logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De rol van begeleiding bij scheiding: KIES en het belang van kindgesprekken

Scheiding is een zware en emotionele tijd voor iedereen betrokken, en vooral voor kinderen. De invloed van een scheiding op de psychische en emotionele ontwikkeling van een kind is aanzienlijk. Daarom is het van groot belang dat kinderen tijdens deze periode goed worden begeleid. In dit artikel wordt ingegaan op het belang van begeleiding voor kinderen bij scheiding, het werk van Yolande de Best, en de invloed van het KIES-programma. Daarnaast wordt de rol van het kindgesprek en ouderschap reorganisatie toegelicht, zowel vanuit een pedagogisch als praktisch perspectief.

Begeleiding bij scheiding: een essentieel onderdeel

Scheiding betekent niet alleen verandering voor de ouders, maar ook voor de kinderen. Kinderen kunnen zich verlaten, verward of schuldig voelen. Het is daarom van belang dat er tijdens een scheiding sprake is van professionele begeleiding. Yolande de Best benadrukt in haar werk het belang van een mediator die beide ouders helpt bij het verwerken van de scheiding, met het oog op de belangen van het kind.

Volgens Yolande is begeleiding bij scheiding essentieel om de pijn en gevolgen van de scheiding zo minimaal mogelijk te houden. Ze benadrukt dat het KIES-programma een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van kinderen. Het kindgesprek is daarbij een centraal element, waarin het kind op een veilige manier kan uitspreken wat er speelt. Deze gesprekken worden aangeboden door een KIES-trainer en zijn bedoeld om het kind te ondersteunen in het verwerken van de veranderingen in zijn of haar omgeving.

Het KIES-programma: ondersteuning voor kinderen bij scheiding

Het KIES-programma (Kind in Eendracht en Samenwerking) is een initiatief dat gericht is op kinderen van ouders die van elkaar gescheiden zijn. Het doel van KIES is om kinderen te ondersteunen bij de verwerking van de scheiding en om de communicatie tussen beide ouders te bevorderen. Yolande de Best is opleider van KIES-trainers en zet zich in om zoveel mogelijk kinderen toegang te geven tot dit programma.

In het kindgesprek, dat onderdeel uitmaakt van KIES, wordt het kind aangemoedigd om zijn of haar gevoelens, zorgen en vragen te delen. De KIES-trainer creëert een veilige en begripvolle omgeving waarin het kind zich kan uiten. Deze gesprekken zijn belangrijk omdat kinderen vaak niet weten hoe ze hun emoties moeten uiten, vooral als ze zich schuldig of verward voelen.

Het programma bevat ook gesprekken met de ouders, waarin de KIES-trainer de ouders helpt om beter te begrijpen wat hun kind doormaakt. Hierdoor kunnen ouders beter ingaan op de behoeften van hun kind en kunnen ze samenwerken in het opvoeden van hun kind. Yolande benadrukt dat ouderschap reorganisatie een essentieel onderdeel is van het KIES-programma. Dit houdt in dat beide ouders actief betrokken zijn bij het opvoeden van hun kind, ondanks de scheiding.

Ouderschap reorganisatie: samenwerking na de scheiding

Ouderschap reorganisiering is een concept dat vaak in het KIES-programma centraal staat. Het betreft de aanpassing van het ouderlijke rolverdeling na een scheiding. In plaats van dat één ouder de voornaamste opvoedverantwoordelijkheid op zich neemt, wordt er samen gewerkt aan het opvoeden van het kind. Yolande benadrukt dat dit voor de meeste kinderen een positieve ervaring is, omdat beide ouders blijven betrokken zijn bij het leven van hun kind.

De reorganisatie van ouderschap houdt ook in dat ouders leren om te gaan met conflicten en dat ze leren communiceren over zaken die betrekking hebben op hun kind. Het is een proces dat tijd en moeite kost, maar dat uiteindelijk kan leiden tot een betere relatie tussen ouders en kinderen. Yolande benadrukt dat het KIES-programma hierbij een belangrijke rol speelt, omdat het ouders helpt om te begrijpen hoe ze beter kunnen samenwerken.

Het kindgesprek: een veilige ruimte

Het kindgesprek is een essentieel onderdeel van het KIES-programma. Het is een gesprek dat tussen het kind en een KIES-trainer plaatsvindt en waarin het kind kan uitspreken wat er op zijn of haar hart ligt. Het kindgesprek is geheel gericht op het kind en wordt aangeboden in een sfeer van vertrouwen en begrip.

Tijdens het gesprek kan het kind vertellen wat het denkt van de scheiding, wat het mist en wat het op dit moment belangrijk vindt. Het kindgesprek helpt het kind om zijn of haar gevoelens te verwerken en om te leren hoe hij of zij met de veranderingen om kan gaan. Yolande benadrukt dat het kindgesprek een positieve invloed heeft op de mentale en emotionele ontwikkeling van het kind.

De rol van mediators en begeleiders

Yolande benadrukt ook het belang van mediators en begeleiders bij scheiding. Een mediator helpt ouders bij het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Dit helpt bij het voorkomen van conflict en bij het behouden van een goede relatie tussen ouders. Yolande benadrukt dat een mediator ook kan helpen bij het voorkomen van wraakgevoelens en bij het bevorderen van een samenwerking tussen ouders.

Begeleiders, zoals KIES-trainers, spelen een essentiële rol in het ondersteunen van kinderen bij scheiding. Ze helpen kinderen om te verwerken wat er gebeurt en om te leren hoe ze met de veranderingen om kunnen gaan. Yolande benadrukt dat het werk van begeleiders essentieel is voor de emotionele ontwikkeling van kinderen.

Conclusie

Scheiding is een zware tijd voor iedereen betrokken, en vooral voor kinderen. Het is daarom van groot belang dat kinderen tijdens deze periode goed worden begeleid. Het KIES-programma speelt een centrale rol in het ondersteunen van kinderen bij scheiding. Door middel van kindgesprekken en ouderschap reorganisatie wordt de emotionele en mentale ontwikkeling van kinderen ondersteund. Yolande de Best benadrukt het belang van begeleiding en samenwerking tussen ouders, en zet zich in voor het gebruik van mediators en KIES-trainers bij scheiding.

Het is belangrijk dat ouders bewust kiezen voor professionele begeleiding bij scheiding, zodat kinderen de kans krijgen om op een gezonde manier de veranderingen te verwerken. Door middel van samenwerking en begrip kunnen ouders helpen bij het creëren van een veilige omgeving waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen, ook na een scheiding.

Bronnen

  1. Yolande de Best

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven