Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Gemeentelijke herindelingen kunnen grote gevolgen hebben voor de communicatie en datauitwisseling tussen gemeenten en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (DUO). Voor de kinderopvangsector is het van belang om voorbereid te zijn op eventuele veranderingen, zoals het koppelen van personenregisters en het aanpassen van beheerdersrolen. In dit artikel worden de belangrijkste stappen en procedures toegelicht op basis van informatie van DUO, zodat u als betrokken partij goed geïnformeerd bent.
Bij een gemeentelijke herindeling kan het gaan om het samenvoegen van gemeenten, het splitsen van een gemeente of het ontstaan van een nieuwe gemeente. Deze wijzigingen hebben vaak gevolgen voor de gegevensuitwisseling met systemen van DUO zoals Verzuim, Inburgering en het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). DUO neemt contact op met gemeenten drie maanden voor de herindeling om eventuele wijzigingen door te geven.
Wanneer een gemeente wordt samengevoegd met een bestaande gemeente, zijn sommige zaken vaak al geregeld. Toch zijn er zaken die u als gemeente zelf kunt voorbereiden. Dit betreft bijvoorbeeld het aanstellen van beheerders voor Mijn DUO, het bepalen van de routering van verzuimmeldingen en het aanmelden voor gegevensleveringen.
Voor Verzuim, Inburgering en het LRK dient u als gemeente een of meer beheerders aan te stellen via Mijn DUO. Dit doet u met het formulier Aanmelding en wijziging beheerder Mijn DUO. Na autorisatie kan de beheerder aan gebruikers rollen en kenmerken toekennen. Dit is belangrijk om toegang en beheer van systemen goed te organiseren.
Als gemeente dient u aan te geven welke instantie de verzuimmeldingen afhandelt. Dit doet u via het formulier Alternatieve routering verzuimloket. Als de afhandeling door een andere instantie dan uw gemeente gebeurt, dient u het formulier VSV verklaring uitbesteding in. Deze stappen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat verzuimmeldingen correct worden afgehandeld na de herindeling.
Gemeenten kunnen gegevens over absoluut verzuim uit de registers van DUO raadplegen. U dient uw gemeente aan voor deze gegevensleveringen via het formulier Aanmeldformulier RMC-gegevenslevering. Hierop geeft u aan of de gegevenslevering via de gemeente of via de Doorstroompunt-regio plaatsvindt, of via beide. Dit helpt bij het beheren van gegevensstromen en zorgt voor een efficiënte datauitwisseling.
Als uw gemeente verzuimgegevens via een machine-to-machine koppeling aan DUO wil aanleveren, dient u certificaatgegevens naar DUO te sturen. Dit is een technische koppeling die automatisch gegevens uitwisselt en helpt bij het beheren van grote hoeveelheden data.
De opnieuw in te delen gemeente ontvangt in december een brief voor het doorgeven van gegevens van de "nieuwe" gemeente. Daarnaast ontvangt de gemeente een formulier wijzigingen autorisaties voor LRK en GIR. Dit is belangrijk voor het beheren van gegevens in het kader van kinderopvang en inspectie.
Bij gemeentelijke herindelingen is het belangrijk dat de relatiemanager Inburgering op tijd contact opneemt met de nieuwe gemeente. Deze manager helpt bij het overdragen van relevante gegevens en procedures.
Na een gemeentelijke herindeling worden de verzuimbestanden voor oude gemeenten na drie maanden verwijderd. Daarnaast verwijdert de beheerder gebruikers die Mijn DUO niet meer gebruiken. De tokens van deze gebruikers dient u terug te sturen naar:
Dienst Uitvoering Onderwijs
Afdeling Security Service Desk
Antwoordnummer 199
9700 VB Groningen
Verzuimmeldingen moeten worden afgehandeld vóór de gemeentelijke herindeling, zodat de gegevens op tijd kunnen worden omgezet in de systemen van DUO. Als het niet lukt om dit vooraf te regelen, dient u contact op te nemen met de helpdesk IPO (verzuim).
Het Personenregister Kinderopvang (PRK) is een essentieel instrument voor het beheren van kinderopvangorganisaties. De houder van een kinderopvangorganisatie of gastouderbureau dient ingeschrevene personen te koppelen aan de organisatie. Pas na koppeling is de inschrijving compleet.
Voor het koppelen is eHerkenning nodig. Dit dient op minstens niveau 3 te zijn. U kunt eHerkenning aanvragen bij een erkende leverancier. Aangezien eHerkenning persoonsgebonden is, heeft elk medewerker die personen koppelt, er een eigen exemplaar nodig. Daarnaast dient u de medewerkers te machtigen voor de dienst "Personenregister Kinderopvang - Kinderopvangorganisaties".
De koppeling in het PRK gebeurt via het eHerkenningssysteem. U kunt meerdere personen tegelijk koppelen. Administratieve medewerkers met toegang tot kindgegevens moeten zich ook inschrijven en koppelen. Als zij werken op een apart hoofdkantoor, dient u hen alleen aan de houder van de dichtstbijzijnde dochteronderneming te koppelen. Dit is van belang bij continue screening en eventuele meldingen aan de GGD.
Als u vragen heeft over gemeentelijke herindeling of de koppeling in de kinderopvang, kunt u contact opnemen met DUO. U kunt dit doen via e-mail of telefonisch. Voor e-mails kunt u het adres [email protected] gebruiken. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer in de e-mail. Uw vraag wordt binnen vijf werkdagen beantwoord.
Telefonisch kunt u DUO bereiken op 070 757 51 11, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. Als u na 13.00 uur een vraag heeft, kunt u een terugbelverzoek sturen naar [email protected]. Vermeld uw naam, telefoonnummer en vraag zodat DUO u terugbelt.
Voor vragen over inburgering kunt u terecht bij het Servicecentrum Inburgering (SCI) van DUO. Het SCI is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook e-mail sturen naar [email protected]. De telefoonnummers zijn:
Deze nummers zijn niet bedoeld voor inburgeraars. Zij moeten terecht op inburgeren.nl.
Bij gemeentelijke herindelingen is het belangrijk om voorbereid te zijn op wijzigingen in de datauitwisseling en beheerprocedures. Het koppelen van personenregisters en het aanpassen van beheerdersrollen zijn essentieel voor een soepele overgang. U dient ook zorgvuldig te zijn bij het afhandelen van verzuimmeldingen en het beheren van gegevensleveringen. Door gebruik te maken van de juiste formulieren en contactmogelijkheden met DUO, zorgt u ervoor dat de herindeling zo vlot mogelijk verloopt. Het is verstandig om vragen en onduidelijkheden tijdig te bespreken met het juiste contactpunt van DUO om eventuele problemen te voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet