logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het opstapje naar de basisschool: speelse ondersteuning voor kinderen en ouders

Een vloeiende overgang van de kinderopvang naar de basisschool is van groot belang voor de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. In de praktijk blijkt dat een goed opgebouwde ondersteuning van ouders en kinderen tijdens deze overgang een positieve impact heeft op het schoolstartverloop. Tegenwoordig zijn er tal van programma’s en initiatieven die ouders ondersteunen bij het opbouwen van vertrouwen en de nodige vaardigheden voor hun kind om te slagen in de basisschool. Dit artikel gaat in op de beschikbare programma’s, de rol van de pedagogische instellingen en de manier waarop ouders actief betrokken kunnen worden in het proces.

Speelse ondersteuning bij het opstapje

In de gemeenschappen van Cuijk en Boxmeer zijn de programma’s Instapje en Opstapje beschikbaar als gratis gezinsprogramma’s. Deze programma’s zijn gericht op ouders die extra ondersteuning willen in de opvoeding van hun kind. Ze zijn bedoeld voor kinderen vanaf 16 maanden tot 4 jaar die extra aandacht kunnen gebruiken bij hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Een belangrijk kenmerk van deze programma’s is dat een gesubsidieerde contactmedewerker bij het gezin thuiskomt. Deze medewerker begeleidt ouders bij het uitvoeren van speelse en leerzame activiteiten met hun kind. Het doel is dat ouders deze activiteiten na het bezoek zelfstandig kunnen uitvoeren. Tijdens deze bezoeken worden werkmaterialen gebruikt die aansluiten bij de kennis en vaardigheden die kinderen nodig hebben voor een goede start bij de peuteropvang en groep 1.

De activiteiten zijn zowel leerzaam als leuk en worden gekozen op basis van de ontwikkelingsfase van het kind. Daarnaast krijgen ouders informatie over de ontwikkeling van kinderen en manieren om deze te stimuleren. Deze aanpak zorgt voor een sterke betrokkenheid van de ouder bij de groei van het kind, wat essentieel is voor een goed opstapje naar de basisschool.

Deelname aan deze programma’s is vrijwillig, en het wordt aanbevolen om het kind tijdens of na het traject naar een dagopvang of peuteropvang te sturen. Zo kan de ondersteuning doorlopen en blijft de ontwikkeling van het kind op een consistente manier gestimuleerd. Voor ouders die in aanmerking komen voor Instapje of Opstapje, wordt het gesprek met de jeugdverpleegkundige van de GGD aanbevolen om te bepalen of het programma geschikt is voor het gezin.

Peuteropvangen als opstapje naar de basisschool

Peuteropvangen spelen een centrale rol in de voorbereiding op de basisschool. Zoals beschreven op de websites van de peuteropvangen ‘t Zonneroosje en De Schalm, zijn deze instellingen gevestigd op het idee dat kinderen zich best kunnen ontwikkelen in een speel- en leermilieu dat zowel vertrouwd als uitdagend is.

Een voorbeeld is de Peuteropvang ‘t Zonneroosje, die deel uitmaakt van de Rudolf Steinerschool in Krimpen aan de IJssel. Deze peuteropvang biedt Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) aan en gebruikt het programma Speelplezier. Aan de hand van wisselende thema’s leren kinderen de wereld ontdekken door te spelen. De pedagogische uitgangspunten sluiten goed aan bij het vrijeschoolonderwijs en leggen de nadruk op een natuurlijke benadering van de kinderen. Activiteiten zoals het bakken van broodjes of het bereiden van gerechten vormen onderdeel van het dagelijkse programma, net als buitenspelen.

Kenmerkend voor deze peuteropvang is de onvoorwaardelijke aandacht voor de kinderen en de nadruk op speelochtenden. Hierdoor kunnen peuters zich ontwikkelen tot kinderen die de wereld vol vertrouwen tegemoet kunnen treden. Ook is er een sterke nadruk op ouderbetrokkenheid. Ouders worden uitgenodigd om actief meedenken over de kwaliteit van de kinderopvang, het pedagogisch beleid, de openingstijden en het prijsbeleid. Voor deze doeleinden bestaat er een oudercommissie, waar ouders zich bij een van de pedagogisch medewerkers kunnen aanmelden.

De Peuteropvang De Schalm biedt, voor ouders die dit willen, ook een verlengde peuteropvang aan. Op deze locatie kunnen kinderen vanaf 3 jaar langer blijven, zodat ze meer tijd doorbrengen in een leermilieu. Tijdens de verlengde peuteropvang verzorgen de medewerkers een gezonde, vegetarische lunch en zorgen ze voor een rustig moment na een levendige ochtend. De activiteiten worden afgestemd op de behoeften van de kinderen, zoals extra aandacht voor taalontwikkeling of verdieping in andere vaardigheden. Hierdoor zijn kinderen beter voorbereid op de basisschool.

Samenwerking tussen peuteropvang en basisschool

Een goed opstapje naar de basisschool vereist niet alleen een sterke basis in de peuteropvang, maar ook een vloeiende samenwerking tussen de kinderopvang en de basisschool. Dit is bijvoorbeeld beschreven in de activiteiten van Gro-Up, een kinderopvang en school die samenwerken om kinderen van 2 tot 13 jaar te ondersteunen. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten houden contact en delen informatie over de groei van de kinderen. Hierdoor kan een consistente ondersteuning worden geboden die aansluit bij de behoeften van het kind.

In de Peuteropvang Onze Wereld, die bij Gro-Up hoort, wordt het opstapje naar de basisschool gezien als een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Hier spelen kinderen met andere kinderen, wat positief is voor hun sociale ontwikkeling. Tijdens het spelen wordt aandacht besteed aan taal en rekenen, zodat kinderen goed voorbereid zijn op de basisschool. De pedagogisch medewerkers van Gro-Up begeleiden kinderen en ouders om ervoor te zorgen dat de overgang zo vloeiend mogelijk verloopt.

Ouderbetrokkenheid: een essentieel onderdeel

Ouders worden in de meeste kinderopvanginstellingen uitgenodigd om betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind. Dit kan op verschillende manieren: door bijvoorbeeld deel te nemen aan ouderbijeenkomsten, een oudercommissie te vormen of actief betrokken te zijn bij de dagelijkse activiteiten. In de Peuteropvang ‘t Zonneroosje en De Schalm is ouderbetrokkenheid een kernaspect. Ouders worden uitgenodigd om actief meedenken over belangrijke zaken als de kwaliteit van de kinderopvang, het pedagogisch beleid, de openingstijden en het prijsbeleid.

Deze betrokkenheid heeft als doel om ouders te ondersteunen bij het begrijpen van de opvoedkundige keuzes van de peuteropvang en om hen beter te kunnen voorbereiden op de overgang naar de basisschool. Hierdoor ontstaat een partnerschap tussen ouders en medewerkers, wat positief is voor de ontwikkeling van het kind.

Gratis peuteropvang en toegankelijkheid

In sommige regio’s, zoals Rotterdam, is er een mogelijkheid voor ouders om hun peuter gratis naar de peuteropvang te sturen, bijvoorbeeld in de wijk Feijenoord, Charlois of IJsselmonde. Dit is een maatregel om toegankelijkheid te vergroten en armoede te bestrijden. Voor ouders die in deze regio’s wonen, is het dus mogelijk om hun kind op een eerlijke basis te ondersteunen in de voorbereiding op de basisschool.

Natuurlijk is toegankelijkheid ook een thema in de praktijk. Zoals beschreven op de websites van Peuteropvang ‘t Zonneroosje en De Schalm, is er goed bereikbaarheid via openbaar vervoer en parkeermogelijkheden. In sommige gevallen zijn er gratis parkeermogelijkheden, zoals bij ‘t Zonneroosje, terwijl andere locaties, zoals De Schalm, wel betaalde parkeermogelijkheden aanbieden. Ouders kunnen hierbij rekening houden met hun voorkeuren en situatie.

Samenvatting

Een goed opstapje naar de basisschool is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Programma’s zoals Instapje en Opstapje bieden ouders een ondersteuning in de opvoeding van hun kind en helpen hen om speelse activiteiten uit te voeren die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. Peuteropvangen zoals ‘t Zonneroosje, De Schalm en Onze Wereld spelen een centrale rol in de voorbereiding op de basisschool door middel van speelplezier, taalontwikkeling en sociale interactie. De samenwerking tussen peuteropvang en basisschool is essentieel voor een vloeiende overgang, en ouderbetrokkenheid speelt een grote rol in het proces. Ook de toegankelijkheid en het mogelijkheid tot gratis kinderopvang in bepaalde regio’s zijn belangrijke factoren voor ouders die hun kind willen ondersteunen in deze fase van de opvoeding.

Bronnen

  1. Spring Kinderopvang - Instapje en Opstapje
  2. Peuteropvang 't Zonneroosje
  3. Peuteropvang 't Zonneroosje - Toffetijd
  4. Kinderopvang Onze Wereld - Gro-Up

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven