeloseweg 211B in Mariaparochie. De instelling biedt opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Tijdens de zomervakantie is het thema van de BSO "reis om de wereld", waarbij kinderen elke week een ander land verkennen. Momenteel is het thema voor de kinderopvang "Oef wat warm!", met activiteiten gericht op warmte en kou.
De Haambengels is sinds 1990 actief en staat bekend om haar vertrouwde en professionele dienstverlening. Ouders kunnen hun kinderen aanmelden via een online aanmeldingsformulier.
In de gemeente Almelo wordt gewerkt aan het opzetten van een Integraal Kind Centrum (IKC). Een IKC is een voorziening waarin kinderopvang, onderwijs, buitenschoolse opvang en welzijnsactiviteiten onder één visie en één plan samenkomen. Het doel is om een doorgaande ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar te bevorderen, waarbij alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen.
In de wijk de Hofkamp zijn basisscholen zoals OBS de Windhoek en CBS de Heemde, kinderopvang zoals Muissie en andere instellingen aan het samenwerken in een campusmodel. Dit model houdt in dat de instellingen met behoud van hun eigen identiteit, elkaar versterken en samen een bredere aanpak bieden. Het centrale doel is om kinderen in een geïntegreerde omgeving te ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling.
De gemeente Almelo heeft beleidsregels vastgesteld op basis van de Wet kinderopvang (WKO). Deze regels zijn van toepassing op de uitvoering van gemeentelijke taken zoals toezicht en handhaving op kinderopvang. De regels zijn geldig vanaf 1 oktober 2020 tot 1 april 2024 en zijn vervallen op 2 april 2024.
De gemeentelijke taken omvatten het afhandelen van aanvragen, het toezicht houden op kwaliteit, het handhaven van regelgeving en het uitvoeren van preventieve activiteiten. De bevoegdheden zijn gemandateerd naar diverse functies binnen de gemeente, zoals de Secretaris/algemeen directeur, Adjunct-directeur, Hoofd uitvoering, en medewerkers van het Juridisch Medewerker A en Medewerker KCC.
Via een aanwijzingsbesluit is de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Twente aangewezen als toezichthouder. Deze persoon is gemachtigd om medewerkers van de GGD aan te wijzen als toezichthouder op basis van de Wet kinderopvang.
De beleidsregels bevatten ook een afwegingsmodel, waarin kwaliteitseisen per domein zijn vastgelegd, met een prioritering en eventueel sancties. Dit model helpt bij de beoordeling van naleving van regelgeving en het nemen van besluiten rondom handhaving.
De pedagogische benaderingen van kinderopvang in Almelo verschillen per instelling, maar er is een gemeenschappelijke focus op veiligheid, ontwikkeling en leren via speelactiviteiten.
Bij Partou Carrousel ligt de nadruk op een sterk pedagogisch klimaat waarin kinderen zich veilig en gezien voelen. De instelling werkt met zes bouwstenen om kinderen te ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht en zelfvertrouwen. De pedagogisch professionals creëren een omgeving waarin kinderen kunnen groeien en nieuwe ervaringen opdoen.
In het kader van het IKC-de Hofkamp wordt er gewerkt aan een integrale aanpak van kinderopvang en onderwijs. Hierbij is het doel om kinderen in een geïntegreerde omgeving te ondersteunen, waarbij alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Het model is gericht op doorgaande ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar.
Kinderopvang in Almelo biedt een breed en divers aanbod aan faciliteiten voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Instellingen zoals Partou Carrousel, De Haambengels en het IKC-de Hofkamp werken met verschillende pedagogische benaderingen, maar gemeenschappelijk is de focus op ontwikkeling, leren en veiligheid. De gemeente Almelo heeft duidelijke beleidsregels opgesteld om de kwaliteit van kinderopvang te waarborgen, met toezicht, handhaving en preventieve maatregelen.
Ouders kunnen kiezen uit diverse opties, afhankelijk van de leeftijd van hun kind, hun woonwijk en hun persoonlijke situatie. Door samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en welzijnsinstellingen wordt er gewerkt aan een integrale aanpak, die kinderen in staat stelt zich positief te ontwikkelen in een veilige en ondersteunende omgeving.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet