Hoe je je pup effectief kunt leren slapen in de nacht
juli 11, 2025
Deze artikelen laten zien hoe het RTL4-programma Opvoeden Doe Je Zo! ouders helpt bij het opvoeden van hun kinderen. Het programma is bedoeld om inzicht te geven in verschillende opvoedstijlen en om ouders te inspireren om hun eigen manier van opvoeden te ontdekken. Het programma wordt geproduceerd door Blue Circle en is vanaf 30 augustus om 20:30 uur wekelijks te zien bij RTL4. In dit artikel worden de kernpunten van het programma, de betrokkenen en de opvoedstijlen die worden besproken, in detail besproken.
Het programma Opvoeden Doe Je Zo! is een nieuw experimentele show die op zoek gaat naar gezinnen met een bewuste, eigen opvoedstijl. Het doel van het programma is om ouders te laten leren van elkaar en inzicht te krijgen in verschillende opvoedstijlen. Deelname is gratis en geheel vrijblijvend. De opnames vinden plaats in de zomervakantie, ongeveer van half juli tot half augustus.
De show bevat acht eigenzinnige ouders met verschillende opvoedingstechnieken. Ze bepalen in zes afleveringen onderling wie zij de beste opvoeders vinden en stemmen daarmee ook voor de meest effectieve manier van het opvoeden. Iedereen heeft zijn mening klaar als het op opvoeden aankomt. Maar welke weg is de juiste? Dat bepalen de ouders zelf.
Deelname is gericht op (LGBTI+) ouderparen of alleenstaande ouders met een bewust eigen opvoedstijl. Denk aan een vrij strikte of juist een heel democratische opvoeding. Gebaseerd op een religie, een filosofie of gewoon omdat de eigen opvoeding heel goed heeft uitgepakt. Laat je je kinderen juist los of wil je ze heel gericht iets specifieks bijbrengen? Alle stijlen zijn welkom. Niemand doet het fout, maar je kunt elkaar altijd inspireren en op een positieve manier van elkaar leren.
Deelname is vrijblijvend en gebeurt via de website van RTL4. De opnames vinden plaats in de zomervakantie. Het programma wordt wekelijks uitgezonden vanaf 30 augustus om 20:30 uur bij RTL4. Het format van het programma is gebaseerd op een reeks speciale opdrachten die deelnamegevers moeten uitvoeren. Onder leiding van Robert ten Brink en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens, beoordelen de gezinnen om de beurt elkaars opvoedstijl door middel van een reeks speciale opdrachten. Deze opdrachten zijn ontworpen om hun specifieke opvoedstijl te testen, want de ouders zijn nogal divers. Van gedisciplineerde tot regelvrije ouders en van gestructureerde ouders tot een open-minded opvoeding. Ze laten allemaal zien hoe ze hun gezin opvoeden en leggen daarbij hun keuzes en inzichten uit. Aan de ouders zelf de schone taak de beste set ouders naar de finale te stemmen.
Er zijn verschillende opvoedstijlen die in het programma worden besproken. Deze stijlen variëren van strikte tot democratische opvoeding. Hieronder volgen enkele voorbeelden van opvoedstijlen die in het programma aan bod komen:
Een voorbeeld van een opvoedstijl is het natuurlijke ouderschap. Hierbij geloven ouders dat ieder kind een andere aanpak nodig heeft. De familie Lamberts is een voorbeeld van dit soort opvoeding. Ze geloven dat ieder kind een andere aanpak nodig heeft. Het samen zijn is belangrijk voor het gezin. Afke geeft al tien jaar lang borstvoeding. De kinderen slapen ook bij Dave en Afke in bed. Er zijn niet veel regels in het huis, maar wel een paar: de kinderen krijgen drie kwartier schermtijd per dag, ze moeten hun eigen kleding in de was doen en altijd opruimen na het spelen.
Een andere opvoedstijl is de openminded opvoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Robert, die alleenstaand is en samen met zijn ex-vrouw vier kinderen heeft. Robert doet bewust aan een openminded opvoeding, omdat hij zelf als biseksuele man door het leven gaat. Hij wil ze niet voor de gek houden en leert ze graag hoe het leven in elkaar zit. Alles wordt besproken thuis en niets is te gek. Zo leert Robert ze al op jonge leeftijd om op te gaan met hun seksualiteit. Hij is ontzettend trots op ze hoe ze daar mee om gaan.
Een voorbeeld van stimulerend ouderschap is de familie Rijs. Anna is een influencer op Instagram. Ze komt oorspronkelijk uit Rusland en voedt haar kinderen, Belle (9), Lotus (6) en Maen (1), op met Russisch doorzettingsvermogen zoals ze het zelf noemt. Ze zijn ondernemend en zitten nooit stil. De kinderen zitten op veel sporten en clubjes, om zichzelf maximaal te ontwikkelen. Daarbij is het geen optie om je ziek te melden. Haar man Laurens is wat milder, maar staat wel volledig achter zijn vrouw. Hij is wat meer volgzaam en vindt het vooral belangrijk dat het gezellig is in huis.
Een voorbeeld van een regelvrije opvoeding is de familie Jelsma. Niels en Wendy voeden hun kinderen Elina(6) en Zoë(3) vrij op. Er zijn weinig regels, bijna alles kan en mag. Hun oudste dochter gaat om 20:00 uur naar bed en de jongste om 19:00 uur. Waar veel kinderen het begrip schermtijd kennen, gaat dat bij dit gezin niet op. De kinderen hebben beiden een mobiele telefoon en een tablet en mogen hier wanneer ze maar willen op. De snoep pot staat op ooghoogte van de kinderen zodat ze hier altijd bij kunnen. Daarnaast hebben ze een game-kamer, waar alle spellen gespeeld mogen worden die ze maar willen.
Een voorbeeld van multiculturele opvoeding is de familie Faber. Anastasie en Wilco hebben samen 4 kinderen: Liam (8), Noah (8), Carly (5) en Aiden (3). Anastasie komt oorspronkelijk uit Afrika, maar kwam op jonge leeftijd met haar ouders naar Nederland. Zelf is zij streng Afrikaans opgevoed. Volgens Anastasie is dat echt een cultuur ding is en deels neemt ze die opvoeding dan ook over. Echter, wel met een vleugje Fries erin. Haar man Wilco is namelijk een Fries. Streng, maar consequent noemt Anastasie het zelf. Als de kinderen niet luisteren moeten ze bijvoorbeeld in de hoek zitten, op de gang of er wordt ingekort op hun schermtijd.
Een voorbeeld van een Surinaamse Marron opvoeding is de familie Josafath. Variano en Vanessa zijn beide Surinaams en houden een traditionele Surinaamse opvoeding aan. De ouders zijn de baas; ze willen de kinderen wel ruimte geven voor hun mening, maar uiteindelijk bepalen de ouders altijd wat er gebeurt. Ze hebben los van de standaard omgangsregels als met twee woorden spreken en u zeggen ook nog andere regels. Zo moeten de kinderen uit hygiëne twee keer per dag douchen en altijd hun handen wassen als ze van buiten naar binnen gaan.
In het programma worden voorbeelden van opvoedstijlen besproken. Anne-Marie Stevens, de opvoeddeskundige, benadrukt het belang van zelfreflectie bij ouders. Ze benadrukt dat ouders vaak alleen maar het gedrag van hun kinden beoordelen zonder zelf te reflecteren op hun eigen gedrag. Ze benadrukt dat gedragsproblemen vaak een interactieprobleem zijn. Ze benadrukt ook het belang van een duidelijke regelgeving en het geven van ruimte aan kinderen. Ze benadrukt dat ouders niet alles kunnen veranderen, maar dat ze wel hun gedrag kunnen aanpassen om te werken aan een betere opvoeding.
Het programma Opvoeden Doe Je Zo! biedt ouders een unieke kans om inzicht te krijgen in verschillende opvoedstijlen en om te leren van elkaar. Het programma is gericht op het inspireren van ouders om hun eigen manier van opvoeden te ontdekken en te verbeteren. Het biedt ook een platform voor ouders om hun ervaringen en inzichten te delen met anderen. Het programma is een waardevol hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en anderen die geïnteresseerd zijn in kinderopvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet