logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Evaluatiemethoden in de kinderopvang: Instrumenten, doeleinden en proces

Evaluatie speelt een centrale rol in de kinderopvangsector, zowel voor individuele instellingen als op politiek niveau. Het doel van evaluatie is om kwaliteit te waarborgen, te verbeteren en te laten groeien. In dit artikel worden diverse evaluatiemethoden en -instrumenten besproken, zoals de evaluatie tool voor leidinggevenden in de kinderopvang, de ex ante evaluatie van het financieringsstelsel en de diverse vormen van inspecties en toezicht die worden uitgevoerd door de Inspectie Kinderopvang. Deze methoden vormen samen een integraal kader om de kwaliteit van de kinderopvang te beoordelen en eventuele verbeteringen aan te brengen.

Evaluatie van leidinggevenden in de kinderopvang

De Evaluatie tool 'Professionaliseren Leidinggevende Kinderopvang' is ontworpen om leidinggevenden in de kinderopvang te ondersteunen in hun professionele groei. De tool biedt een systeem waarin leidinggevenden hun eigen competenties kunnen beoordelen en ontwikkelingsgerichte adviezen ontvangen. Dit instrument is bedoeld als een middel om kwaliteit en professionaliteit in de leidinggevende functie te versterken.

Een evaluatieformulier is onderdeel van het proces. Hierin vragen de ontwikkelaars van de tool om feedback van de gebruikers, zodat de tool verder kan worden verbeterd. De evaluatie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten en richt zich op drie hoofdthema’s: gebruiksvriendelijkheid van het instrument, inhoud van de testen en het nut en de toepasbaarheid van de persoonlijke ontwikkeladviezen. Deze feedback is essentieel voor het verbeteren van het instrument en het afstemmen op de behoeften van leidinggevenden in de praktijk.

Het gebruik van dergelijke tools is een voorbeeld van hoe kinderopvanginstellingen zich kunnen richten op het professionaliseren van hun leidinggevenden. Hierdoor kan de kwaliteit van de opvang worden verhoogd, doordat leidinggevenden zich bewust worden van hun sterktes en ontwikkelingsgebieden.

Ex ante evaluatie van het financieringsstelsel

Het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) en CPB (Centraal Planbureau) hebben in 2023 een ex ante evaluatie uitgevoerd van het voorgenomen kabinetsplan voor de herziening van het financieringsstelsel van de kinderopvang. Dit onderzoek had als doel om mogelijke maatschappelijke effecten en het maatschappelijk rendement van het plan in kaart te brengen.

De evaluatie toonde aan dat de voorgestelde veranderingen, die onder andere gericht zijn op het verlagen van de kostprijs van kinderopvang, mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van de opvang. Bovendien is er weinig bewijs dat (bijna) gratis kinderopvang leidt tot meer beroepsdeelname van ouders. De auteurs van de evaluatie stellen dat het plan op korte termijn een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van kinderen, de toegankelijkheid van kinderopvang voor gezinnen met een laag inkomen en de kansengelijkheid in de samenleving.

De conclusie van het SCP en CPB is dat het kabinet het plan moet heroverwegen, met name vanuit het perspectief van kindontwikkeling en kansengelijkheid. Dit benadrukt het belang van evaluatie op politiek niveau, waarbij beleidsvoorstel kan worden geëvalueerd op mogelijke maatschappelijke effecten voordat het daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Inspectiemethoden en toezicht

Een belangrijk onderdeel van evaluatie in de kinderopvang is het toezicht en inspectieproces dat wordt uitgevoerd door de Inspectie Kinderopvang. Deze instantie voert diverse vormen van inspectie uit, afhankelijk van de situatie van een kinderopvanglocatie. Deze inspecties vormen een kader waarin de naleving van wettelijke kwaliteitseisen wordt beoordeeld.

De volgende vormen van inspecties worden onderscheiden:

  1. Onderzoek voor registratie
    Bij een aanvraag tot exploitatie van een kinderopvanglocatie wordt beoordeeld of de houder redelijkerwijs zal voldoen aan de wettelijke voorschriften. Dit onderzoek is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat slechts geregistreerde en aan de eisen voldoende instellingen worden toegelaten tot de markt.

  2. Onderzoek na registratie
    Binnen drie maanden na registratie wordt een algemeen onderzoek uitgevoerd, waarbij alle wettelijke voorschriften worden beoordeeld. Dit is een belangrijk moment om te controleren of de instelling daadwerkelijk de kwaliteitseisen naleeft.

  3. Jaarlijks onderzoek
    Elk jaar worden alle geregistreerde kinderopvanglocaties geïnspecteerd. Gastouders worden hiervoor steekproefsgewijs gecontroleerd. De inspecties zijn onaangekondigd en volgen een risicomodel, waarbij locaties met een hoger risico op non-naleving uitgebreider worden geïnspecteerd.

  4. Incidenteel onderzoek
    Wanneer er signalen binnenkomen van ouders of professionals over de kwaliteit van de opvang, of wanneer er een wijzigingsverzoek wordt ingediend (zoals het verhogen van het aantal kinderplaatsen), kan een incidenteel onderzoek worden uitgevoerd. Dit is een flexibel instrument om snel in te grijpen bij mogelijke problemen.

  5. Nader onderzoek
    Als een houder van een kinderopvanglocatie overtredingen heeft gepleegd en hiervoor een herstelsanctie heeft gekregen, wordt na de herstelperiode een nader onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek beoordeelt of de overtredingen zijn beëindigd en of herhalingen zijn voorkomen.

Na elke inspectie wordt een inspectierapport opgesteld. De houder krijgt in de meeste gevallen de mogelijkheid om commentaar te geven op het conceptrapport. Het rapport wordt vervolgens vastgesteld en gepubliceerd in het Landelijk Registreer- en Kenmerkingskader (LRK).

Hersteltrajecten en handhavingsmaatregelen

Als inspecties wijzen op tekortkomingen of overtredingen, kan een hersteltraject worden ingestart. In dit traject worden verschillende stappen doorlopen:

  1. Schriftelijk bevel
    In spoedeisende gevallen kan een schriftelijk bevel worden gegeven door de toezichthouder. Dit bevel is geldig gedurende zeven dagen en kan eventueel worden verlengd. Het doel is om maatregelen direct te nemen om de veiligheid en kwaliteit van de opvang te waarborgen.

  2. Aanwijzing
    Het college kan een schriftelijke aanwijzing geven aan de houder van een kinderopvanglocatie die de wettelijke eisen niet of onvoldoende naleeft. Deze aanwijzing bevat duidelijke instructies over de te nemen maatregelen.

  3. Plan van aanpak
    In bepaalde gevallen moet een plan van aanpak worden opgesteld, waarin concreet wordt aangegeven hoe overtredingen of tekortkomingen worden opgelost. Dit is vooral van toepassing bij gastouderopvang.

  4. Risico-inventarisatie en -beheer
    Voor gastouderopvang is het verplicht om jaarlijks een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid uit te voeren. Deze inventarisatie moet minimaal de thema’s van veiligheid en gezondheid bevatten en wordt gemaakt in samenwerking met de gastouder. De houder van het gastouderbureau is verantwoordelijk voor het zorgen dat alle aangesloten gastouders handelen volgens de opgestelde risico-inventarisaties.

Samenvatting

Evaluatie in de kinderopvangsector is een essentieel proces dat gericht is op het waarborgen en verbeteren van kwaliteit. De diverse evaluatiemethoden – van het professionele ontwikkelingsinstrument voor leidinggevenden tot de politieke ex ante evaluatie en de diverse inspectie- en toezichtmethoden – vormen samen een breed kader om kinderopvang te beoordelen en eventuele verbeteringen aan te brengen.

De evaluatie van leidinggevenden via de tool ‘Professionaliseren Leidinggevende Kinderopvang’ benadrukt het belang van professionele groei en kwaliteit in de leidinggevende functie. De ex ante evaluatie van het financieringsstelsel toont aan dat beleidsvoorstellen geëvalueerd moeten worden op maatschappelijke effecten en rendement, zodat negatieve gevolgen voor kinderen en gezinnen kunnen worden voorkomen.

De Inspectie Kinderopvang speelt een centrale rol in het toezicht op kinderopvanglocaties. Door middel van diverse inspectievormen – zoals jaarlijks, incidenteel en nader onderzoek – wordt er gecontroleerd of wettelijke eisen worden nageleefd. Ook het proces van herstel en handhaving is een essentieel onderdeel van het kwaliteitsbeheer.

In totaal leiden deze evaluatiemethoden ertoe dat kinderopvang veiliger, beter toegankelijk en van hogere kwaliteit kan worden. Voor ouders, opvoeders en professionals is het belangrijk om te weten dat er een duidelijk kader is om de kwaliteit van kinderopvang te waarborgen en te verbeteren.

Bronnen

  1. Evaluatie tool 'Professionaliseren Leidinggevende Kinderopvang'
  2. SCP en CPB – Kennisnotitie ex ante evaluatie kinderopvang
  3. Lokale regelgeving – Inspectie Kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven