Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Kiem is een onderwijs- en opvangorganisatie die zich richt op kinderen van 0 tot 13 jaar in de gemeente Maashorst. Het biedt een breed aanbod van zorg en onderwijs, waaronder kinderopvang, buitenschoolse opvang en basisonderwijs. De organisatie werkt nauw samen met diverse partners binnen de gemeente om kinderen te ondersteunen bij hun sociaal-emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling. Kiem is verankerd in een visie die gericht is op de kracht van ieder kind en de samenwerking tussen opvang en onderwijs.
Kiem gelooft in de kracht van ieder kind. Volgens de visie van Kiem is elk kind uniek en heeft het eigen talenten. Het doel van de organisatie is om deze talenten te ontwikkelen door kinderen een solide basis te bieden. Dit gebeurt binnen een omgeving waarin kinderen zich veilig en waardevol voelen. Kiem werkt met diverse organisaties in Maashorst om deze visie tot leven te brengen. De organisatie is niet alleen gericht op het ontwikkelen van talenten, maar ook op het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken die invloed hebben op de toekomst van kinderen.
Een van de kernwaarden van Kiem is het creëren van een mini-maatschappij binnen het kindcentrum. Kinderen komen uit verschillende culturen en achtergronden en brengen verschillende talenten mee. Deze diversiteit wordt gezien als een rijkdom. Door samen te werken, te leren van en met elkaar, en te helpen waar dat nodig is, wordt er een inclusieve en leerzame omgeving gecreëerd. Kiem gelooft dat kinderen zich in zo’n omgeving het beste kunnen ontwikkelen.
Een belangrijk aspect van de werkwijze van Kiem is de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. In school Kiem startte op 26 augustus een groep vanuit het kinderdagcentrum. In deze groep wordt kinderen van 4 tot 6 jaar intensief begeleid, wat hen in staat stelt om voorbereidend onderwijs te volgen. Dit vergroot de kans dat deze kinderen later kunnen doorstromen naar regulier onderwijs. Door deze samenwerking leren Kiem en haar partners hoe ze op de lange termijn onderwijs een vaste plek kunnen geven binnen de zorgsector en omgekeerd. Het doel is om de scheidslijnen tussen zorg en onderwijs te verwijderen en het denken te verbreden door te focussen op de ontwikkeling van kinderen.
Een ander voorbeeld van samenwerking is de BSO+ in Oud-Beijerland, waar Kiem samenwerkt met de kinderopvangorganisatie Kibeo en scholen voor speciaal onderwijs. De opvang in kenniscentrum Mozaïek richt zich op kinderen met extra zorgvraag. Deze kinderen krijgen hier extra aandacht en persoonlijke begeleiding, iets wat in een reguliere BSO-setting niet mogelijk is vanwege het gebrek aan tijd en expertise. Gespecialiseerde medewerkers van Kibeo en Gemiva verzorgen groepsgerichte activiteiten na schooltijd, waardoor kinderen extra ondersteuning krijgen in hun ontwikkeling.
Buitenschoolse opvang speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Bij Kiem leren kinderen in groepsverband te spelen, om te gaan met anderen en met zichzelf. Pedagogische medewerkers ondersteunen deze sociaal-emotionele ontwikkeling. Locatie Spetters, gevestigd in kindcentrum Kaskade, biedt zowel babyopvang, peuteropvang als buitenschoolse opvang. Er zijn momenteel drie BSO-groepen voor kinderen van 4 tot 7 jaar, en er is sprake van een vierde groep die binnenkort wordt opgestart.
De 4-7-jarigen zijn gevestigd in dezelfde gang en werken nauw samen met andere BSO-collega’s. Daarnaast zijn er ook groepen voor kinderen van 7 tot 10 jaar en een groep voor kinderen vanaf 10 jaar. Locatie Spetters vormt samen met basisschool de Kiem het kindcentrum Kaskade. Deze samenwerking zorgt voor een doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar en een soepele overgang tussen onderwijs en buitenschoolse opvang.
Een van de unieke aanbodpunten van Kiem is het gebruik van buitenbedjes. Deze houten slaaphuisjes worden gebruikt om kinderen te laten slapen in een gezonde en fijne omgeving. In Scandinavische landen is bekend dat kinderen die buiten slapen langer en rustiger slapen, meer vitamine D aanmaken en minder last hebben van verkoelingsklachten. Onderzoek in Finland toont aan dat kinderen die buiten slapen beter uitgerust zijn voor de dag.
Bij Kiem zijn de buitenbedjes een klein houten huisje met een bedje waar kinderen veilig kunnen slapen. Deze methode is ideaal voor kinderen die moeite hebben met slapen. Het is ook een methode die aansluit bij de visie van Kiem op het jonge kind en gezonde leefstijl. De geschiedenis van buitenbedjes gaat terug tot de jaren ’30, toen een Groningse huisarts en Dr. Emmi Pikler in Budapest advies gaven om kinderen buiten te laten slapen voor gezondheidsredenen. Bij Kiem wordt volgens de pedagogische visie van Dr. Emmi Pikler gewerkt, waarbij buiten slapen bijdraagt aan een betere natuurbeleving en een rijke zintuiglijke ervaring.
Kiem biedt ook een gratis zomerprogramma genaamd Manos, in samenwerking met Maashorst Handen Ineen. Het programma is gericht op kinderen van 0 tot 13 jaar en biedt een breed aanbod van activiteiten, van camping tot bioscoop, van bootcamp tot picknick. Het doel van Manos is om ieder kind een rijke ontwikkeldag te bieden, zowel op als na schooltijd. Het programma is gratis toegankelijk voor alle kinderen in de gemeente Maashorst, wat bijdraagt aan gelijke kansen.
Het zomerprogramma is een voorbeeld van hoe Kiem samenwerkt met partners om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Door middel van activiteiten buiten de schooltijd krijgen kinderen de kans om te experimenteren, te leren en te groeien. Het programma is ook bedoeld om de banden tussen kinderen, ouders en de gemeenschap te versterken.
Kiem zoekt regelmatig leerkrachten en pedagogisch medewerkers om mee te werken aan het onderwijs en de opvang van kinderen. Een vacature op Den Dijk benadrukt de zoektocht naar een leerkracht voor groep 5-6 op donderdag en vrijdag. De organisatie benadrukt de wens om met enthousiaste en ervaren collega’s samen te werken in een klein en warm team. De leerkracht moet flexibel inzetbaar zijn en bereid zijn om bij te dragen aan het ontwikkelingsproces van kinderen.
Het kindcentrum op Den Dijk is een gezellige dorpsschool waar iedereen elkaar kent. Het is gevestigd in een gebouw met Kanteel kinderopvang en de bibliotheek, wat een fijne samenwerking mogelijk maakt. Kiem benadrukt dat het werken in zo’n omgeving ideaal is voor iemand die een betekenisvolle bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van kinderen.
Kiem is ook betrokken bij maatschappelijke initiatieven, zoals de Nacht van de Vluchteling. Deze wandeltocht wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor actuele en vergeten crisissen in de wereld. Kiem doet mee aan deze activiteit om bij te dragen aan het opbouwen van een betere toekomst voor kinderen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Het geld dat tijdens de wandeltocht wordt opgehaald, gaat naar noodhulpprojecten van Stichting Vluchteling, zoals schoon drinkwater, eten, schoolspullen en medicijnen.
Kiem benadrukt dat kinderen die gevlucht zijn, vaak extra ondersteuning nodig hebben bij hun aanpassing aan een nieuw land en hun sociale en emotionele ontwikkeling. Door samen te werken met Stichting Vluchteling en andere partners, probeert Kiem haar rol te spelen in het creëren van een veilige en steunende omgeving voor deze kinderen.
Kiem is een onderwijs- en opvangorganisatie die zich richt op het ontwikkelen van kinderen van 0 tot 13 jaar. Door middel van een breed aanbod van kinderopvang, buitenschoolse opvang en onderwijs, helpt Kiem kinderen om hun unieke talenten te ontwikkelen. De organisatie benadrukt de waarde van samenwerking, inclusie en gezonde leefstijlen. Door samen te werken met partners en door innovatieve programma’s zoals buitenbedjes en Manos te implementeren, zorgt Kiem ervoor dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De visie van Kiem is gebaseerd op de overtuiging dat ieder kind de kans verdient om te groeien in een veilige, leerzame en inclusieve omgeving.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet