Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
De Cao Kinderopvang 2019 stelt een reeks van belangrijke afspraken vast rondom arbeidsvoorwaarden, salarissen en kwaliteitsborging in de kinderopvangsector. Deze cao, die van toepassing was vanaf 1 januari 2018 tot en met 1 januari 2020, bevat niet alleen salarisverhogingen, maar ook maatregelen om de werkdruk te verminderen en flexibiliteit in de inzet van medewerkers te reguleren. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de salarissen, verhogingen, toepassingstermijn, en andere relevante aspecten zoals de PAWW-bijdrage en regelingen bij verhuizing.
De Cao Kinderopvang 2019 is een collectieve arbeidsovereenkomst die voor de hele branche geldt en een integrale benadering biedt van zowel arbeidsvoorwaarden als kwaliteitsborging in de kinderopvang. De cao is opgesteld met het oog op een betere werkomgeving voor medewerkers en een hogere kwaliteit van zorg voor kinderen. Daarnaast is het document een bron voor salarisregelingen, flexibiliteit en verplichtingen van zowel werkgevers als werknemers. Deze artikel richt zich op de salarissen, verhogingen en andere relevante voorwaarden zoals deze zijn vastgelegd in de cao.
Een van de centrale punten in de Cao Kinderopvang 2019 is de regeling van salarisverhogingen. De cao bevat duidelijke afspraken over de jaarlijkse salarisstijgingen voor medewerkers in de kinderopvang. De verhogingen zijn als volgt vastgelegd:
Daarnaast ontvingen medewerkers die in dienst waren op 1 juli 2018, in die maand een eenmalige uitkering van €185,00 bruto naar rato van de omvang van het dienstverband. Deze uitkering is bedoeld als eenmalige compensatie voor de salarisverhoging in juli 2018.
Bij het indiensttreden ontvangt een werknemer een salaris dat binnen de bij de functie behorende salarisschaal valt. Indien de werknemer in de afgelopen maand of binnen een maand voorafgaand aan het indiensttreden in dezelfde functie werkzaam was bij een andere werkgever binnen de werkingssfeer van de cao, heeft hij of zij aanspraak op ten minste het salarisnummer waarin hij of zij in die vorige functie het laatst was ingeschaald. Dit zorgt ervoor dat werknemers niet onterecht benadeeld worden bij het overstappen van werkgever.
De cao bepaalt dat het salaris van de werknemer jaarlijks met 1 salarisnummer wordt verhoogd, tot het maximum van de voor de functie geldende salarisschaal is bereikt. Echter, voor werknemers die onder de Participatiewet vallen, volgt het salaris de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon. Dit betekent dat voor deze groep werknemers de jaarlijkse verhoging automatisch is gebaseerd op het wettelijk minimumloon.
Indien de werknemer aantoonbaar onvoldoende functioneert, kan de werkgever de jaarlijkse verhoging achterwege laten. In dat geval moet de werknemer schriftelijk en gemotiveerd worden ingelicht over de beslissing. Aan de andere kant kan de werkgever bij uitstekend functioneren extra salarisnummers toekennen, ook onder voorwaarde van schriftelijke communicatie.
Een ander belangrijk aspect van de Cao Kinderopvang 2019 is de aandacht voor werkdruk en flexibiliteit. In de afgelopen cao-periode is een omvangrijk onderzoek uitgevoerd onder medewerkers en werkgevers in de kinderopvangsector. Dit onderzoek richtte zich op zowel de ervaren werkdruk als de gewenste mate van flexibiliteit in de inzet van medewerkers.
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zijn afspraken gemaakt die bijdragen aan een vermindering van de werkdruk. Daarnaast is er een duidelijkere regulering gemaakt van de flexibele inzet van medewerkers. Een voorbeeld hiervan is de regeling rondom niet-groepsgebonden werkzaamheden. Deze werkzaamheden omvatten licht huishoudelijk werk, zoals werkzaamheden die voortvloeien uit of samenhangen met het werken met kinderen.
Een belangrijk onderdeel van de cao betreft de Private Aanvulling van de WW en WGA (PAWW). Vanaf september 2018 is een private aanvulling van de WW en WGA gerealiseerd voor medewerkers in de kinderopvangsector. Deze uitkering wordt via de stichting PAWW verwerkt en heeft een maximale duur van 14 maanden. De uitkering is aan voorwaarden verbonden.
De werknemer betaalt de PAWW-bijdrage, die vanaf september 2018 0,2% van het brutoloon bedraagt, inclusief vakantiegeld en toeslagen. Voor 2019 en volgende jaren maakt de Stichting PAWW jaarlijks het inhoudingspercentage bekend. In geval van werkloosheid vraagt de werknemer de PAWW-uitkering aan een maand voorafgaand aan de beëindiging van de wettelijke uitkering. De uitkering wordt door de stichting PAWW aan de rechthebbende uitgebetaald.
De cao bevat ook specifieke regelingen voor werknemers die verplicht zijn te verhuizen. Deze regelingen zijn van toepassing op medewerkers die op verzoek van de werkgever naar of nabij de standplaats moeten verhuizen. De cao bepaalt dat bij verhuizing een vergoeding wordt uitgekeerd aan de werknemer. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het jaarsalaris en eventueel aanwezige kinderen.
Indien de werknemer een eigen huishouding heeft en deze naar de nieuwe woning wordt overgebracht, wordt het bedrag verhoogd met €68,07 per medeverhuizend kind. De vergoeding kan niet minder zijn dan 12% van het jaarsalaris bij salarisnummer 22 en niet meer dan 12% van het jaarsalaris bij salarisnummer 60.
Voor werknemers die niet eerder in dienst zijn geweest bij een werkgever binnen de werkingssfeer van deze cao of andere gerelateerde cao's, is het vergoedingspercentage 6%. Bij herhaalde verhuizingen binnen een termijn van 3 jaar is het percentage 14%.
De cao bevat ook regelingen voor de situatie waarin een werknemer overlijdt. In dat geval wordt het salaris en de vakantietoeslag tot en met de dag van overlijden uitbetaald. Daarnaast ontvangen nagelaten betrekkingen een uitkering ter grootte van het salaris en de vakantietoeslag over de periode vanaf de eerste dag na het overlijden tot en met de laatste dag van de tweede maand volgend op de maand waarin het overlijden plaatsvond.
Als er geen nagelaten betrekkingen zijn, wordt de uitkering toegekend aan de persoon voor wie de overleden werknemer kostwinner was. Deze regeling biedt zekerheid in moeilijke tijden en zorgt voor financiële ondersteuning voor dichtstbijzijnden.
De Cao Kinderopvang 2019 is van toepassing op ondernemingen die kinderopvang verzorgen voor kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs begint. Deze kinderopvang omvat onder andere dagopvang, voor-, tussen-, buiten- en naschoolse opvang, en gastouderopvang. Uitzondering maakt het overblijven, dat zich beperkt tot toezicht op schoolgaande kinderen tijdens de middagpauze.
De cao treedt in werking op 1 januari 2018 en eindigt op 1 januari 2020, zonder dat voorafgaande opzegging nodig is. Werkgevers die naast kinderopvang ook andere diensten aanbieden, kunnen voor werknemers die hoofdzakelijk werkzaam zijn in deze andere diensten, andere cao's toepassen.
Naast de arbeidsvoorwaarden bevat de Cao Kinderopvang 2019 ook een aantal kwaliteitsafspraken. Deze afspraken zijn voortgekomen uit de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang. Zo zijn nieuwe functiebeschrijvingen vastgelegd voor de rol van pedagogisch beleidsmedewerker/coach (PBMC). Daarnaast zijn kwalificaties, beroepskracht in opleiding, taaleisen en verplichtingen rondom de babyscholing opgenomen.
Deze kwaliteitsafspraken zijn bedoeld om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en te zorgen voor een consistente aanpak in de sector. Door duidelijke functiebeschrijvingen en eisen voor kwalificaties wordt de professionalisering van de kinderopvangsector gestimuleerd.
De Cao Kinderopvang 2019 bevat een uitgebreid kader van arbeidsvoorwaarden, salarisregelingen en kwaliteitsafspraken. De cao stelt duidelijke afspraken vast over salarisverhogingen, jaarlijkse stijgingen, PAWW-bijdrage, verhuizing, overlijden en werkdruk. Bovendien zijn er kwaliteitsafspraken opgenomen die gericht zijn op het verbeteren van de zorgkwaliteit voor kinderen in de kinderopvangsector.
Met deze cao is er een poging gedaan om zowel de werkomstandigheden van medewerkers te verbeteren als de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. De regelingen zijn van toepassing op de hele branche en gelden voor de periode van 1 januari 2018 tot en met 1 januari 2020. Voor zowel werkgevers als werknemers biedt de cao een duidelijke richtlijn voor het werken in de kinderopvangsector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet