logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Belastingdienst en vergoedingen voor kinderopvang in Nederland

In Nederland wordt de kinderopvang een essentieel onderdeel van de maatschappelijke opbouw, aangezien het toegankelijk maken van kinderopvang een belangrijke rol speelt in het betrokken zijn van ouders aan de arbeidsmarkt of hun opleiding. De overheid ondersteunt ouders door middel van vergoedingen en subsidies voor kinderopvang, zoals de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag helpt ouders om hun kind op te vangen, zodat zij werken of studeren kunnen doen. Ook zijn er specifieke maatregelen voor gezinnen die geen recht hebben op de kinderopvangtoeslag, zoals de Sociaal-Medische Indicatie (SMI). In dit artikel worden de regels, voorwaarden en werking van de kinderopvangtoeslag en andere vergoedingen uiteen gezet, op basis van informatie van de Belastingdienst en andere relevante bronnen.

Kinderopvangtoeslag: voor wie en hoeveel?

De kinderopvangtoeslag is bedoeld voor ouders die beiden werken of die een opleiding, inburgeringscursus of traject naar werk volgen. Deze toeslag is een vergoeding die een deel van de kosten voor kinderopvang dekt. De hoogte van de toeslag hangt af van meerdere factoren, zoals het inkomen, het aantal kinderen, en de soort kinderopvang (bijvoorbeeld kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang). De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de toeslag en stelt jaarlijks het maximum uurprijs tarief vast.

Per kind kunnen ouders maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag ontvangen. Het bedrag dat ouders ontvangen, is een percentage van het maximum uurprijs. Ouders moeten echter altijd een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage is het deel van de totale rekening dat niet wordt vergoed via de kinderopvangtoeslag.

Aanvragen van kinderopvangtoeslag

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag gebeurt via de website Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Ouders kunnen hier een proefberekening doen om te zien of ze recht hebben op de toeslag. Daarna kunnen zij hun aanvraag invullen en verzenden. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, bij voorkeur binnen drie maanden na het begin van de opvang. Anders lopen ouders risico op verlies van subsidie.

Na het verzenden van de aanvraag ontvangen ouders meestal een brief binnen 5 weken. In deze brief wordt duidelijk gemaakt hoeveel toeslag ze ontvangen. Voor het eerste kind is een aanvraag verplicht, maar bij het inzetten van een tweede kind hoeft alleen een wijziging doorgegeven te worden.

Tijdens zwangerschaps- of bevallingsverlof

Ouders die zwangerschaps- of bevallingsverlof nemen, kunnen op bepaalde voorwaarden de kinderopvangtoeslag nog steeds ontvangen. De periode waarin ouders verlof nemen, telt niet mee voor de drie maanden waarin ze recht hebben op de toeslag. Deze maanden worden verwerkt na het einde van het verlof. Ouders moeten de Belastingdienst op de hoogte brengen als hun contract niet is verlengd tijdens het verlof, zodat de toeslag op de juiste manier verwerkt kan worden.

Financiering door de gemeente

In sommige gevallen draagt de gemeente een deel van de kosten van de kinderopvang. Dit kan het geval zijn voor:

  • Voorschoolse educatie (VE): Voor peuters die risico lopen op een (taal)achterstand.
  • Peuteraanbod: Voor peuters die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. In dit geval biedt de gemeente een gesubsidieerd peuteraanbod voor een aantal korte dagdelen per week.
  • Sociaal-Medische Indicatie (SMI): Voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar, waarin psychische, sociale of lichamelijke problemen spelen en waarin de ouders geen recht meer hebben op kinderopvangtoeslag.

De vergoeding die de gemeente biedt, is maatwerk en wordt berekend op basis van het totaal inkomen van het gezin. Bij een totaal inkomen boven 120% van de bijstandsnorm moeten ouders een eigen bijdrage betalen.

Sociaal-Medische Indicatie (SMI): wie kan er recht op hebben?

De SMI is bedoeld voor gezinnen met kinderen tot en met de leeftijd dat zij naar het voortgezet onderwijs gaan, waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit zijn gezinnen die door sociale of medische redenen niet (voldoende) voor hun kind kunnen zorgen. Ouders of verzorgers kunnen zich melden bij het team Participatie van de gemeente. Na een kort intakegesprek volgt een aanvraagformulier, waarin een verklaring van een (medisch) professional moet worden ingevuld. De verklaring moet de naam van de instantie en een handtekening van de professional bevatten.

Nieuwe financieringsregeling voor kinderopvang

Het kabinet heeft aangekondigd dat er een nieuw financieringsstelsel voor kinderopvang komt. Dit stelsel is bedoeld om de kinderopvang eenvoudiger en betaalbaarder te maken voor ouders. In het nieuwe stelsel wordt de overheidsvergoeding van 96% direct aan de kinderopvangorganisaties uitgekeerd. Ouders betalen dan alleen 4% als eigen bijdrage. Dit stelsel is in ontwikkeling door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), in samenwerking met vier uitvoeringsorganisaties: DUO, Toeslagen, UWV en SVB. De ambitie is dat het nieuwe stelsel in 2025 van start gaat.

Uurtarief en maximum uurprijs

De kinderopvangorganisaties bepalen elk jaar hun uurtarief, afhankelijk van de diensten die zij aanbieden, de grootte van de organisatie en de vraag naar opvang in de regio. De Rijksoverheid stelt jaarlijks een maximum uurprijs vast. Ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen voor dit maximum. Als een kinderopvang een hoger uurtarief vraagt dan het maximum, betalen ouders dit deel zelf.

De rol van de Belastingdienst

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de kinderopvangtoeslag. Ouders kunnen op de website van de Belastingdienst zelf bepalen of ze recht hebben op de toeslag. Ook is het mogelijk om een proefberekening te doen en de toeslag direct aan te vragen. Voor ouders die niet voldoen aan de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag, zijn er alternatieve opties, zoals de Sociaal-Medische Indicatie of gesubsidieerde opvang via de gemeente.

Conclusie

De kinderopvangtoeslag is een belangrijke ondersteuning voor ouders die werken of hun opleiding volgen. Het is bedoeld om de kosten van kinderopvang te verlagen, zodat ouders makkelijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt of hun studies. De Belastingdienst speelt een centrale rol in het aanvragen en uitkeren van de toeslag. Voor gezinnen die niet in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag zijn er alternatieve maatregelen, zoals de Sociaal-Medische Indicatie of financiering via de gemeente. Bovendien wordt er gewerkt aan een nieuw financieringsstelsel, dat de kinderopvang betaalbaarder en eenvoudiger moet maken voor ouders. Het is belangrijk dat ouders zich op de hoogte houden van de regels en tijdstippen voor het aanvragen van vergoedingen, zodat ze de beschikbare ondersteuning volledig kunnen gebruiken.

Bronnen

  1. Gemeenteland van Cuijk - Vergoeding voor kinderopvang
  2. Rijksoverheid.nl - Kosten kinderopvang in Nederland
  3. Belastingdienst.nl - Aanvragen kinderopvangtoeslag
  4. Belastingdienst.nl - Kinderopvangtoeslag en werkloosheid

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven