logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangtoeslag: Alles wat ouders weten moeten over aanvragen, voorwaarden en financiering

In Nederland is de kinderopvangtoeslag bedoeld om ouders te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang. Deze bijdrage is gericht op werkende ouders, of ouders die een opleiding volgen, een inburgeringscursus volgen of een traject naar werk uitvoeren. De toeslag wordt uitgevoerd door de Belastingdienst en is een percentage van de maximum uurprijs die per kind en maand toegewezen kan worden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de voorwaarden, hoe ouders de toeslag kunnen aanvragen, de rol van de gemeente, en de situatie bij partners die in het buitenland wonen of werken.

Wat is kinderopvangtoeslag en wie heeft er recht op?

Kinderopvangtoeslag is een overheidsbijdrage die gericht is op ouders die beiden werken of een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk volgen. De toeslag is een percentage van de maximum uurprijs, wat betekent dat ouders een gedeelte van de kinderopvangkosten kunnen terugkrijgen. Per kind kunnen ouders voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Het exacte bedrag dat ouders ontvangen, hangt af van hun inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang die gebruikt wordt. De overheid stelt de toeslagen jaarlijks opnieuw vast.

Om recht te hebben op kinderopvangtoeslag, moeten ouders aan bepaalde voorwaarden voldoen. De kinderopvang moet bijvoorbeeld gegeven worden in een geregistreerde kinderopvang in Nederland of in een geregistreerde opvang in het buitenland. Daarnaast moeten ouders een burgerservicenummer (BSN) hebben, net zoals hun kinderen. In het geval dat een partner in het buitenland woont, moeten ook zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het volgen van een traject naar werk of een opleiding.

Hoe werkt de financiering van kinderopvang?

De kinderopvangtoeslag is bedoeld om ouders te helpen met de kosten van kinderopvang, maar ouders betalen altijd een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is het bedrag dat overblijft van de totale rekening, na aftrek van de toeslag. De Belastingdienst berekent het bedrag dat ouders kunnen ontvangen op basis van hun inkomen en de soort opvang die gebruikt wordt. Ouders kunnen zelfs een proefberekening doen via de website van de Belastingdienst, zodat ze alvast weten of ze recht hebben op kinderopvangtoeslag en hoeveel ze erbij kunnen krijgen.

In sommige gevallen betaalt de gemeente ook een deel van de kosten van de kinderopvang voor ouders. Dit kan het geval zijn bij kinderen die risico lopen op een (taal)achterstand, waarbij de gemeente voorschoolse educatie (VE) kan aanbieden. Daarnaast is er ook een gesubsidieerd peuteraanbod voor kinderen die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ouders geen werk hebben of hun inkomsten te laag zijn voor de toeslag.

Aanvragen van kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag moet expliciet aangevraagd worden door ouders. Dit kan online via de website van de Belastingdienst, via de dienst "Mijn toeslagen". Ouders kunnen de aanvraag invullen en verzenden, waarbij sommige gegevens al automatisch zijn ingevuld. Nadat de aanvraag is verzonden, ontvangen ouders meestal binnen 5 weken een brief met de uitslag. Het is belangrijk om de toeslag zo snel mogelijk aan te vragen, zodra het kind in de opvang is. Ouders hebben namelijk slechts drie maanden de tijd om de toeslag aan te vragen na het begin van de opvang. Anders loopt het gezin geld mis.

Ouders die voor het eerst kinderopvangtoeslag aanvragen, hoeven dit alleen voor hun eerste kind te doen. Als er een tweede of derde kind in de opvang komt, hoeft alleen een wijziging doorgegeven te worden. Ouders die in het buitenland wonen of werken, moeten eveneens de kinderopvangtoeslag aanvragen, maar moeten er wel rekening mee houden dat de voorwaarden anders kunnen zijn. Zo moet de opvang in het buitenland geregistreerd zijn, en moet de partner aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Kinderopvangtoeslag bij partners die in het buitenland wonen

Als een partner in het buitenland woont, kan het toch mogelijk zijn om kinderopvangtoeslag te ontvangen. Dit is echter alleen het geval als zowel de partner die in Nederland woont of werkt, als de partner die in het buitenland woont, aan alle voorwaarden voldoen. De partner die in het buitenland woont moet bijvoorbeeld werken, een traject naar werk volgen, of een opleiding volgen. Als het traject of de opleiding in het buitenland gegeven wordt, moet deze vergelijkbaar zijn met een Nederlandse opleiding of traject. Ouders die in twijfel zijn over of een bepaalde opleiding of cursus in het buitenland vergelijkbaar is, kunnen contact opnemen met de Belastingtelefoon voor meer informatie.

Het kind moet in dat geval naar een geregistreerde kinderopvang in Nederland of in het buitenland gaan. Ook moeten zowel de partner die in Nederland woont of werkt, als de partner die in het buitenland woont, een burgerservicenummer (BSN) hebben. De partner die in Nederland woont of werkt, is verantwoordelijk voor het invullen en verzenden van de aanvraag voor de kinderopvangtoeslag. Als de partner in het buitenland woont buiten Europa, zijn er extra regels en voorwaarden die moeten worden nageleefd.

Kinderopvangtoeslag bij partners die in het buitenland werken

Ouders die in Nederland wonen, maar in het buitenland werken, kunnen ook kinderopvangtoeslag ontvangen, mits ze belasting betalen over hun inkomen. De voorwaarden voor deze situatie zijn vrijwel gelijk aan die voor ouders die in Nederland werken. Er is echter één belangrijk verschil: als het kind naar een buitenlandse kinderopvang gaat, moet deze opgenomen zijn in het register buitenlandse kinderopvang. Ouders kunnen via de Belastingdienst controleren of een bepaalde kinderopvang in het buitenland geregistreerd is.

Daarnaast worden zowel Nederlandse als buitenlandse toeslagen meegerekend bij de berekening van de kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat ouders rekening moeten houden met eventuele gezinsbijslagen die ze al ontvangen. De Belastingdienst zorgt ervoor dat ouders nooit meer ontvangen dan het hoogste bedrag aan gezinsbijslagen waarop ze recht hebben. Aan het einde van elk jaar ontvangen ouders een definitieve berekening, waarbij eventuele tekorten of overschotten worden verrekend.

Uitzonderingen en bijzondere situaties

Er zijn ook uitzonderingen op de regels van de kinderopvangtoeslag. Zo geldt dat ouders die zwangerschapsverlof of bevallingsverlof nemen, de drie maanden waarin ze recht hebben op kinderopvangtoeslag niet verliezen. De maanden die met verlof zijn, worden bijgehouden en worden na het verlof opnieuw geteld. Ouders die tijdens hun zwangerschapsverlof of bevallingsverlof geen contact houden met de Belastingdienst, moeten wel op tijd bellen om te verklaren dat ze nog in aanmerking komen voor de toeslag. Dit is belangrijk om te voorkomen dat ouders hun recht op kinderopvangtoeslag verliezen.

Daarnaast zijn er ook situaties waarin ouders niet recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit kan het geval zijn als de kinderopvang niet geregistreerd is, als de ouders niet aan de voorwaarden voldoen of als het inkomen van het gezin te hoog is. Ouders die twijfelen of ze in aanmerking komen voor de toeslag, kunnen altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een proefberekening uitvoeren via de website.

Conclusie

Kinderopvangtoeslag is een belangrijke ondersteuning voor ouders die werken of een opleiding volgen. Deze toeslag helpt ouders met de kosten van kinderopvang en is uitgevoerd door de Belastingdienst. Ouders kunnen de toeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst, waarbij ze een proefberekening kunnen doen om te zien of ze in aanmerking komen. De toeslag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang die gebruikt wordt. In sommige gevallen kan de gemeente ook een deel van de kosten van de kinderopvang betalen, bijvoorbeeld voor kinderen die risico lopen op een (taal)achterstand.

Bij partners die in het buitenland wonen of werken, gelden extra voorwaarden voor de toeslag. Het is belangrijk om te weten dat de kinderopvangtoeslag snel moet worden aangevraagd, zodat ouders niet geld verliezen. Ouders die in twijfel zijn over de voorwaarden of hun recht op de toeslag, kunnen altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een proefberekening uitvoeren via de website. Kinderopvangtoeslag is dus een waardevolle bijdrage voor ouders die in Nederland wonen en werken, en kan helpen bij het financiële budget van het gezin.

Bronnen

  1. Rijksoverheid.nl - Kinderopvangtoeslag
  2. Grensinfo.nl - Kinderopvangtoeslag
  3. Stroomopwaarts.nl - Meldpunt
  4. Belastingdienst.nl - Kinderopvangtoeslag en partner in het buitenland
  5. Belastingdienst.nl - Hoe moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen
  6. Belastingdienst.nl - Kinderopvangtoeslag en buitenlandse werknemers
  7. Belastingdienst.nl - Kinderopvangtoeslag bij werkloosheid

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven