logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van een puber: wat ouders en opvoeders moeten weten

De puberteit is een cruciale fase in de ontwikkeling van een kind. Tijdens deze periode verandert het kind van een jong kind naar een volwassen persoon. De puberteit begint meestal tussen de 10 en 18 jaar, afhankelijk van het individu. De puberteit wordt gekenmerkt door lichamelijke en mentale veranderingen, die de persoon voorbereiden op het leven als volwassene. In deze fase is het opvoeden van een puber een uitdaging, maar ook een kans om een sterke band met het kind op te bouwen.

Wat is de puberteit?

De puberteit is de periode waarin kinderen veranderen in volwassenen. Wanneer de puberteit precies begint, verschilt per kind. In het algemeen geldt dat meisjes een paar jaar eerder in de puberteit komen dan jongens. Gemiddeld zijn meisjes tussen de 10 en 15 jaar als de puberteit begint. Bij jongens duurt de ontwikkeling meestal langer dan bij meisjes. De puberteit is onderdeel van de adolescentie, die begint met de puberteit en eindigt als de persoon rond de 22-24 jaar is. Tijdens de puberteit verandert er veel in het brein van het kind, waardoor het gedrag en de emoties van de puber veranderen.

Wat verandert er in de puberteit?

Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam van het kind. Er plaatsen zich lichamelijke veranderingen plaats, zoals een groeispurt, groei van de geslachtsgewrichten, borstvorming bij meisjes, en lichaamsbeharing. Ook verandert de stem van jongens en ontstaat er een toename van transpiratie en puistjes. Daarnaast ontwikkelt het kind zich mentaal tot een volwassene. In de puberteit verandert er ontzettend veel in het brein van het kind. Er worden allerlei nieuwe verbindingen aangelegd en dit proces is nog lang niet klaar als het kind 18 jaar is. Volgens experts is de ontwikkeling van het brein van jongeren pas rond de leeftijd van 23 jaar afgerond. Met name in het voorste deel van de hersenen (de prefrontale cortex) vinden in de puberteit nog grote veranderingen plaats. Dit deel van het brein is verantwoordelijk voor onder andere planning en organisatie, het reguleren van emoties en het overzien van de relatie tussen oorzaak en gevolg.

Wat is typisch pubergedrag?

Een van de belangrijkste ontwikkelingsopdrachten voor pubers is zich losmaken van hun ouders. Dit kan leiden tot een aantal typische gedragingen. Bijvoorbeeld, een dochter van 11 die geen kus of knuffel meer wil in het openbaar, of een zoon van 13 die niet meer mee wil op familiebezoek. Dit is een vorm van afscheid nemen van de kindertijd en de nauwe band die ze toen hadden met hun ouders. Het is ook voorbereiden op het moment dat ze uit huis gaan. Daarnaast is er veel experimenteren in de puberteit, bijvoorbeeld met drank, drugs, seksualiteit en andere risico’s. Het is belangrijk dat ouders hier alert op zijn en zicht houden op waar hun kind mee bezig is. Het is ook belangrijk om open te communiceren met hun kind, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Hoe ga je met je puber om?

Het opvoeden van een puber is een uitdaging, maar er zijn tips die kunnen helpen. Het is belangrijk om oprechte belangstelling te tonen en te luisteren zonder oordelen. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke regels te stellen en deze niet te veranderen. Het is ook belangrijk om in gesprek te blijven met je kind, en om te luisteren in plaats van te preken. Het is ook belangrijk om je kind serieus te nemen, en om zijn of haar gevoelens te erkennen. Een puber heeft ook ruimte nodig om zelfstandig te worden, en om te experimenteren met nieuwe dingen.

Wat is belangrijk bij het opvoeden van een puber?

Het opvoeden van een puber vereist geduld, begrip en communicatie. Het is belangrijk om te weten dat pubers zich vaak zorgen maken over hun toekomst, hun relaties en hun lichaam. Het is ook belangrijk om te weten dat pubers hun eigen mening vormen en dat ze soms moeilijk zijn om te begrijpen. Het is belangrijk om te weten dat pubers vaak hun eigen weg zoeken, en dat ze soms niet direct weten wat ze willen. Het is ook belangrijk om te weten dat pubers vaak hun ouders nodig hebben, ook al lijkt het alsof ze dat niet doen.

Hoe ga je met je puber om bij bepaalde situaties?

Bij sommige situaties is het belangrijk om te weten hoe je met je puber om moet gaan. Bijvoorbeeld, bij het omgaan met het spelen van computerspellen. Het is belangrijk om hier oprechte interesse in te tonen, en om duidelijke afspraken te maken over het spelen. Bij het omgaan met het maken van huiswerk is het belangrijk om te helpen met het maken van een (week)planning, en om te kijken wat het kind precies moet doen en hoe het dat zou kunnen aanpakken. Bij het omgaan met liefde en liefdesverdriet is het belangrijk om open te communiceren en om te luisteren zonder oordeel. Het is ook belangrijk om te weten dat het omgaan met een relatie een nieuwe fase kan zijn, en dat het belangrijk is om hier open over te praten.

Wat zijn de belangrijkste opvoedtips voor het opvoeden van een puber?

Er zijn een aantal belangrijke opvoedtips die kunnen helpen bij het opvoeden van een puber. Eén van de belangrijkste tips is om te geloven in je kind, en om vertrouwen te stellen in hun vermogen om zelfstandig te worden. Het is ook belangrijk om geen eenzijdige afspraken meer te maken, en om ruimte te geven aan het kind. Het is ook belangrijk om te luisteren in plaats van te preken, en om te weten dat het opvoeden van een puber een uitdaging kan zijn, maar ook een kans om een sterke band met het kind op te bouwen.

Conclusie

De puberteit is een cruciale fase in de ontwikkeling van een kind. Tijdens deze periode verandert het kind van een jong kind naar een volwassene. De puberteit wordt gekenmerkt door lichamelijke en mentale veranderingen, die de persoon voorbereiden op het leven als volwassene. Het opvoeden van een puber is een uitdaging, maar ook een kans om een sterke band met het kind op te bouwen. Het is belangrijk om oprechte belangstelling te tonen, duidelijke regels te stellen, en open te communiceren met het kind. Door deze stappen te volgen, kan het opvoeden van een puber een succes worden.

Bronnen

  1. PUBER OPVOEDEN: ALLES OVER DE PUBERTEIT EN HET OMGAAN MET JE PUBER
  2. Opvoeding
  3. Pubers
  4. Opvoeding
  5. Structuur bieden en grenzen stellen bij pubers
  6. Grenzen stellen
  7. Opvoedtips en hulp bij opvoeden
  8. 7 tips voor de puberteit

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven