Kinderopvang in Enkhuizen: een overzicht van aanbod, beleid en ontwikkeling
juli 16, 2025
De kinderopvangtoeslag is een belangrijk ondersteunend instrument voor ouders in Nederland die kinderopvang nodig hebben. Deze toeslag helpt ouders met de kosten van kinderopvang, zoals kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. De regeling is bedoeld voor ouders die beiden werken, studeren of een inburgeringscursus volgen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. In deze artikel wordt uitgebreid ingegaan op de voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag, hoe ouders deze kunnen aanvragen, en welke extra financiering er mogelijk is via de gemeente of andere instanties.
De kinderopvangtoeslag is bedoeld voor ouders die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de situatie van het gezin, zoals het inkomen, het aantal kinderen en de activiteiten van de ouders.
Een belangrijke voorwaarde is dat beide ouders of toeslagpartners werken of een opleiding volgen. Dit kan bijvoorbeeld een werktraject, een opleiding of een inburgeringscursus zijn. Beide ouders moeten actief betrokken zijn bij hun eigen of professionele ontwikkeling. Voor inburgeringsplichtige ouders is dit verplicht. In dit geval moet de opleiding of cursus worden gegeven door een erkende instelling of door de gemeente.
Een aparte regeling geldt voor ouders waarbij één ouder in het buitenland woont. In dat geval moet de ouder die in Nederland woont of werkt de kinderopvangtoeslag aanvragen. Ook in dit geval moeten beide ouders aan de voorwaarden voldoen. De partner die in het buitenland woont moet werken, een opleiding volgen of een inburgeringscursus gevolgd hebben die gelijkwaardig is aan een Nederlandse cursus. Als een van de ouders in het buitenland woont buiten de EU/EER, dan is er geen recht op kinderopvangtoeslag voor de inburgeringsplichtige ouder in Nederland.
Een andere voorwaarde is dat het kind geregistreerde kinderopvang gebruikt. Dit betekent dat ouders hun kind moeten inschrijven bij een instelling die staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De LRK is een officiële lijst met kinderopvanginstellingen die aan de kwaliteitseisen voldoen. Alleen kinderopvang die in het register staat, is aangerekend voor de kinderopvangtoeslag.
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van het gezin. De Belastingdienst berekent de toeslag op basis van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en de soort kinderopvang. Voor gezinnen met een laag inkomen is de toeslag vrij hoog, maar het is nooit 100%. Er is altijd een eigen bijdrage die ouders zelf moeten betalen. De Belastingdienst stelt jaarlijks de maximale uurprijs vast, en ouders kunnen maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag ontvangen.
Inburgeringsplichtige ouders vormen een aparte doelgroep voor de kinderopvangtoeslag. Deze ouders hebben recht op de toeslag, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Beide ouders moeten werken, studeren, re-integreren of een verplicht inburgeringstraject volgen. Als één van de ouders in het buitenland woont, dan is er geen recht op kinderopvangtoeslag voor de inburgeringsplichtige ouder in Nederland.
Ouders kunnen een indicatie van de hoogte van de kinderopvangtoeslag berekenen met de rekentool op toeslagen.nl. Deze tool geeft een overzicht van de eventuele vergoeding per uur kinderopvang, afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen.
De kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd via de website van de Belastingdienst. Ouders kunnen hier hun gegevens invullen en een proefberekening doen om te zien of ze recht hebben op de toeslag. De aanvraagprocedure is eenvoudig en kan online worden gedaan via Mijn Toeslagen of de Kinderopvangtoeslag-app.
De meeste ouders kunnen de kinderopvangtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen, een digitale dienst van de Belastingdienst. Voor het gebruik van deze dienst is een DigiD nodig. Ouders die nog geen DigiD hebben, kunnen dit aanvragen via de website van de Belastingdienst.
Een alternatief is de gebruik van de Kinderopvangtoeslag-app. Deze app maakt het eenvoudiger om de toeslag aan te vragen, omdat ouders hierin hun gegevens kunnen invullen en eventuele veranderingen direct doorgeven.
Als een van de ouders in het buitenland woont, dan moet de ouder die in Nederland woont of werkt de kinderopvangtoeslag aanvragen. De partner in het buitenland moet een burgerservicenummer (BSN) hebben, evenals het kind. Ook moet het kind geregistreerde kinderopvang gebruiken, ofwel in Nederland ofwel in het buitenland.
Naast de kinderopvangtoeslag moeten ouders ook een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage is het deel van de kosten dat niet vergoed wordt door de toeslag. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het inkomen van het gezin, het aantal kinderen en de soort opvang.
De Belastingdienst stelt jaarlijks de maximale uurprijs vast, en ouders kunnen maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag ontvangen. De eigen bijdrage is het bedrag dat overblijft na aftrek van de toeslag.
In sommige gevallen kan de gemeente (een deel van) de kosten van de kinderopvang vergoeden. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind risico loopt op een (taal)achterstand. In dat geval kan de gemeente een voorschoolse educatie (VE) aanbieden.
Een andere situatie waarin de gemeente hulp kan bieden is als een kind niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. In dat geval kan de gemeente een gesubsidieerd peuteraanbod aanbieden voor een aantal (korte) dagdelen per week.
Ouders kunnen een aanvraag doen voor een gemeentelijke bijdrage als ze door sociaal-medische gezondheidsredenen niet goed voor hun kind kunnen zorgen. In dat geval kan de gemeente een bijdrage aanbieden om de kosten van de kinderopvang te verlichten.
De kinderopvangtoeslag wordt maandelijks op de rekening van de ouder gestort. De Belastingdienst maakt de toeslag maandelijks over, en de betaaldata zijn beschikbaar op de website van de Belastingdienst.
Als ouders ook gezinsbijslag ontvangen van het land waar ze wonen, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. In dat geval wordt de toeslag meestal door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaald, en wordt de toeslag na afloop van het kwartaal uitbetaald.
Ouders moeten ervoor zorgen dat ze eventuele veranderingen in hun inkomen of het aantal opvanguren meteen doorgeven aan de Belastingdienst. Als dit niet gebeurt, kunnen er gevolgen zijn, zoals het terugbetalen van toeslag of het ontvangen van te weinig toeslag.
Ouders kunnen veranderingen in Mijn Toeslagen of via de Kinderopvangtoeslag-app doorgeven. Ook kan er hulp worden ingeroepen bij een maatschappelijk begeleider, als ouders moeite hebben met het invullen van de formulieren.
De Belastingdienst is in het verleden te streng geweest met het terugvragen van kinderopvangtoeslag. Deze situatie staat bekend als de 'toeslagenaffaire'. Ouders die hierbij betrokken zijn, komen in aanmerking voor een herstelregeling. Bovendien kan de gemeente extra hulp bieden als ouders hiermee moeite hebben.
De kinderopvangtoeslag is een belangrijk ondersteunend instrument voor ouders die kinderopvang nodig hebben. De regeling helpt ouders met de kosten van geregistreerde kinderopvang en is bedoeld voor ouders die werken, studeren of een inburgeringscursus volgen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Ouders kunnen de toeslag aanvragen via Mijn Toeslagen of de Kinderopvangtoeslag-app. In sommige gevallen kan de gemeente extra hulp bieden, bijvoorbeeld via een voorschoolse educatie of een gesubsidieerd peuteraanbod. Het is belangrijk dat ouders eventuele veranderingen in hun situatie meteen doorgeven aan de Belastingdienst, om problemen te voorkomen. De kinderopvangtoeslag is dus een waardevolle steun voor ouders die kinderopvang nodig hebben en die aan de voorwaarden voldoen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet