logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

GGD en het bestrijden van kinderziekten in de kinderopvang

In kinderopvangen en scholen komen veel kinderen in contact met elkaar, wat het risico op de verspreiding van kinderziekten verhoogt. Het is daarom belangrijk dat kinderopvanginstellingen en scholen actief meewerken aan de bestrijding van besmettelijke ziekten. De GGD speelt een centrale rol bij het detecteren, onderzoeken en beheersen van infectieziekten. In deze bijdrage wordt ingegaan op de rol van de GGD, de maatregelen die kunnen worden genomen en welke ziekten moeten worden gemeld.

Rol van de GGD in het bestrijden van kinderziekten

De GGD helpt kinderopvanginstellingen en scholen bij het beheersen van infectieziekten. Wanneer er sprake is van een verhoogd aantal zieken of verdachte aandoeningen, is het belangrijk om dit vroegtijdig te melden. Dit helpt bij het voorkomen van een uitbraak. De GGD biedt advies, voorlichting en ondersteuning bij het signaleren en beheersen van ziekten.

Een van de taken van de GGD is het onderzoek naar de oorzaak van aandoeningen en het bepalen van de noodzaak van maatregelen om verspreiding te beperken. Bijvoorbeeld bij hoofdluis, schurft of meerdere gevallen van ernstige aandoeningen zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. De verpleegkundige van de GGD kan in overleg treden met de leiding van de kinderopvang om te bespreken of actie genomen moet worden.

Daarnaast helpt de GGD bij het opstellen van standaardprocedures en het informeren van ouders. Deelname aan het proces door middel van luizenwerkgroepen en het gebruik van deurbriefjes zijn belangrijke strategieën om de verspreiding van ziekten te beperken. In sommige gevallen kan ook een jeugdverpleegkundige worden ingeschakeld om ouders thuisbegeleiding te bieden.

Welke ziekten moeten gemeld worden?

Het is belangrijk om bepaalde aandoeningen aan de GGD te melden, omdat dit helpt bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke uitbraken. De GGD heeft een lijst van aandoeningen waarbij melding verplicht is. Deze aandoeningen zijn als volgt:

  • Diarree als meer dan een derde van de kinderen in een groep binnen één week klachten heeft.
  • Geelzucht bij één geval.
  • Huiduitslag (vlekjes) bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep.
  • Schurft moet worden gemeld als er één of meerdere personen zijn met de verdenking op deze huidbesmetting.
  • Andere ernstige aandoeningen die mogelijk besmettelijk zijn, zoals meerdere gevallen van longontsteking of hersenvliesontsteking binnen een korte periode.

Bij het signaleren van hoofdluis is het ook verstandig om contact op te nemen met de GGD. De GGD kan in dat geval ondersteuning bieden bij het opzetten van een luizenwerkgroep en het informeren van ouders.

Hygiëne, vaccinaties en brononderzoek

Om de verspreiding van kinderziekten te beperken, is het belangrijk om maatregelen op het gebied van hygiëne te nemen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit regelmatig reinigen van oppervlakken, het aanbieden van handzeep en het aanmoedigen van kinderen om vaak hun handen te wassen. Daarnaast kan brononderzoek worden uitgevoerd om te bepalen waar de ziekte vandaan komt en of contactpersonen besmet zijn.

Vaccinaties spelen ook een grote rol in de bestrijding van ziekten zoals mazelen. Het is verstandig om ouders te informeren over de belangrijkheid van vaccinaties en eventueel gemiste vaccinaties aan te vullen. Op dit moment is er geen noodzaak voor vervroegde vaccinaties voor kinderen onder de 14 maanden, zoals is gemeld op de website van de GGD. De landelijke richtlijnen van het RIVM bepalen hierover de juiste tijdstippen voor vaccinatie.

Deurbriefjes als communicatiemiddel

Een effectieve manier om ouders op de hoogte te houden van infectieziekten is het gebruik van deurbriefjes. Deze briefjes worden gebruikt als meerdere kinderen in een groep dezelfde aandoening vertonen. Het deurbriefje bevat informatie over wat de ziekte is, wat ouders kunnen doen en of kinderen naar school of het kindercentrum mogen blijven.

Het is aan te raden om eerst contact op te nemen met de GGD voordat het deurbriefje wordt aangeplakt. Dit zorgt ervoor dat de informatie accuraat en relevant is. De GGD kan eventueel aanvullende adviezen geven of meedenken over het beheersen van de situatie.

Rol van ouders bij het bestrijden van kinderziekten

Ouders spelen een belangrijke rol in het beheersen van kinderziekten. Het is belangrijk dat ouders regelmatig controleren of hun kind tekenen van ziekten vertoont, zoals hoofdluis of huiduitslag. Bij hoofdluis wordt aanbevolen om gedurende twee weken regelmatig te kammen met een luizenkam. Deze methode is veruit de meest effectieve manier om van hoofdluis af te komen.

Wanneer een kind ziek is, is het belangrijk om te beslissen of het kind naar school of de kinderopvang mag. De GGD kan advies geven over de geschiktheid van een kind om te blijven of naar huis te gaan. Daarnaast is het aan te raden om andere ouders en de leiding van de kinderopvang op de hoogte te brengen van het voorkomen van hoofdluis of andere besmettelijke aandoeningen.

Toezicht op de kwaliteit van kinderopvang

Niet alleen de bestrijding van ziekten valt onder de verantwoordelijkheid van de GGD, ook het toezicht op de kwaliteit van kinderopvangen is belangrijk. De GGD voert regelmatig inspecties uit om te controleren of kinderopvanginstellingen voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Deze inspecties kunnen onaangekondigd plaatsvinden. Na elke inspectie wordt een rapport opgesteld dat naar de houder van de kinderopvang en de gemeente wordt gestuurd. In het rapport wordt een advies gegeven over de beoordeelde onderwerpen.

Als een kinderopvang niet voldoet aan de kwaliteitseisen, kan de gemeente maatregelen nemen. Daarnaast zijn inspectierapporten openbaar en kunnen zij op de website van het Landelijk Register Kinderopvang worden ingezien.

Klachten en meldingen over kinderopvang

Als ouder bent u niet tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang of hebt u signalen dat een instelling niet aan de wettelijke eisen voldoet, dan kunt u een klacht indienen. De GGD kan geen individuele klachten behandelen, maar u kunt dit doen via het Klachtenloket Kinderopvang of de Geschillencommissie. Deze klachtenregeling is verplicht voor alle kinderopvangorganisaties.

Als u vragen heeft over infectieziekten of wilt weten wat u als ouder kunt doen, kunt u contact opnemen met de GGD. Zij zijn bereikbaar via telefoon of e-mail en kunnen u gericht advies geven. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te doen om de verspreiding van ziekten te beperken.

Conclusie

Het bestrijden van kinderziekten in kinderopvangen en scholen is een samenwerkingsverband tussen ouders, instellingen en de GGD. Door het tijdig melden van ziekten, het toepassen van hygienemaatregelen en het informeren van ouders, kan de verspreiding van besmettelijke aandoeningen worden beperkt. De GGD speelt een centrale rol bij het ondersteunen van kinderopvangen en het geven van advies over de bestrijding van ziekten.

Het is belangrijk dat zowel ouders als leiding van kinderopvangen zich bewust zijn van de aandoeningen die gemeld moeten worden en de maatregelen die genomen kunnen worden. Door middel van samenwerking en duidelijke communicatie kan de gezondheid van kinderen in de kinderopvang worden beschermd.

Bronnen

  1. Infectieziekten op kinderopvang en school
  2. Inspecties kinderopvang
  3. Deurbriefjes infectieziekten
  4. Mazelen, KDV en scholen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven