logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden in Zweden: Werk-privébalans, kinderopvang en een kindercentrische aanpak

Het opvoeden van kinderen in Zweden wordt vaak gepresenteerd als een model dat andere landen zouden kunnen volgen. De Zweedse aanpak van opvoeding en kinderopvang is gericht op gelijkheid, kindergerichtheid en een duurzame balans tussen werk en privéleven. In dit artikel bespreken we de kernaspecten van de Zweedse opvoedingscultuur op basis van beschikbare informatie over het onderwijs, de kinderopvang, het ouderschapsverlof en de rol van de familie in het opvoedingsproces.

Werk-privébalans en ouderschapsverlof

Een van de meest opvallende kenmerken van de Zweedse opvoedingscultuur is de uitgebalanceerde aanpak van werk en privé. Beide ouders hebben het recht op een lang ouderschapsverlof, wat het mogelijk maakt om betrokken te blijven bij de groei en ontwikkeling van hun kinderen. In Zweden is het ouderschapsverlof verdeeld over beide ouders, en de verdeling is sociaal geconditioneerd, omdat het voor vrouwen en mannen evenveel geldt.

Daarnaast is er in Zweden een speciale regeling genaamd "VAB", wat staat voor "Vård Av Barn" en vertaald kan worden als "zorg voor kind". Deze regeling maakt het mogelijk voor ouders om betaald verlof te nemen als hun kind ziek is. Dit geldt tot het kind 12 jaar is, en het maximum aan VAB-dagen is 120 per jaar. Deze regeling draagt bij aan een grotere zekerheid en flexibiliteit voor ouders, zeker in de wintermaanden waarin kinderziektes vaker voorkomen.

Zweden heeft ook een breed en goed doordachte kinderopvangsector. Kinderopvang is bijna gratis, wat het voor ouders eenvoudiger maakt om hun werk te combineren met het opvoeden van hun kinderen. Het is zelfs volkomen normaal dat kinderen fulltime naar de kinderopvang gaan, terwijl in andere landen dit nog steeds ongemakkelijk wordt ervaren, vooral bij jonge moeders.

Kindergerichte opvoeding en onderwijs

De Zweedse opvoeding is sterk kindgericht. Kinderen worden gezien als individuen met eigen behoeften en interesses, en hun vrijheid en creativiteit worden geëerbiedigd. In het onderwijs wordt minder nadruk gelegd op prestaties en cijfers dan in veel andere landen. Zoals in bron [2] wordt genoemd, krijgen kinderen in Zweden pas op latere leeftijd (zoals in de derde, zesde en negende klas) een formele toetsing. Tot die tijd wordt de aandacht gericht op het ontwikkelen van sociaal gedrag, creativiteit en levensvaardigheden.

Buitenactiviteiten vormen een belangrijk deel van het onderwijs. Kinderen leren bijvoorbeeld hoe ze paddestoelen, bessen en vuurtjes kunnen herkennen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan praktische vaardigheden zoals houtbewerken en naaien, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en handigheid. Deze benadering helpt kinderen om beter verbonden te raken met hun omgeving en te leren van de natuur.

De Zweedse opvoeding streeft naar het creëren van een gelukkige, creatieve en vrijblijvende leefomgeving voor kinderen. Dit heeft ook een positief effect op hun mentale gezondheid. Volgens bron [3] is er een duidelijke relatie tussen het verblijven in groene omgevingen en een verlaagd risico op depressieve gevoelens, angst en stress. Door kinderen in de natuur te laten spelen en ontdekken, wordt hun ontwikkeling op een natuurlijke en duurzame manier ondersteund.

De rol van de familie en grootouders

Ouders in Zweden zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen, maar ook voor het creëren van een evenwicht tussen werk en privé. In tegenstelling tot in sommige andere landen, is het in Zweden sociaal normaal dat beide ouders betrokken zijn bij de opvoeding. Zoals in bron [1] vermeld, is het in Zweden gebruikelijk dat zowel moeder als vader wordt gebeld als een kind ziek is geworden op school. Dit onderstreept de gelijkwaardige rol van beide ouders in het opvoedingsproces.

De rol van grootouders is in Zweden ook belangrijk. Een recente regeling, genoemd in bron [6], maakt het mogelijk voor grootouders om aanspraak te maken op verlof om hun kleinkinderen te verzorgen. Dit zorgt voor extra steun aan ouders en helpt bij het creëren van een sterke familieband. Grootouders kunnen hiermee actief meehelpen bij het opvoeden van kleinkinderen, wat ook gunstig is voor de mentale en emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Burn-out en mentale gezondheid

Hoewel Zweden vaak gezien wordt als een land met een uitstekende werk-privébalans, is het aantal burn-outs daar niet aanzienlijk lager dan in andere landen. Wel is het percentage vrouwen met burn-out klachten in Zweden iets lager dan in Nederland. Dit is gedeeltelijk te verklaren door het feit dat vrouwen in Zweden vaker fulltime werken in vergelijking met Nederland, waar veel vrouwen deeltijd werken en extra zorgtaken op zich nemen. Deze balans helpt bij het verminderen van de mentale belasting.

In Zweden is de diagnose "burn-out" zelfs afgeschaft, wat aantoont dat het land probeert om een andere benadering te hanteren bij mentale gezondheid. In plaats van te focussen op het label "burn-out", wordt er meer aandacht besteed aan het herkennen van de oorzaken en het voorzien van maatregelen om de druk te verminderen. Deze aanpak helpt ouders om hun werk en gezin in evenwicht te brengen, wat uiteindelijk positief is voor de geestelijke gezondheid van de hele familie.

Vakanties en leefrhythmen

Vakanties zijn in Zweden langer dan in veel andere landen. De zomervakantie duurt bijvoorbeeld 9 tot 10 weken, en er zijn extra vakanties zoals de herfstvakantie, de sportvakantie en de paasvakantie. In totaal is de vakantieperiode in Zweden ongeveer 16 weken, vergeleken met 12 in Nederland. Deze langere vakanties geven kinderen en ouders de ruimte om te herstellen en zich te ontdoen van de druk van het school- en werkleven.

De Zweedse aanpak van leefrhythmen benadrukt het belang van rust, recreatie en familietijd. Het is gebruikelijk dat kinderen tijdens de vakanties met hun ouders naar het platteland of bos gaan, waar ze kunnen spelen, ontdekken en ontspannen. Deze ervaringen helpen bij het ontwikkelen van een sterke band met de natuur en bij het vormen van positieve herinneringen.

Conclusie

De Zweedse opvoeding en kinderopvang zijn gekenmerkt door een sterke focus op gelijkheid, kindergerichtheid en een uitgebalanceerde aanpak van werk en privéleven. Door maatregelen zoals betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en een kindergericht onderwijs, kunnen ouders en kinderen zich ontwikkelen in een gezonde en ondersteunende omgeving. De rol van grootouders en de aandacht voor mentale gezondheid zijn ook belangrijke onderdelen van de Zweedse opvoedingscultuur.

Hoewel het Zweedse model niet in ieder geval ideaal is voor elke familie, biedt het wel een waardevolle aanpak die andere landen zouden kunnen overnemen of aanpassen. Het is duidelijk dat de Zweedse benadering bijdraagt aan een gelukkigere, creatievere en duurzamere opvoeding, waarin kinderen ruimte krijgen om te groeien en te ontdekken.

Bronnen

  1. Betaald verlof, gratis kinderopvang: is het in Zweden echt beter geregeld?
  2. Het onderwijs in Zweden
  3. Leren van de Zweedse opvoeding
  4. Hoe Zweedse moeders minder burn-outs hebben
  5. De keerzijde van de gelukkige en vrije Zweedse opvoeding
  6. Groeten uit Zweden: Grootouderschapsverlof

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven