Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
In de wijk Nieuwland in Amersfoort is een uniek kindcentrum gevestigd dat onderwijs en kinderopvang combineert onder één dak. Het Openbaar Kindcentrum Het Nieuwe Land biedt een doorgaande leerlijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Hier is er sprake van samenwerking tussen kinderopvang en basisonderwijs, waarbij de ontwikkeling van kinderen centraal staat. Daarnaast zijn er ook meerdere buitenschoolse opvanglocaties in de wijk, zoals bij Partou aan de Steur 1 en het Kindcentrum Plons. In deze artikelen gaan we in op de organisatie, activiteiten en pedagogische visie van deze opvanglocaties in Nieuwland.
Het Openbaar Kindcentrum Het Nieuwe Land is een unieke instelling die kinderopvang en onderwijs combineert. Het kindcentrum is een samenwerking tussen Stichting Meerkring en Ska kinderopvang. Hier vindt zowel kinderopvang als basisonderwijs plaats. Kinderen van 0 tot 13 jaar kunnen hier opgevangen en onderwijst worden. De doorgaande leerlijn betekent dat kinderen vanaf het begin van hun ontwikkeling tot en met de basisschool een doorlopende ondersteuning krijgen.
Voor kinderen jonger dan 4 jaar is er een aparte vleugel met een kinderdagverblijf (0 tot 2 jaar) en een speelleergroep (2 tot 4 jaar). Kinderen vanaf 4 jaar komen in het basisonderwijs terecht. Het basisonderwijs is onderverdeeld in de onderbouw (groepen 1 t/m 3) en de bovenbouw (groepen 4 t/m 8). Daarnaast is er ook buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
De buitenschoolse opvang in Nieuwland is een bijzondere plek waar kinderen na schooltijd of in de vakantie kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. De BSO’s zijn gevestigd in verschillende locaties, zoals aan de Steur 1 bij Partou en in het Kindcentrum Plons.
De buitenschoolse opvang aan de Steur 1 is gevestigd in een oud scoutinggebouw dat omringd wordt door waterpartijen en groen. Het gebouw is opvallend vanwege de houten structuur en grote speelzaal. In deze ruimte vinden techniekmiddagen en kookactiviteiten plaats. Buiten is er een uitdaging speelterrein waar kinderen kunnen vissen, vlotten bouwen of sporten met een sportdocent.
Het Kindcentrum Plons is een andere locatie voor buitenschoolse opvang. Hier is er ruimte voor kinderen tot 8 jaar. De opvanglocatie biedt een speelleergroep, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang. De jongste kinderen hebben hun eigen ruimte waar ze kunnen ontdekken en spelen. De oudere kinderen kunnen meedoen aan activiteiten in de buitenschoolse opvang.
De buitenschoolse opvang biedt een uitdagend en afwisselend programma. De kinderen kunnen kiezen uit activiteiten op het gebied van sport en spel, cultuur, creativiteit en natuurbeleving. De pedagogische werkers hebben vaak een eigen specialisatie en werken samen met andere partijen. De kinderen bepalen zelf aan welke activiteiten ze meedoen. Ook het "niks doen" is een optie die wordt geaccepteerd.
In de buitenschoolse opvang is er bijvoorbeeld een ontdektuin waar jonge kinderen takjes, blaadjes en boomstammetjes verzamelen. De oudere kinderen werken in de moestuin waar groente en fruit verbouwd wordt. Er is ook een appelboom voor snacks.
Bij de kinderopvang in Nieuwland is de pedagogische visie sterk gericht op het ontwikkelen van zelfvertrouwen, veiligheid en creativiteit bij kinderen. Het is de bedoeling dat kinderen zich in deze omgeving prettig en veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.
In een kindcentrum zoals Het Nieuwe Land verdwijnen de grenzen tussen kinderopvang en onderwijs. Alle medewerkers werken nauw samen om de ontwikkeling van de kinderen te ondersteunen. Er wordt toegewerkt naar één gezamenlijke pedagogische visie en werkwijze. Dit is goed voor de kinderen en ook prettig voor de ouders, omdat er sprake is van een doorgaande ondersteuning vanaf de jongste leeftijd tot en met de basisschool.
Spelen is een essentieel onderdeel van de pedagogische visie. Bijvoorbeeld in de speelleergroep en buitenschoolse opvang is er veel ruimte voor creatief en sociaal spelen. In de kleuterjaren wordt gespeeld met blokken, wordt gezamenlijk gewerkt en worden boeken voorgelezen. In de buitenschoolse opvang is er ruimte voor activiteiten zoals sporten, creatieve workshops en uitstapjes.
De kinderopvanglocaties in Nieuwland werken vaak samen met andere partijen. Zo is er sprake van samenwerking met sportdocenten, kunstenaars en natuurpedagogische instellingen. Deze samenwerking zorgt voor een rijke en variabele opvangervaring voor de kinderen.
Buiten het kindcentrum zijn er ook andere instellingen in de wijk, zoals een basisschool, een wijkcentrum en een grote sporthal. Deze liggen dichtbij en zijn makkelijk te bereiken te voet of met de fiets.
De kinderopvanglocaties in Nieuwland zijn goed bereikbaar vanuit de wijk en uitvalswegen van Amersfoort-Noord. De locaties zijn duidelijk gemarkeerd en voorzien van zichtbare signage. Bij de buitenschoolse opvang is er een veilige overgang van school naar opvang. De kinderen krijgen een hesje aan en worden veilig gebracht van school naar de opvanglocatie.
Ouders kunnen hun kind vrijblijvend inschrijven bij de kinderopvanglocaties. Er is ook de mogelijkheid om een rondleiding aan te vragen of contact op te nemen met de locatiemanager voor meer informatie. Bijvoorbeeld bij Partou aan de Steur 1 is Lisa Fokker de locatiemanager.
In de wijk Nieuwland in Amersfoort is er een integrale aanpak van kinderopvang en onderwijs. Het Openbaar Kindcentrum Het Nieuwe Land biedt kinderen van 0 tot 13 jaar een doorgaande leerlijn en een veilige omgeving. De buitenschoolse opvanglocaties zoals Partou aan de Steur 1 en het Kindcentrum Plons zorgen voor een rijke en afwisselende opvangervaring. Hier kunnen kinderen niet alleen spelen en ontdekken, maar ook leren en zich sociaal ontwikkelen. De pedagogische visie is gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen, veiligheid en creativiteit. De samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs zorgt voor een doorgaande ondersteuning van kinderen vanaf de jongste leeftijd tot en met de basisschool.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet