logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Functiedifferentiatie in de kinderopvang: een essentieel thema in onderhandelingen en kwaliteitsbeleid

Functiedifferentiatie in de kinderopvang is momenteel een belangrijk onderwerp in de onderhandelingen over de nieuwe cao Kinderopvang, evenals een kernaspect in de kwaliteitsborging van de zorg voor jonge kinderen. De vraag hoe pedagogisch medewerkers in verschillende functies worden ingezet, hoe hun expertise wordt geëvalueerd en hoe professionele groei wordt gestimuleerd, staat centraal in zowel de collectieve arbeidsovereenkomst als in de kwaliteitsnormen. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige discussies, aanbevelingen en juridische kaders rond functiedifferentiatie in de kinderopvang, en legt uit waarom dit thema van strategisch belang is voor het werkveld.

De rol van functiedifferentiatie in de cao Kinderopvang

Functiedifferentiatie is een van de thema’s waarover de onderhandelingen tussen de CNV, werkgeversorganisaties en andere bonden worden gevoerd. Tijdens de laatste onderhandelingsronde, op 18 november 2024, werden concrete voorstellen gedaan over hoe de functies van medewerkers in de kinderopvang beter gedefinieerd en gereguleerd kunnen worden. Volgens de CNV is het noodzakelijk om de werkdruk en de professionele zeggenschap van werknemers aan te passen aan de huidige realiteit, waarbij de verantwoordelijkheid en expertise van pedagogisch medewerkers verschillen per functie.

Tot op heden is er nog geen overeenstemming bereikt over de precieze richtlijnen voor functiedifferentiatie. Echter, procesafspraken zijn gemaakt en alle partijen moeten voor de volgende onderhandelingsronde, op 12 december 2024, concrete tekstvoorstellen indienen. Deze voorstellen zullen ook aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid, inclusief de mogelijkheid van een kortere werkweek met behoud van loon.

De discussies rond functiedifferentiatie zijn sterk gericht op het verhogen van de professionaliteit in de kinderopvang. Dit betekent niet alleen een betere opleiding en ontwikkeling van medewerkers, maar ook een duidelijkere differentiatie tussen functies, zodat taken en verantwoordelijkheden beter worden verdeeld en medewerkers hun werk kunnen doen op basis van hun specifieke expertise.

Kwaliteit van kinderopvang en de rol van pedagogisch medewerkers

Het Expertisecentrum Kinderopvang stelt in zijn publicaties dat het kwaliteitsbeleid van kinderopvang instaat voor een professionele omgang met kinderen. Dit kwaliteitsbeleid is onder meer vastgelegd in het Besluit kwaliteit kinderopvang. Daarin wordt benadrukt dat de houder ervoor moet zorgen dat kinderen op een sensitieve en responsieve manier worden begeleid, dat er grenzen worden gesteld aan gedrag en dat er structuur wordt geboden. Deze kaders zijn van belang om te begrijpen hoe pedagogisch medewerkers in verschillende functies bijdragen aan de kwaliteit van de opvang.

Daarnaast wordt in de landelijke kwaliteitsmonitor kinderopvang gekeken naar de conceptontwikkeling, kwaliteit van feedback en taalstimulering. Deze aspecten zijn essentieel in de dagelijkse interacties tussen medewerkers en kinderen. Goede functiedifferentiatie betekent dat medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van denkvaardigheden of taalontwikkeling, duidelijk worden onderscheiden van medewerkers die vooral verantwoordelijk zijn voor het creëren van een veilig en gestructureerd klimaat.

Een voorbeeld van hoe functiedifferentiatie uitgevoerd kan worden, is het gebruik van zogenaamde "waarom"-en "hoe"-vragen in interacties met kinderen. Medewerkers die bevoegd zijn voor conceptontwikkeling, gebruiken deze vragen om kinderen uit te dagen tot het ordenen, voorspellen en evalueren van situaties. Tegelijkertijd moet er ook medewerkers zijn die de emotionele veiligheid van kinderen in kaart brengen en een stabiel klimaat bieden.

Kwaliteitsborging en personeelsbeleid

De regeling kwaliteit kinderopvang legt uit dat het kindercentrum beschikt over een pedagogisch beleidsplan. Dit beleidsplan moet de visie op de omgang met kinderen beschrijven en de rol van de diverse functies in die visie toelichten. Functiedifferentiatie is hierin een cruciaal element, omdat het bepaalt hoe de visie wordt vertaald in dagelijkse praktijk.

Bijvoorbeeld, een kindercentrum kan kiezen om specifieke medewerkers in te zetten voor het stimuleren van taalontwikkeling, terwijl andere medewerkers zich richten op sociale interacties of het opbouwen van betrouwbare relaties. Door duidelijke functies te definiëren, wordt de kwaliteit van de zorg voor kinderen versterkt en kunnen medewerkers zich specialiseren in specifieke gebieden.

Een belangrijk aspect van de kwaliteitsborging is ook de verklaring omtrent het gedrag van alle personen die aanwezig zijn op het kindercentrum. Dit geldt niet alleen voor beroepskrachten, maar ook voor stagiaires, uitzendkrachten en andere medewerkers. Het doel is om een veilige en betrouwbare omgeving te creëren voor kinderen, waarin functiedifferentiatie niet alleen een kwestie van organisatie is, maar ook een kwestie van verantwoordelijkheid en professionaliteit.

De invloed van samenwerking met het onderwijs

Het ontwikkelteam van het Expertisecentrum stelt vast dat samenwerking met het onderwijs essentieel is voor het versterken van de functiedifferentiatie in de kinderopvang. Dagarrangementen, waarbij kinderopvang en onderwijs gecombineerd worden, bieden nieuwe mogelijkheden voor het indelen van functies. Bijvoorbeeld, het 5-gelijke-dagen-model creëert meer tijd voor activiteiten die gericht zijn op conceptontwikkeling, taalstimulering of sociale interacties.

De BSO is afhankelijk van het onderwijs om deze samenwerking tot stand te brengen. Het huidige stelsel vereist u-bochten om tot intensieve samenwerking te komen, maar concrete adviezen van de Taskforce Samenwerking Onderwijs en Kinderopvang (2017) bieden uitkomst. Dit maakt samenwerking aantrekkelijker voor medewerkers en helpt om vacatures te vullen, omdat er duidelijkere functies zijn en professionele groei mogelijk is.

Bijvoorbeeld, afgestudeerden van de associate degree opleiding pedagogisch educatief professional zijn goed geschikt om de brug te vormen tussen kinderopvang en onderwijs. Door duidelijke functies te definiëren, kan deze brugfunctie beter worden benut en kunnen medewerkers zich ontwikkelen in een bredere context.

De rol van beroepskracht-kindratio’s en professionalisering

Een ander belangrijk aspect van functiedifferentiatie is de beroepskracht-kindratio. In de regeling kwaliteit kinderopvang staat dat er dagelijks voldoende gekwalificeerd personeel moet worden ingezet voor het aantal kinderen dat wordt opgevangen. Dit betekent dat het aantal medewerkers niet alleen afhankelijk is van de totale groep, maar ook van de verdeling van taken over verschillende functies.

Bijvoorbeeld, een kindercentrum met een grote groep kinderen kan kiezen om extra medewerkers in te zetten voor het begeleiden van sociale interacties, terwijl andere medewerkers zich richten op het stimuleren van taalontwikkeling. Door deze functies te differentiëren, kan de kwaliteit van de zorg verbeteren, omdat kinderen op meerdere vlakken worden gestimuleerd en begeleid.

Daarnaast is er aandacht voor het inzetten van beroepskrachten in opleiding. De regeling legt uit dat bij de inzet van deze medewerkers rekening moet worden gehouden met de opleidingsfase waarin zij zich bevinden. Dit betekent dat medewerkers in opleiding niet dezelfde taken mogen uitvoeren als volledig gekwalificeerde medewerkers, en dat hun werkzaamheden onder begeleiding moeten plaatsvinden.

De toekomst van functiedifferentiatie

Functiedifferentiatie in de kinderopvang is nog niet volledig gerealiseerd, maar de discussies en voorstellen die thans worden gedaan, wijzen in de richting van een professionelere en beter gereguleerde sector. De onderhandelingen over de nieuwe cao Kinderopvang zullen beslissend zijn voor de toekomstige werkomstandigheden en de kwaliteit van de zorg voor jonge kinderen.

Door functies duidelijker te differentiëren, kan de rol van pedagogisch medewerkers beter worden ingevuld en kan de kwaliteit van de zorg worden verbeterd. Dit is niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor medewerkers, omdat het hen in staat stelt om hun werk op basis van hun expertise en passie te doen.

Conclusie

Functiedifferentiatie in de kinderopvang is een thema dat zowel juridische, pedagogische als organisatorische aspecten bevat. Het is essentieel voor het verhogen van de kwaliteit van de zorg voor jonge kinderen en het professionaliseren van de sector. De onderhandelingen over de nieuwe cao Kinderopvang en de kwaliteitsborging via beleidsplannen en regelgeving tonen aan dat functiedifferentiatie steeds belangrijker wordt gezien.

Door duidelijke functies te definiëren, kan de dagelijkse praktijk van kinderopvang worden verbeterd, medewerkers beter worden ingezet en kinderen op meerdere vlakken worden gestimuleerd. De samenwerking met het onderwijs biedt nieuwe mogelijkheden voor het versterken van functiedifferentiatie, en de inzet van gekwalificeerd personeel zorgt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor kinderen.

Bronnen

  1. CNV - Update onderhandelingen cao kinderopvang 2025
  2. Expertisecentrum Kinderopvang - BSO
  3. Lokale regelgeving - Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven