Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
In Nederland is het voor veel ouders essentieel om gebruik te maken van kinderopvang om te kunnen werken of aan opleidingen, inburgeringscursussen of werktrajecten deel te nemen. De Belastingdienst biedt een kinderopvangtoeslag aan, maar deze dekt vaak niet de volledige kosten. Daarom zijn er in verschillende regio’s extra maatregelen opgenomen om de financiële druk voor ouders te verlichten. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de beleidsregels voor de tegemoetkoming in de eigen bijdrage kinderopvang zoals deze in Noardwest Fryslân zijn ingevoerd in 2020. Het artikel legt uit hoe ouders in aanmerking komen, hoeveel zij kunnen ontvangen en welke voorwaarden gelden.
De tegemoetkoming in de eigen bijdrage kinderopvang is een aanvullende maatregel op de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Deze maatregel is bedoeld om ouders te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang, met name voor diegenen die uitstroom naar werk of activiteiten gericht op maatschappelijke participatie nastreven. De tegemoetkoming helpt om de resterende kosten na aftrek van de kinderopvangtoeslag te dekken.
De regeling is van toepassing op ouders die wonen in een van de bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân aangesloten gemeenten. De regeling is bedoeld voor ouders van kinderen die nog in het basisonderwijs zitten. Ouders die behoren tot de doelgroep kunnen een tegemoetkoming ontvangen voor kinderopvang in geregistreerde kindercentra, gastouderopvang of tussenschoolse opvang. De tegemoetkoming kan worden uitbetaald aan de ouder of – in bepaalde gevallen – direct aan de kinderopvangorganisatie.
De doelgroep bestaat uit ouders die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ouders die behoren tot de doelgroep zijn:
Ouders die niet alleenstaand zijn, moeten beide aan de voorwaarden voldoen. De tegemoetkoming kan bijvoorbeeld worden geweigerd als één van de ouders niet in aanmerking komt of als er sprake is van een schuldensituatie.
De hoogte van de tegemoetkoming wordt bepaald op basis van de tarieven van de kinderopvangorganisatie en de hoogte van de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Deze worden jaarlijks aangepast. Voor de tussenschoolse opvang gelden de actuele tarieven van de lokale kinderopvangorganisatie.
De tegemoetkoming wordt toegekend voor het aantal uren kinderopvang dat naar het oordeel van het dagelijks bestuur noodzakelijk is, tot maximaal het aantal uren waarvoor een kinderopvangtoeslag mogelijk is. De maximale uurprijs die door de Belastingdienst wordt erkend, is leidend. Als de ouder kiest voor een opvangvorm waarbij de vergoeding hoger ligt dan deze maximale uurprijs, komt het meerdere voor rekening van de ouder zelf.
De tegemoetkoming wordt bij voorkeur uitbetaald aan de ouder. In bepaalde gevallen, zoals bij ouders in een schuldensituatie of bij inburgeraars, kan de tegemoetkoming rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie worden uitbetaald. Dit helpt om financiële complicaties te voorkomen.
Ouders die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming moeten deze aanvragen bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De tegemoetkoming wordt verleend met ingang van een in de toekomst liggende datum waarop de ouder noodzakelijkerwijs gebruik moet maken van kinderopvang. Een terugwerkende kracht is mogelijk, maar maximaal drie maanden teruggaand.
Een tegemoetkoming kan in bepaalde gevallen worden geweigerd. Dit gebeurt onder meer als de ouder of partner niet behoort tot de doelgroep of als er sprake is van onjuiste informatie of schuldensituaties. Ouders zijn verplicht om het dagelijks bestuur op de hoogte te houden van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de tegemoetkoming. Als de ouder dit niet doet, kan de tegemoetkoming per direct worden beëindigd.
In sommige gevallen is er ook financiering voor kinderopvang mogelijk via de gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen die risico lopen op een (taal)achterstand (voorschoolse educatie) of voor kinderen die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. In dergelijke gevallen kan de gemeente een gesubsidieerd peuteraanbod bieden.
De gemeente maakt afspraken met kinderopvangaanbieders om deze financiering mogelijk te maken. In Noardwest Fryslân is deze regeling een aanvulling op de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Het doel is om ouders met een laag inkomen te ondersteunen bij het realiseren van maatschappelijke participatie en uitstroom naar werk.
De tegemoetkoming kan worden herzien of ingetrokken als er veranderingen optreden die van invloed zijn op de rechtsgeldigheid of het bedrag van de tegemoetkoming. Dit kan het geval zijn bij wijzigingen in de inkomenssituatie, verandering in het aantal kinderen of wanneer de ouder niet langer in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
Ouders zijn verplicht om dergelijke wijzigingen zo snel mogelijk aan het dagelijks bestuur te melden. Als een ouder dit niet doet, kan de tegemoetkoming per direct worden beëindigd. Dit geldt ook als de ouder niet voldoet aan andere verplichtingen, zoals medewerking bij de uitvoering van de beleidsregels.
Tussenschoolse opvang (TSO) is een vorm van kinderopvang die tussen de middag plaatsvindt bij de school. Ouders moeten voor deze opvang een bijdrage betalen. Ook voor TSO kan een tegemoetkoming worden verstrekt. De tarieven van de lokale kinderopvangorganisatie zijn leidend. De tegemoetkoming wordt berekend op basis van de actuele kosten van de TSO en de hoogte van de kinderopvangtoeslag.
Omdat TSO een essentiële ondersteuning is voor ouders die werken of aan activiteiten deelnemen, is het belangrijk dat de kosten voor deze opvang zo ver mogelijk worden gedeeld. De tegemoetkoming helpt hierbij om de financiële druk voor ouders met een laag inkomen te verlichten.
De tegemoetkoming in de eigen bijdrage kinderopvang is een belangrijke maatregel voor ouders die in Noardwest Fryslân wonen en noodgedwongen gebruik maken van kinderopvang. Deze maatregel helpt om de resterende kosten na aftrek van de kinderopvangtoeslag te dekken en maakt het voor ouders mogelijk om te blijven werken of aan activiteiten gericht op maatschappelijke participatie deel te nemen. De tegemoetkoming is bedoeld voor ouders met jonge kinderen en kan worden uitbetaald aan de ouder of – in bepaalde gevallen – direct aan de kinderopvangorganisatie.
Ouders die in aanmerking komen, moeten deze tegemoetkoming aanvragen bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De tegemoetkoming wordt verleend met ingang van een in de toekomst liggende datum en kan maximaal drie maanden terugwerken. Ouders zijn verplicht om wijzigingen die van invloed zijn op de tegemoetkoming, zo snel mogelijk aan te melden. Als een ouder dit niet doet, kan de tegemoetkoming per direct worden beëindigd.
De regeling is een aanvulling op de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst en helpt om de financiële druk voor ouders met een laag inkomen te verlichten. Door de tegemoetkoming te vergoeden, wil de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân ervoor zorgen dat uitkeringsgerechtigden maximaal worden ondersteund bij hun maatschappelijke deelname en uitstroom naar werk.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet