Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Het fietsplan is een van de aanvullende arbeidsvoorwaarden die opgenomen zijn in de CAO Kinderopvang. Deze regeling biedt medewerkers in de kinderopvangsector de mogelijkheid om een deel van hun beloning te gebruiken voor het aankopen of leasen van een fiets, inclusief accessoires en verzekeringen. Deze faciliteit is bedoeld om medewerkers te stimuleren om duurzamer te reizen naar en van hun werk. In dit artikel worden de relevante aspecten van het fietsplan in de CAO Kinderopvang beschreven, inclusief de juridische basis, de praktische toepassing, en de voordelen die het fietsplan biedt. Bovendien worden de verschillende regelingen vergeleken, zowel binnen de CAO als in lokaal beleid, om een compleet overzicht te geven.
Een fietsplan is een regeling waarbij werkgevers en werknemers afspreken dat een deel van de beloning van de werknemer wordt gebruikt om een fiets, inclusief accessoires en eventueel verzekering, te financieren. Deze regeling moet conform de regels van de Belastingdienst zijn en de afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Het doel van een fietsplan is om medewerkers te stimuleren om de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Deze regeling wordt vooral toegepast in de publieke sector, maar ook in de kinderopvangsector is het fietsplan een erkende arbeidsvoorwaarde.
In de CAO Kinderopvang zijn afspraken gemaakt over het fietsplan. Volgens de tekst in de CAO Kinderopvang 2025–2026, en ook in de vorige versie uit 2024, kunnen werkgever en medewerker afspreken om een deel van de beloning van de medewerker te gebruiken voor een fietsplan. Deze afspraak moet volgens de regels van de Belastingdienst zijn en schriftelijk worden vastgelegd. Deze regeling is bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij duurzamere keuzes in hun woon-werkverkeer.
In praktijk betekent dit dat een werkgever een leasefietsregeling kan bieden aan medewerkers met een onbepaald contract. Bijvoorbeeld, zoals beschreven in een vacature van Zo Kinderopvang, kunnen medewerkers samen met ‘Lease a Bike’ een leasefiets kiezen uit opties zoals een e-bike, bakfiets of stadsfiets. Deze regeling is dan ook gericht op duurzaamheid en het ondersteunen van medewerkers in hun woon-werkverkeer.
Om een fietsplan te kunnen toepassen, zijn er een aantal voorwaarden die moeten worden voldaan. In het kader van de CAO Kinderopvang zijn deze voorwaarden meestal gecombineerd met de algemene regels van de Belastingdienst. Zo moet de fiets regelmatig worden gebruikt voor het woon-werkverkeer, hoewel het gebruik kan variëren, bijvoorbeeld alleen in de zomer en niet in de winter. Dit betekent dat het fietsplan niet automatisch toegestaan is, maar dat er een bepaalde mate van regelmatig gebruik moet zijn.
In het fietsplan van de gemeente Hulst, dat geldig was van 2015 tot 2019, was verder bepaald dat de medewerker een schriftelijke verklaring moest afgeven over het regelmatig gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer. Deze verklaring werd bij de loonadministratie bewaard. Een voorbeeld van dit soort formuleringen is opgenomen in de bron, waarin medewerkers hun naam, adres, woonplaats en personeelsnummer moeten invullen. Daarnaast moesten ze een handtekening zetten en een akkoord van hun werkgever verkrijgen.
Het fietsplan biedt meerdere voordelen zowel voor de medewerker als voor de werkgever. Voor de medewerker is het voordelig om een fiets of e-bike te kunnen leasen of kopen via een fietsplan, zonder dat dit fiscaal belast wordt. Dit betekent dat het fietsplan een fiscaal gunstige manier is om een fiets te krijgen. Bovendien draagt het fietsplan bij aan een gezondere levensstijl, omdat het fietsen stimuleert en dus bijdraagt aan meer beweging in het dagelijks leven.
Voor de werkgever is het fietsplan een middel om medewerkers te binden en te motiveren. Het fietsplan wordt vaak aangeboden als onderdeel van een bredere pakket van personeelsvoordelen, zoals een leasefietsregeling, toegang tot een welzijnsplatform, of een online academy. Deze regelingen zijn bedoeld om medewerkers te ondersteunen in hun werk-privébalans en te stimuleren tot een gezonde levensstijl.
In de praktijk ziet het fietsplan er anders uit, afhankelijk van de werkgever. Zo Kinderopvang biedt bijvoorbeeld een leasefietsregeling aan medewerkers met een onbepaald contract. Deze regeling is onderdeel van een bredere set personeelsvoordelen die de werkgever aanbiedt. Naast het fietsplan zijn er ook andere voordelen zoals een vitaliteitsprogramma, waarbij medewerkers gratis sporten kunnen bij Sportcity, of online coaching en consulten.
Deze regelingen zijn bedoeld om medewerkers te ondersteunen in hun gezondheid en welzijn, maar ook om hen te binden aan de werkgever. Zo Kinderopvang benadrukt in hun vacature dat ze waardevolle tijd willen doorbrengen met kinderen en dat ze samen met het pedagogisch team uitdagingen aan willen. Het fietsplan is dan ook een onderdeel van een bredere strategie om medewerkers te ondersteunen en te binden.
Hoewel het fietsplan in de CAO Kinderopvang is opgenomen, is het ook een regeling die op lokaal niveau kan worden afgestemd. In de gemeente Hulst was bijvoorbeeld een fietsplan in werking van 2015 tot 2019. Dit plan was onderdeel van de regelgeving van de gemeente en was bedoeld om medewerkers en bestuurders te stimuleren om de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer. In dat plan was verder bepaald dat de fiets regelmatig gebruikt moest worden, hoewel het gebruik kon variëren.
Deze lokaal afgestemde regelingen tonen aan dat het fietsplan niet alleen een CAO-gebonden regeling is, maar ook een regeling die op lokaal niveau kan worden uitgewerkt. Dit betekent dat medewerkers in de kinderopvangsector afhankelijk van hun werkgever verschillende fietsplannen kunnen tegenkomen, afhankelijk van de lokaal geldende regelgeving.
Het fietsplan moet conform de fiscale regels zijn. In de tekst van de CAO Kinderopvang wordt verwezen naar de regels van de Belastingdienst. Deze regels zijn belangrijk om te weten, omdat het fietsplan anders fiscaal belast kan worden. In de regeling van de gemeente Hulst was verder bepaald dat de fietsplanregeling onderdeel was van de werkkostenregeling en dat er wettelijke bepalingen inzake de verdere loonbelastingvoorschriften gold.
Deze fiscale regels zijn belangrijk om te weten, omdat het fietsplan anders fiscaal belast kan worden. Medewerkers en werkgevers moeten ervoor zorgen dat de afspraken conform de fiscale regels zijn, om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Het fietsplan is een van de aanvullende arbeidsvoorwaarden die opgenomen zijn in de CAO Kinderopvang. Deze regeling biedt medewerkers de mogelijkheid om een deel van hun beloning te gebruiken voor het aankopen of leasen van een fiets, inclusief accessoires en verzekeringen. Het doel van het fietsplan is om medewerkers te stimuleren om de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Deze regeling is bedoeld om duurzamere keuzes te stimuleren en medewerkers te ondersteunen in hun gezondheid en welzijn.
In de praktijk ziet het fietsplan er anders uit, afhankelijk van de werkgever. Zo Kinderopvang biedt bijvoorbeeld een leasefietsregeling aan medewerkers met een onbepaald contract. Deze regeling is onderdeel van een bredere set personeelsvoordelen die de werkgever aanbiedt. De fiscale regels zijn belangrijk om te weten, omdat het fietsplan anders fiscaal belast kan worden. Het fietsplan is een waardevolle regeling die medewerkers kan ondersteunen in hun woon-werkverkeer en bijdraagt aan een gezondere levensstijl.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet