logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Rouwondersteuning in de kinderopvang: afspraken over rouwverlof en rouwverwerking

In de kinderopvangsector is het belang van rouwondersteuning voor werknemers steeds duidelijker geworden. Het verlies van een dierbare kan zowel op mentaal als fysiek vlak een grote impact hebben, en kan leiden tot langdurige afwezigheid. Daarom zijn in de Cao Kinderopvang afspraken gemaakt over het omgaan met rouw, rouwverlof en rouwverwerking. Deze afspraken zijn bedoeld om zowel de werknemer als de werkgever in staat te stellen om op een begripvolle, flexibele en maatwerkgerichte manier om te gaan met het verlies van een dierbare.

In deze artikel wordt uitgebreid ingegaan op de regels, richtlijnen en aanbevelingen die in de Cao Kinderopvang zijn opgenomen. Hierbij wordt gekeken naar wat voor soort verlof mogelijk is, hoe dit verlof wordt afgehandeld en hoe werkgevers en werknemers samen kunnen werken aan rouwverwerking.

Afspraken over rouw in de Cao Kinderopvang

Het centrale uitgangspunt in de Cao Kinderopvang is dat het goed omgaan met rouw van groot belang is voor de mentale en fysieke herstel van werknemers. Hierbij wordt benadrukt dat het voorkomen van langdurige afwezigheid een prioriteit is. Werkgevers en werknemers worden uitgenodigd om maatwerkafspraken te maken en elkaar te ondersteunen bij het verwerken van het verlies van een dierbare.

In artikel 7.9 van de Cao Kinderopvang wordt duidelijk gemaakt dat het verlies van een dierbare leidt tot het recht op doorbetaald buitengewoon verlof, indien de overledene genoemd staat in artikel 7.8 lid 1 sub e en f. Bovendien kunnen werkgever en werknemer afspreken over extra tijd die nodig is om met het verlies te leren omgaan. Deze extra tijd kan bestaan uit betaald rouwverlof, afhankelijk van de behoeften van de werknemer.

Werkgevers worden ook in staat gesteld om medewerkers in de gelegenheid te stellen om een uitvaartplechtigheid bij te wonen of te organiseren. Mocht dit vallen binnen de werktijd van de medewerker, dan ontvangt deze betaald buitengewoon verlof. Bovendien is er ook de mogelijkheid voor het opnemen van betaald waakverlof in geval van verwachte dood van een familielid.

De totale duur van het rouwverlof, waakverlof en verlof voor de uitvaartplechtigheid mag echter niet meer dan 10 dagen bedragen.

Wat is verwerken van rouw?

Rouw is een emotionele reactie op het verlies van een dierbare. Iedereen rouwt anders, en de rouweroute kan verschillen per persoon. De Cao Kinderopvang benadrukt dat het is belangrijk dat werknemers ruimte krijgen om met hun rouw te leren omgaan. Hierbij is het van groot belang dat werkgevers en directe leidinggevenden met elkaar in gesprek gaan. Het is belangrijk dat de rouwende werknemer zich gehoord en gesteund voelt.

In het kader van rouwverwerking wordt benadrukt dat het geven van extra verlof of het aanbieden van flexibele werktijden kan helpen bij de terugkeer naar het werk. Het kan ook zijn dat een werknemer juist baat heeft bij het werken, omdat dat structuur biedt en contact met collega’s mogelijk maakt.

Werkgevers kunnen hierbij een handreiking rouw opstellen, in overleg met de medezeggenschap. Deze handreiking kan duidelijk maken in welke situaties rouwverlof wordt toegekend en hoe het afgehandeld wordt. De inhoud van deze handreiking is niet vastgelegd in de cao, aangezien het gaat om maatwerkafspraken die per organisatie kunnen verschillen.

Buitengewoon verlof bij overlijden van familieleden

In artikel 7.8 van de Cao Kinderopvang worden ook afspraken gemaakt over buitengewoon verlof bij overlijden van bloed- of aanverwanten. Deze afspraken zijn ook terug te vinden in oude regelgeving (zie bron 6), waarbij het verlof afhankelijk is van het type relatie met de overledene. Zo is er bijvoorbeeld sprake van vier werkdagen verlof bij het overlijden van een echtgenoot, partner, ouder of kind. Bij overlijden van een bloed- of aanverwante in de tweede graad is er sprake van maximaal twee werkdagen verlof, met uitzondering voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de begrafenis of nalatenschap. In dat geval kan het verlof uitgebreid worden tot vier werkdagen.

Het verlof dient binnen een periode van zeven kalenderdagen genomen te worden. Buitengewoon verlof dient minstens een dag van tevoren met een schriftelijk bewijs aan de werkgever gemeld te worden. Werkgevers kunnen ook buitengewoon verlof geven in andere situaties, zoals bij belangrijke familiegebeurtenissen die op een werkdag vallen. In dergelijke gevallen kan het verlof meerdere dagen omvatten.

Flexibiliteit bij rouwverlof

De Cao Kinderopvang benadrukt ook het belang van flexibiliteit bij het geven van rouwverlof. Niet elke werknemer heeft dezelfde behoeften, en wat voor de ene werknemer het beste is, kan voor de ander niet het geval zijn. Zo kan het zijn dat een werknemer volledig wil stoppen met werken om zich met zijn rouw te kunnen bezighouden. Anderen zullen juist willen werken om structuren en contacten te behouden.

Het is daarom aan te raden dat werkgevers en werknemers samen afspraken maken over hoe het rouwverlof verder afgehandeld kan worden. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld extra verlof geven of de werknemer de mogelijkheid bieden om in gedeeltelijke arbeid of op afstand te werken.

Rouwverlof kan ook verleend worden met of zonder behoud van salaris, afhankelijk van de situatie en de afspraken tussen werkgever en werknemer. In sommige gevallen kan het ook zijn dat een werknemer, ondanks zijn wens om te werken, tijdelijk in bescherming genomen moet worden. In dat geval is verlof de beste oplossing.

Handreiking rouw: een maatwerkbenadering

Werkgevers worden aangemoedigd om een handreiking rouw op te stellen in overleg met de medezeggenschap. Deze handreiking kan fungeren als richtlijn voor het omgaan met rouw binnen de organisatie. De inhoud van de handreiking is niet vastgelegd in de cao, aangezien het gaat om maatwerkafspraken die per organisatie kunnen verschillen. Werkgevers kunnen hierbij inspiratie opdoen uit voorbeelden die zijn opgenomen in de Cao Kinderopvang.

Een handreiking rouw kan onder andere inhouden:

  • Wat voor soort verlof is er beschikbaar?
  • In welke situaties kan verlof worden verleend?
  • Hoe wordt verlof aangevraagd?
  • Wat is de procedure bij het verliezen van een dierbare?
  • Wat is de rol van de directe leidinggevende?

Het doel van een handreiking rouw is om duidelijkheid te bieden en om te zorgen dat werknemers zich in rouw situaties steun en begrip kunnen verwachten.

Het belang van communicatie

Een centrale rol in het omgaan met rouw is het gesprek tussen werkgever, directe leidinggevende en werknemer. Het is belangrijk dat de rouwende werknemer zich gehoord en gesteund voelt. Hierbij is het aan te raden dat de leidinggevende met de werknemer in gesprek gaat om te kijken wat er nodig is. Dit kan helpen bij de terugkeer naar het werk en kan voorkomen dat de werknemer zich gedwongen voelt om langer dan nodig afwezig te blijven.

Het gesprek kan ook helpen bij het maken van afspraken over het verdere verloop van de rouwperiode. Zo kan worden afgesproken of de werknemer extra verlof nodig heeft of of hij of zij juist wil werken. Blijven in contact kan ook helpen bij eventuele veranderingen in de behoeften van de werknemer.

Rouwverlof en ziekteverzuim

Een belangrijk aspect van rouwverlof is het voorkomen van ziekteverzuim. Veel werknemers melden zich ziek tijdens een rouwperiode, doordat het verwerken van het verlies van een dierbare zowel op mentaal als fysiek vlak zwaar kan zijn. Door het aanbieden van rouwverlof of het bieden van andere flexibele werkvormen kan verzuim voorkomen worden.

Het is daarom aan te raden dat werkgevers een duidelijke regeling hebben voor rouwverlof. Deze regeling kan helpen bij het voorkomen van langdurige afwezigheid en kan ook helpen bij het behouden van het contact met collega’s en de werkomgeving.

Conclusie

In de Cao Kinderopvang zijn afspraken gemaakt over het omgaan met rouw, het geven van rouwverlof en de rol van werkgever en werknemer bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Het centrale uitgangspunt is dat het goed omgaan met rouw van groot belang is voor de mentale en fysieke herstel van werknemers. Hierbij benadrukt de cao het belang van maatwerkafspraken, communicatie en ondersteuning.

Werkgevers worden aangemoedigd om een handreiking rouw op te stellen, om duidelijkheid te bieden over rouwverlof en rouwverwerking. Deze handreiking kan worden afgestemd op de behoeften van de organisatie en de werknemers. Bovendien benadrukt de cao het belang van flexibiliteit, omdat niet elke werknemer dezelfde behoeften heeft.

Door het aanbieden van rouwverlof, het houden van gesprekken en het bieden van ondersteuning, kan verzuim voorkomen worden en kan de rouwende werknemer beter leren omgaan met het verlies van een dierbare.

Bronnen

  1. Handreiking rouw Cao Kinderopvang
  2. Rouwverlof in de Cao Kinderopvang
  3. Rouwverwerking voor werknemers
  4. Rouwverwerking voor werkgevers
  5. Vraag: wanneer krijgt een medewerker vrij bij een bijzondere gebeurtenis?
  6. Regeling duur buitengewoon verlof bij overlijden bloed- en aanverwanten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven