logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Benodigdheden en hygiënevoorschriften in kinderopvang: Wat is er nodig voor een veilige en gezonde opvangomgeving?

In een kinderopvang zijn benodigdheden en hygiënevoorschriften essentieel om zowel kinderen als medewerkers te beschermen tegen ziektes en om een positieve en stimulerende omgeving te bieden. Kinderopvanginstellingen moeten aan diverse eisen voldoen die zijn vastgelegd in regelgeving en hygiënerichtlijnen. Deze richtlijnen zijn ontworpen om de gezondheid en veiligheid van kinderen te waarborgen en te zorgen dat het kinderopvangteam goed is voorbereid op eventuele medische situaties. In dit artikel worden de belangrijkste benodigdheden en hygiënevoorschriften voor kinderopvang besproken, op basis van de wettelijke eisen en praktische richtlijnen.

Hygiëne- en benodigdheden in kinderopvang

Een kinderopvanginstelling moet over een aantal essentiële benodigdheden beschikken om de hygiëne te waarborgen en kinderen adequaat te verzorgen. Deze benodigdheden zijn onder meer:

  • Persoonlijke hygiënebenodigdheden per kind: Elk kind moet zijn eigen benodigdheden voor persoonlijke hygiëne hebben, zoals een washandje, tandenborstel, baddoek en kam. Dit is verplicht om kruiscontaminatie te voorkomen. De directie kan overleggen met de ouders of verzorgers om te bepalen of deze benodigdheden dagelijks van huis meegenomen worden of door de opvang verstrekt worden.

  • Wasfaciliteiten: Elk kinderopvangcentrum moet over wasruimten beschikken die zijn afgestemd op het aantal kinderen. Deze ruimten moeten uitgerust zijn met wasbakken of aanrechten met stromend warm en koud water, waarbij een handdouche verkozen wordt. De vloeren en wanden tot een hoogte van 1,80 meter moeten waterdicht en goed reinigbaar zijn. Bovendien moet er een handenwasgelegenheid zijn die bereikbaar is voor kinderen.

  • Sanitaire voorzieningen: Sanitaire ruimten voor kinderen moeten zodanig zijn ontworpen dat kinderen afzonderlijk en veilig kunnen worden geholpen. De closetpotten moeten van de juiste hoogte en afmetingen zijn voor de kinderen. Daarnaast is er een aparte spoelgelegenheid nodig voor luiers, po's en dergelijke. De vloeren en wanden tot 1,50 meter boven de vloer moeten waterdicht en goed reinigbaar zijn.

  • Schoonmaak- en desinfectiemiddelen: Het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes en voorwerpen is van groot belang. Schoonmaken verwijderd stof en vuil, waardoor ook ziekteverwekkers worden verwijderd. Desinfecteren betekent het doden van ziekteverwekkers via desinfectiemiddelen. Bij het schoonmaken en desinfecteren moet men rekening houden met veilige technieken en de juiste middelen. De schoonmaak moet worden uitgevoerd buiten de uren van kinderopvang, tenzij noodzakelijk.

  • Speelgoed en speelruimten: Speelgoed moet minstens wekelijks huishoudelijk schoongemaakt worden en verder wanneer nodig. Daarnaast moet elk kindercentrum over een veilige, goed afgeschermde en goed afgewerkte buitenspeelruimte beschikken. Deze ruimte moet van een doelmatige afwatering voorzien zijn en kinderen kunnen er vrij spelen.

  • Ruimtes voor kinderen jonger dan één jaar: Voor kinderen jonger dan één jaar zijn extra voorzieningen nodig. Zo moet er een aparte binnenruimte zijn waarin deze kinderen zich vrijelijk kunnen bewegen. Deze ruimte moet uitgerust zijn met sanitaire voorzieningen, een kleedruimte, een keuken met werkoppervlakten van afwasbaar materiaal, een wasbak en voorzieningen voor het insecten- en knaagdierbestrijdingsmiddelen. Bovendien moet er een box per groep van vijf kinderen en een bed per kind zijn. Boxen en bedden moeten van egaal hout zijn en spijlen met een tussenruimte van maximaal 7,5 cm.

Hygiënevoorschriften voor medische situaties

Kinderopvanginstellingen kunnen worden geconfronteerd met medische situaties, zoals wonden of koorts. Daarom zijn er specifieke hygiënenormen vastgelegd om zowel kinderen als medewerkers te beschermen.

  • Thermometers: Thermometers kunnen ziektes verspreiden als ze door meerdere personen worden gebruikt. Daarom moet voor een hygiënisch gebruik van thermometers worden gezorgd. Elke thermometer moet opnieuw schoongemaakt of gesteriliseerd worden tussen de metingen.

  • Huid- en wondverzorging: Wanneer een kind een wond heeft, is het belangrijk om infecties te voorkomen. In bloed of wondvocht kunnen virussen zoals hepatitis B of C en HIV aanwezig zijn. Daarom moet medische verzorging hygiënisch worden uitgevoerd. Hierbij is het belangrijk om handschoenen te gebruiken, wondoppervlakken te reinigen en eventueel desinfecterende middelen te gebruiken. Informatie over wondverzorging is beschikbaar via betrouwbare bronnen zoals Thuisarts.nl.

Personeelsvoorschriften

Niet alleen de fysieke omgeving en benodigdheden zijn belangrijk in een kinderopvang, ook de kwalificaties en voortgezette opleidingen van het personeel spelen een essentiële rol.

  • Voorwaarden voor directie en leidinggevende medewerkers: Ten minste één lid van de directie moet over een diploma op MBO-niveau in een sociaal pedagogische richting beschikken. Alle leid(st)ers moeten over een diploma op ten minste LBO-niveau in een sociaal pedagogische richting beschikken. Voor de opvang van kinderen jonger dan één jaar zijn er extra eisen: ten minste één lid van de directie moet over een diploma op HBO-niveau in een sociaal pedagogische richting beschikken, en één leid(st)er moet over een diploma op MBO-niveau in deze richting beschikken.

  • Voortgezette opleidingen: Leden van de directie en leid(st)ers moeten jaarlijks een bepaald aantal uren aan cursussen volgen die zijn erkend door de commissie. Deze cursussen zijn bedoeld om het kennisniveau te verhogen en de kwaliteit van de opvang te waarborgen.

  • Stagiairs en vrijwilligers: Stagiairs en vrijwilligers mogen maximaal tien uren per week werken in een kinderopvang, mits ze onder begeleiding staan van een leid(st)er. Deze regeling zorgt ervoor dat ervaring kan worden opgedaan in een professionele omgeving.

  • Aantal medewerkers: Het aantal medewerkers dat gedurende de opvang in het kindercentrum aanwezig moet zijn, hangt af van het aantal kinderen. Ten minste één leid(st)er en een assistent moeten aanwezig zijn. Daarnaast moeten er ten minste twee personeelsleden met een geldig rijbewijs B zijn, die beschikken over een voertuig met een geldig keuringsbewijs.

Gezond voeding en tussendoortjes

Een kinderopvanginstelling moet voldoende gezonde maaltijden en tussendoortjes aanbieden aan de kinderen. De samenstelling van het weekmenu en de bereiding van voedsel moeten conform de richtlijnen van de minister zijn. De keuken moet uitgerust zijn met werkoppervlakken van afwasbaar materiaal en moet voldoen aan de hygiëne-eisen. Er moet ook voorziening zijn voor het gekoeld en ongekoeld opslaan van etenswaren en het insecten- en knaagdierbestrijdingsmiddelen gebruiken.

Samenspeelgroepen en extra faciliteiten

Naast de reguliere kinderopvang zijn er ook samenspeelgroepen beschikbaar, vooral voor ouders met kinderen jonger dan 2,5 jaar. Deze groepen zijn bedoeld om ouders te ontmoeten, samen met hun kind te spelen en te leren. In deze groepen is het vaak mogelijk om te spelen zonder dat het kind gedurende de hele dag wordt opgevangen. Sommige kinderopvangcentra bieden zelfs 24-uurs opvang, wat extra flexibiliteit biedt voor ouders die bijvoorbeeld werken of willen studeren.

Conclusie

In een kinderopvang zijn diverse benodigdheden en hygiënevoorschriften van belang om de gezondheid en veiligheid van kinderen te waarborgen. Deze voorschriften zijn vastgelegd in regelgeving en richtlijnen die kinderopvanginstellingen moeten naleven. Van persoonlijke hygiënebenodigdheden tot schoonmaak- en desinfectieprocedures, elk aspect draagt bij aan een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen. Daarnaast zijn er ook eisen voor het personeel, waaronder kwalificaties en voortgezette opleidingen. Door deze eisen te volgen, zorgen kinderopvanginstellingen ervoor dat kinderen zich veilig en prettig voelen en de beste voorwaarden krijgen om te groeien en te ontwikkelen.

Bronnen

  1. Lokale regelgeving: CVDR207053
  2. Hygiënerichtlijnen voor kinderopvang - RIVM
  3. Kinderopvang Rotterdam
  4. Lokale regelgeving: CVDR10520/1
  5. Dichtbij kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven