Gratis kinderopvang voor werkende ouders: Uitstel en toekomstplannen
juli 16, 2025
Kwest kinderopvang is een organisatie die zich richt op de betrokken opvang van kinderen in een warme en zorgzame omgeving. De focus ligt op het creëren van een veilig en vertrouwd klimaat, waar zowel kinderen als ouders zich prettig en ondersteund voelen. In dit artikel wordt ingegaan op diverse aspecten van Kwest kinderopvang, waaronder het aanbod van speciale groepen zoals De Jonge Onderzoekers, de betrokkenheid van collega's, het draagvlakproject voor Kika en de maatregelen tijdens crisissituaties zoals pandemieën.
Een van de bijzondere initiatieven van Kwest is de groep De Jonge Onderzoekers, die zich richt op kinderen met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Deze groep komt op woensdagochtend bijeen van 8.30 tot 12.30 uur bij Stichting Kwest in de locatie DoReMI in Naaldwijk. Het is een reguliere kinderopvanggroep, wat betekent dat ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. De groep is geheel gedurende de ochtend actief, en tijdens schoolvakanties is de groep gesloten.
De begeleiding van deze groep wordt verzorgd door Mirjam Veldhoven, een professional met expertise in het werken met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, en een pedagogisch medewerker van Kwest. De opzet is zo dat de pedagogisch medewerker acht weken op de groep werkt, waarna hij of zij wordt getraind door Mirjam. Dit zorgt ervoor dat kennis over het werken met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong binnen de organisatie verdiept en verspreid wordt.
Kwest streeft naar een werkomgeving waarin zowel kinderen als ouders en collega’s zich prettig voelen. Dit idee wordt geïllustreerd door Daniëlle, locatieverantwoordelijke in Honselersdijk. In een interview op de website van Kwest benadrukt ze dat het haar doel is om het gevoel van toehoorderschap over te brengen in haar eigen locaties. Ze wil dat kinderen zichzelf kunnen zijn, dat collega’s zich veilig en gerespecteerd voelen en dat ouders makkelijk binnen kunnen lopen. Voor Daniëlle is Kwest een organisatie die streeft naar inclusiviteit en een gevoel van samenleving. Iedereen mag er zijn, en dat gevoel van samenwerking is voor haar een essentieel onderdeel van de Kwest-filosofie.
Een ander initiatief dat Kwest regelmatig uitvoert is het draagvlakproject voor Kika, een organisatie die zich richt op onderzoek naar kanker bij kinderen. In de maand maart, traditiegetrouw de bakmaand voor Kika, komen kinderen in kinderopvangorganisaties landelijk in actie om geld op te halen voor dit goede doel. In de Kwest-kinderopvangcentra wordt gebruikgemaakt van een Kookstudio, waar kinderen met leuke recepten aan de slag gaan. Heerlijke koekjes, cakejes en pannenkoeken worden gemaakt en verkocht. Deze actie is niet alleen educatief, maar ook een manier om kinderen bewust te maken van het belang van medische onderzoek en steun voor kinderen met kanker. Door het draagvlakproject wordt ook een brug geslagen tussen kinderen, ouders en medewerkers, die allen meedoen aan het goede doel.
In crisissituaties, zoals bijvoorbeeld een pandemie, worden er speciale maatregelen genomen in de kinderopvangsector. Zoals beschreven in bron 4, besloot de Rijksoverheid in een bepaalde periode alle kinderopvanglocaties en scholen te sluiten. Echter, voor ouders die in essentiële beroepsgroepen werken, zoals de zorg, het openbaar vervoer of hulpdiensten, zijn er opvangmogelijkheden geregeld. Deze ouders kunnen hun kinderen in de reguliere kinderopvang of school afgeven, mits de kinderen geen gezondheidsklachten vertonen, zoals niezen, keelpijn, een loopneus, hoesten of koorts.
De Rijksoverheid heeft een lijst opgesteld van alle essentiële beroepsgroepen, die in tijden van crisis een cruciale rol spelen in het functioneren van de samenleving. Ouders die hierin vallen kunnen een beroep doen op de kinderopvang of school, zolang hun kind geen gezondheidsklachten heeft. Dit zorgt ervoor dat deze ouders zich volledig kunnen richten op hun werk, terwijl hun kinderen veilig en goed verzorgd worden.
Kwest kinderopvang is niet alleen een aanbieder van kinderopvangdiensten, maar ook een actieve speler in de lokale gemeenschap. Door initiatieven zoals De Jonge Onderzoekers en het draagvlakproject voor Kika, draagt Kwest bij aan het creëren van een betere toekomst voor kinderen en hun ouders. De organisatie streeft naar een opvang die niet alleen veilig en zorgzaam is, maar ook ruim is voor de individuele behoeften van kinderen en gezinnen.
Bij Kwest wordt er geïnvesteerd in pedagogisch personeel en in het uitwisselen van kennis, zoals bij De Jonge Onderzoekers, waarin medewerkers worden getraind door experts in het veld. Ook wordt aandacht besteed aan het gevoel van toehoorderschap en inclusiviteit, zoals benadrukt door Daniëlle. Kwest ziet zichzelf als een organisatie die niet alleen kinderen verzorgt, maar ook ouders ondersteunt en collega’s inspireert.
Kwest kinderopvang biedt een breed en gevarieerd aanbod aan kinderopvangdiensten, gericht op zowel de fysieke als emotionele ontwikkeling van kinderen. Door initiatieven zoals De Jonge Onderzoekers en het draagvlakproject voor Kika, wordt kinderopvang bij Kwest gezien als een onderdeel van een groter geheel: een samenleving waarin iedereen een rol speelt. De focus op pedagogische kwaliteit, inclusiviteit en gevoel van toehoorderschap benadrukt het belang van een kinderopvang die niet alleen kinderen verzorgt, maar ook ouders en collega’s ondersteunt.
In crisissituaties zoals pandemieën is Kwest betrokken in het bieden van opvangmogelijkheden voor ouders in essentiële beroepsgroepen, waardoor de samenleving als geheel kan blijven functioneren. Met een sterke visie op kinderopvang en een betrokken houding ten opzichte van zowel kinderen als ouders, is Kwest een voorbeeld van hoe kinderopvang in de 21e eeuw kan worden ingericht.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet