logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Bijzondere bijstand voor kinderopvang: wanneer en hoe kunt u er recht op hebben?

Bijzondere bijstand voor kinderopvang is een financiële ondersteuning die ouders kunnen aanvragen als ze extra hulp nodig hebben bij de kosten van kinderopvang. Deze steun kan bijzonder belangrijk zijn voor gezinnen die bijvoorbeeld door beperkingen of andere omstandigheden extra hulp nodig hebben. In dit artikel worden de voorwaarden, aanvraagprocedures en bepalingen rondom bijzondere bijstand voor kinderopvang uiteengezet, op basis van de beschikbare regelgeving en beleidsregels.

Algemene voorwaarden voor bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een uitkering die door de gemeente kan worden verstrekt om extra kosten te dekken die niet of niet volledig kunnen worden gedekt door andere voorzieningen. Voor bijzondere bijstand gelden een aantal algemene voorwaarden:

  • Woonstatus: U moet rechtmatig in Nederland wonen.
  • Leeftijd: U moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Inkomen en vermogen: Uw inkomen en vermogen moeten zo laag zijn dat u de extra kosten zelf niet kunt betalen.
  • Noodzaak: De kosten moeten aantoonbaar noodzakelijk zijn.
  • Onvoorzien: De kosten mogen niet voorzien zijn of uit andere regelingen kunnen worden vergoed.
  • Bijzondere omstandigheden: De kosten mogen ontstaan zijn door bijzondere of dringende omstandigheden.

Als u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u eventueel bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente bepaalt op basis van uw individuele situatie of u er recht op hebt.

Wanneer kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor kinderopvang?

In beginsel wordt voor de kosten van kinderopvang geen bijzondere bijstand verstrekt. De kinderopvangtoeslag op grond van de Wet kinderopvang (WK) wordt hiervoor gezien als een toereikende voorliggende voorziening. Echter, er zijn uitzonderingen op deze regel:

  1. Sociaal-medische indicatie (SMI): Als kinderopvang noodzakelijk is vanwege een sociaal-medische indicatie, kan bijzondere bijstand worden verstrekt. Dit kan het geval zijn bijvoorbeeld als een ouder door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen niet in staat is om het kind zelf te verzorgen. Ook kan bijzondere bijstand worden verstrekt om een dreigende ontwikkelingsachterstand van het kind op te heffen of te verminderen.

  2. Noodzakelijke kosten als aanvulling op de kinderopvangtoeslag: Als u in Veldhoven woont en niet volledig in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, kunt u bijzondere bijstand aanvragen als aanvulling op de toeslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders die bepaalde criteria van de Wet kinderopvang niet volledig voldoen, maar toch noodzakelijke kinderopvang nodig hebben.

  3. Extra vergoeding bij uitstroom naar arbeid: Als een ouder, die eerst bijzondere bijstand voor kinderopvang heeft ontvangen, naar de arbeid uitstroomt, kan de bijzondere bijstand verlengd worden. Dit is het geval als de kinderopvang noodzakelijk blijft om de arbeid te kunnen verrichten. In dat geval wordt een extra vergoeding verstrekt van € 15,00 per maand per kind, maximaal gedurende 6 maanden.

Aanvraagproces voor bijzondere bijstand voor kinderopvang

Als u bijzondere bijstand voor kinderopvang wilt aanvragen, volgt u de volgende stappen:

  1. Aanvraagformulier invullen: De aanvraag geschiedt bij het college via een door de gemeente beschikbaar gesteld aanvraagformulier. U moet aangeven waarom u de bijzondere bijstand nodig heeft en welke kosten u wilt laten vergoeden.

  2. Bewijs leveren van noodzaak: Als de aanvraag is ingediend op basis van een sociaal-medische indicatie, dient u een indicatie-advies van een onafhankelijke adviseur in te dienen. Deze adviseur moet over adequate deskundigheid beschikken. De indicatie geeft aan hoeveel uren kinderopvang noodzakelijk zijn.

  3. Controle op voorliggende voorzieningen: Voordat de bijzondere bijstand wordt toegekend, onderzoekt de gemeente of er gebruik kan worden gemaakt van andere voorzieningen, zoals een medisch kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

  4. Inlichtingenplicht: Als u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, heeft u een inlichtingenplicht. U dient het college onmiddellijk te informeren over veranderingen in uw situatie die van invloed kunnen zijn op de hoogte of duur van de bijzondere bijstand.

  5. Betaling: De bijzondere bijstand wordt meestal rechtstreeks betaald aan de ouder, mits deze kan aantonen dat de kosten van kinderopvang zijn gemaakt. In sommige gevallen kan de gemeente toestaan dat de betaling rechtstreeks naar de kinderopvanginstelling wordt uitgevoerd.

  6. Duur van de bijzondere bijstand: De bijzondere bijstand wordt verleend voor de duur van het re-integratietraject, opleiding of de indicatieduur van de sociaal-medische indicatie. De steun wordt meestal in maandelijkse termijnen uitbetaald als voorschot.

  7. Controle na afronding: Na afronding van de periode waarvoor de bijzondere bijstand is verstrekt, dient u binnen vier weken de definitieve beschikking van de Belastingdienst en de jaaropgave van de kinderopvangorganisatie in te dienen. Aan de hand hiervan wordt de bijzondere bijstand definitief vastgesteld. Als er teveel is betaald, wordt dit teruggevorderd.

Hoogte van de bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke kosten van de kinderopvang. Er wordt aangesloten bij de maximale uurprijs voor kinderopvang zoals deze is opgenomen in het Besluit kinderopvangtoeslag. De bijzondere bijstand bedraagt:

  • De kosten van kinderopvang die nodig zijn om een re-integratietraject of een opleiding te kunnen verrichten, verminderd met de kinderopvangtoeslag die door de Belastingdienst wordt verstrekt.
  • Of de kosten van kinderopvang voor het aantal uren dat noodzakelijk wordt geacht op grond van de sociaal-medische indicatie.

De steun wordt meestal in maandelijkse termijnen uitbetaald en is gelijk aan de gemiddelde kosten voor die periode.

Beperkingen en uitzonderingen

Er zijn een aantal beperkingen en uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn bij de verstreking van bijzondere bijstand voor kinderopvang:

  • Geen bijzondere bijstand voor residentiële opvang: Voor de bijdrage die door het LBIO wordt opgelegd aan ouders voor residentiële opvang van een kind wordt geen bijzondere bijstand verleend. De toepasselijke bijstandsnorm, kinderbijslag en kindgebonden budget worden hiervoor gezien als voldoende.

  • Geen bijzondere bijstand voor indirecte schoolkosten: Bijzondere bijstand voor reiskosten van schoolgaande kinderen wordt in principe niet verstrekt, tenzij de kosten niet kunnen worden gedekt door andere regelingen zoals de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen en schoolkosten.

  • Geen bijzondere bijstand voor babykamer of babykleding: In beginsel wordt voor de inrichting van de babykamer en de kosten van babykleding geen bijzondere bijstand verstrekt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit worden overwogen, bijvoorbeeld als de kosten aantoonbaar noodzakelijk zijn.

  • Draagkrachtregels: Draagkrachtregels voor bijzondere bijstand worden in de meeste gevallen buiten beschouwing gelaten. Dit betekent dat er geen afhankelijkheid wordt uitgeoefend op uw vermogen om de kosten te betalen.

Conclusie

Bijzondere bijstand voor kinderopvang is een belangrijke steunregeling die ouders kan helpen bij de financiering van noodzakelijke kinderopvang in bijzondere omstandigheden. De regeling is bedoeld om te zorgen dat ouders die door beperkingen of andere omstandigheden extra hulp nodig hebben, de kinderopvang die nodig is, toch kunnen betalen. De aanvraagprocedure is duidelijk en gestructureerd, en de hoogte van de steun wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke kosten en eventuele aanvullende steunregelingen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de voorwaarden en procedure, zodat ze op tijd en correct een aanvraag kunnen indienen. Door het gebruik van bijzondere bijstand kan worden voorkomen dat gezinnen met een lage inkomenspositie worden uitgesloten van de mogelijkheid om de nodige kinderopvang te betalen.

Bronnen

  1. Beleidsregels bijzondere bijstand kinderopvang, gemeente Veldhoven
  2. Algemene regels bijzondere bijstand
  3. Rijksoverheid.nl - Wanneer heb ik recht op bijzondere bijstand?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven